12 March 2017

Ke Jogjakarta. PART 1

Hye. Assalamualaikum.



Esok aku dah gerak ke KL untuk ke Jogjakarta pada 14hb ni. Setelah sekian lama xtravel. Last travel p Istanbul 2013. 4tahun dah dok nganga dalam Malaysia ja.

Masa dok start buat Pbyso®, orang dok tanya,,xp jalan travel mana-mana ka...memang dak la diknon weiii hahahaa... masa mula berniaga,staff pun xdak.. semua benda buat berdua kot.. mana la boleh p enjoy... so macam sekarang, 80% staff dah boleh handle. Alhamdulillah.

So aku p Jogjakarta, Eli p Jepun. Masing-masing p ikut haluan masing-masing.. sebab sebelum ni memang xdak plan apa pun dengan Eli. Pastu tetiba Mira Nadia Mansor ajak aku p Yogjakarta. Aku pun excited la.. bagitau Eli..Eli memang jeneh tak kisah.. dia bagi ja..

tengok-tengok dia pun plan dengan kawan dia..p bcuti gak xbawa aku..dem! hahahaha.. p jauh plak tu..tak aci langsung! huhuhu


-------------------------------------------------

So plan bulan 1, beli tiket hujung bulan 2. Dapat la harga tiket p balik inc bag 20kg RM450/person inc insuran semua. Boleh dapat murah lagi harga tiket kalau beli lagi awal. tapi kami dapat harga ni la sebab otak seminit semuanya hahahah

so kami p 4orang. semua segala itinerary segalanya aku yang buat. google sana sini. Minta tolong supir sana juga.. so settle la harga smua. Untuk masuk ke semua temple or pantai kena sedia duit dalam RM600  juga. Termasuk kos makan lobster dekat sana. Duit makan ,duit shopping yang lain xtermasuk la.

Pastu aku kutip extra sorang RM200. Incase ada harga masuk temple or mana-mana tempat ada naik ke. So total /person untuk p Jogjakarta adalah RM1850.59sen. (Ini kos untuk orang yang planning seminit, boleh dpt murah lagi kalau kita planning dalam jangkamasa panjang ok)

jumlah tu termasuk dengan :

Duit hotel 5hari 4malam
Duit supir untuk 5hari 4malam
Duit flight Penang - Kuala Lumpur
Duit flight Kuala Lumpur - Yogjakarta - Kuala Lumpur (40kg baggage)
Duit ETS balik SP
Duit ke tempat -tempat berikut, yang no entrance fee tu ja xkena duit, tempat lain semua kena duit.

Prambanan
Sunset ratu boko
Alun alun kidul (NO ENTRANCE FEE)
sunrise at mt merapi and lava tour by jeep
Borobudur
Pantai parangtritis
Malioboro (SHOPPING! NO ENTRANCE FEE)
sunrise bukit punthuk setumbu
Kalibiru
kebun buah mangunan
Hutan pinus (NO ENTRANCE FEE)
Pantai timang / Naik gondola
Makan lobster 
Bukit bintang (NO ENTRANCE FEE)
Pasar beringharjo(SHOPPING! NO ENTRANCE FEE)


--------------------------------------------------------------

Aku juga la yang kumpul duit semua juga. hehee.. so dah cukup. dan dah tukar pun ke duit IDR. Silapnya aku tukar semua di Malaysia. Rupanya bila share di facebook, depa kata better tukar dekat sana lagi berbaloi.

Aku tukar di Penang, RM335  samadengan 1JUTA IDR. rugi banyak juga sebab ada yangtukar dekat sana dapat 1juta RM302. Tapi xapa, setiap yang terjadi ada hikmah dia. Tak ada 1 pun kejadian ALLAH jadikan sia-sia melainkan nak kita belajar sesuatu dari apa yang jadi, gitttuhhh! Total aku tukar RM6000 dapat 18juta IDR

So relax. hehe..Duit semua aku dah siap bahagi. dah masuk sampul 1-1  ikut hari dan tempat. Terima kasih dekat Eli sebab ajar aku bab tu. So nanti xgelabah. Tiket pun semua dah check in siap seminggu sebelum tarikh nak p. Nanti p drop bag jala.


Aku duit belanja n shopping bawa RM850. Pkah RM500, Mira dengan Linda RM600. Tak tau la habis ka dak. hahaha..ke tak cukup.

-----------------------------------------------

Doakan kami berempat selamat pergi dan balik. Nanti if superb aku share dekat blog lagi untuk part 2 pula.


bye!





















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

2 comments:

mrs kayrul said...

happy holiday piyah...kompem havoc geng2 pompuan je pi

Aty Fared said...

selamat bercuti piya,,, :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016