9 September 2016

Siapa Yang PEKAK

Aku pun dah tengok cerita Pekak ni hari Isnin yang lepas.




Cerita yang simple tapi banyak pengajaran. Walaupun rata-rata org melayu xboleh terima apa yang cuba disampaikan oleh filem Pekak ni.

Pekak kah kita?
Buta kah kita?

"Perlu ke tunjuk aksi rogol, utk bagitau rogol tu salah.."

Bagi aku perlu. Kalau x tunjuk..ramai y buat PEKAK buat BUTA.

Sama mcm kes pedo... Kalau x atas usaha Wardina dan syed Azmi dok war2 kan dkt sosial media, ramai y masih pekak dan xbuka mata pasal tu. Sbb apa? Sbb xda dlm ahli keluarga dia yang pernah kena.

Tapi diluar sana ramai yang alami benda tu.. Sama la dgn apa y filem pekak ni tunjuk kan.

Dan sangat mengejutkan juga la bagi aku...hg tengok movie, hg terima sebijik2 macamkan otak dibawah sedar hg xboleh fikir pengajaran disebalik apa y mata,telinga hg tengok dan dengar??

Pekak ke?
Buta ke?

Serius. Bagi aku filem Pekak ni banyak pengajaran dan dia tunjuk benda yang ramai orang xsedar atau buat-buat xnampak..xdgr.. Janji dalam kalangan family kita xdak jadi mcm budak2 dalam filem Pekak tu. Kan?

Aku xberapa sokong sgt apa y blogger kembarapoketnipis tu. Sbb dia cerita direct macamkan tiap scene tu xda pengajaran tersembunyi. Dah tu, ending pun dia xtengok. Aku tertanya-tanya kalau dia tengok filem limitless apa dia nak review.😂

Melainkan aku sokong bab ada manusia y xtau dan agak bodo p bawa anak bawah umur tgk cerita ni. Hat tu aku sokong.

Tapi kalau nak kata cerita Pekak ni bazir atau merapu or xmembangun--aku memang xsokong.

-------------------------
Aku pun dh tengok PEKAK ni. Dan memang realiti kehidupan budak2 zaman sekarang memang boleh katakan 100% la mcm apa y filem PEKAK ni tunjukkan. Xboleh nk dinafikan. Benda betoi. Mmg ada budak belia y enjoy hidup muda depa mcm dalam filem PEKAK ni.

Cerita ni mmg over. Aksi sharifah sakinah dan azman picasso mmg teramat over. Xdinafikan. Over y nampak mcm real gila babun. Smp tertanya2 aku, laki dia xmarah ka dia berlakon smp tahap gitu 😂😂😂 . Rupanya time shooting ni Sharifah Sakinah bujang lagi.

Dan aku pun ada gak tergelak masa tgk sharifah sakinah bohong pak Dara.. Pekena bangla kedai tu..Kojaq gila.. Tp realiti wei.. Dara ingt xkan kantoi la dgn bapak dia.. Padahal malam tu kantoi dia p berjimba pakai seksi mlm tu.. Kena pukul dgn ayah dia..

Si Sharifah Sakinah tu akai mmg panjang.. Nak2 masa pak Dara tanya dia..dia dh juzuk berapa 😂.. Selamba badak dia kata dia dh juzuk ke17... Ni la budak2 muda dok panggil tipu sunat.. Real life ok.. Mmg ramai kot y pernah tipu sunat dkt mak pak sendiri atau mak bapak kawan2... Realiti.

Dan banyak lagi benda y aku dpt dari cerita ni, cerita ni buat aku fikir pjg... Dan cerita ni suruh kita sayangilah org sekeliling. Walaupun strangers. Jgn disebabkan nak capai impian/keinginan kita, kita merosakkan hidup org lain. Hidup kita mcm roda. Bukan selamanya syok. Musnahkan life org dgn cara supply dadah memang banyak haramjad dari y baik.

Kita musnahkan hidup org, jgn sangka kehidupan kita akan happy.. No.

Zairil atau UDA tu dlm cerita ni merupakan manusia atau tangan y merosakkan org lain. Sbb dia keja sbagai pusher dadah. Sbb apa dia keja tu??? Sbb tu ja satu-satunya keja dia boleh simpan duit cpt utk dia capai impian dia utk mendengar. Dia nk repair telinga dia supaya dh xjdi pekak. Tapi cara dia salah.

Uda dia pandai... Dia xbinasakan hidup dia,dia dok binasakan hidup budak2 lain..dia jdi tokan dadah ja... Nk kumpoi duit...

Dia memang happy sbb cepat dapat kumpul duit 60k, lg buat dia seronok bila jumpa Dara... Ada buah semangat y buat dia lgi nk kejaq utk jdi manusia y normal bkn OKU. Tp dia xtau.. Roda kehidupan dia berpusing.

Merosakkan org lain utk kesenangan diri sdri dimasa akan datang byk buruk dari baik.

Pastu dia jumpa DARA, dan jatuh cinta. Dara ni budak baik, tapi ada bff mcm keparat iaitu sharifah sakinah.. Sharifah ajar dia mencuri,merokok..beromen semua... -- dari sini kita boleh fikir, nak berkawan, pilih la kawan y dari kalangan y baik-baik.

Sharifah sakinah ni ada boyfriend iaitu, Azman Picasso, Mat dadah dan xbekerja. Dok beli dadah hasil dari keja dia dok pau sepupu dia y kaya raya. Azman ni jahat gila. Dh mat dadah xkan nk perangai normal kan. Msti la mcm taik. Dan dia ajar sharifah sakinah ni hisap benda y dia dok hisap..---dari sini kita dpt fikir dan belajar, betapa pentingnya kita cari boyfriend atau partner y baik.

Jauhi lelaki y taik dadah. Kalau silap pilih jadilah kita seperti Sharifah Sakinah. Dan pling penting, jgn bodo kerana cinta lelaki, nak2 cinta dari mat pit.

Last sekali, Uda dpt capai cita-cita dia nk jdi manusia yang boleh mendengar dan bercakap. Tapi sayang. Terlalu byk kerosakkan y dia dh buat dri tgn dia.. Y akhirnya telinga dia rosak balik sbb dia frust Dara nazak sbb dadah y dia dok jual tu.

Dara kena rogol dan pukul mcm binatang oleh Azman Picasso.. N nazak. Start dari dadah uda, azman ambl tlalu byk.. Dara kena playout dgn kamil(sepupu azman y kaya raya tu) dan sharifah sakinah pun sepakat dgn Kamil utk bagi Kamil boleh pecahkan dara Dara.

Pastu hujung cerita, Sharifah sakinah frust dgn sikap azman sbb Azman rogol bff dia smp nazak dan dia bunuh azman y time tu tgh dok high!

Dan dari mula certa pasal Shatifah Sakinah, kita dh boleh agak y mak ayah dia sgt sporting berbanding pak Dara. Tp confirm mak ayah dia pun kena playout dgn dia.

Dan ayah Dara menyesal sbb xjd kawan pada Dara... Xmendengar apa y anak dara dia nak dan perlukan. Y dia tau nk Dara jdi baik.. Tp abaikan Dara(xbg perhatian). Ayat dari y buat pak dia menangis dihujung cerita mmg berkesan " kalau Uda yang pekak pun boleh dgr Dara..kenapa ayah xboleh?"

Byk pengajaran boleh kita ambil sebenarnya. Tapi kena la berfikir sikit. Sbb cerita geng2 sharifah amani ni bukan style bersuap masuk otak.

So lepas tgk movie ni, pikiaq la mcmna kawan y kita nak pilih... Apa jenis bf y kita nak.. Dan kita sbgai manusia ada pilihan. Nak jd pencuri atau tidak. Nk enjoy boleh tp byk lgi cra selamat y x memudaratkan. Enjoy la smp ketua tp sila jd bijaksana. Gittewww...

Ending cerita Pekak ni ada tunjuk apa akibat menjadi tangan y merosakkan kehidupan org lain. So cerita apa pun tgk la smp ending dan buka minda utk berfikir.

Last but not least, mak apak y p tgk, klu rsa xmau anak jd gitu, pilih la kawan anak, kenalilah latarbelakang bf anak...jadilah kawan kepada anak2. Gittewww..

Bila uolls tgk cerita ni, u akan xberhenti rasa syukur yang u ada mak ayah yang bagus, y ambil tau pasal u. Betapa bertuahnya u xada kawan mcm sakinah.. Xda bf mcm azman...u akan rsa syukur wei sbb mak ayah beli.. Sbb Uda ditinggalkan oleh mak dia dlm hujan. Joe (apa khabar) ambl bela.

Dan kalau hg anak org kaya, hg pun msti lagi bersyukur sbb hg xda sepupu mcm si Azman dan hg xsebodoh Kamil. Hahaha.. Duit boleh beli dadah tp xboleh beli kehormatan perempuan baik mcm Dara dan xboleh beli kawan y elok2.

Dan siapa y ada anak, mesti dia akan rasa y dia xkan sesekali abaikan anak dia smp jd mcm budk2 dlm cerita tu.

Sekian,Terima Kasih.



2 comments:

Mila Ahmad said...

tengok piya review cete ni macam best je nak tengok jugak.lagipun suka lakonan zahiril adzim

Anonymous said...

tu la. dok pikiaq gak bila baca review mamat tue. xkan la zahiril ni amik watak yang mcm sampah kot... dia pun bukan xda pendirian...

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016