12 June 2016

Macamana Nak Buat Produk Jenama Sendiri?

Hye!
Soalan seperti tajuk entry adalah selalu aku dapat. Ada yang aku reply. Ada yang aku buat senyap terutamanya sambil tanya sambil ada soalan " boleh share dkt mana Safiyyah ambil bahan raw?"

Ok.
Nasihat aku, kalau ada duit.. Sila la p cari kilang dan suruh kilang buat.

Sebab ?
1. Terus akan dapat kkm. Tapi makesure kilang tu ada lesen GMP., cuma sediakan duit ja Rm300 utk dapatkan pendrive dari Kkm & Rm50/produk utk dapatkan no MAL . -- info ni aku dpt sendiri dari pegawai kkm yang aku & Eli jumpa.

2. Rakyat Malaysia lebih percayakan produk yang ada kkm.

3. Tak pecah kepala nak pikir apa nak masukkan dalam produk.

4. Produk xcepat rosak.


-----------------



Kalau buat secara homemade, memang xakan dapat KKM. Diulangi, xakan dapat KKM.

Melainkan ada kilang sendiri & ada lesen gmp. Selagi buat kecil-kecil & dirumah, memang xboleh apply utk KKM.

Dan sangat susah nak dapatkan kepercayaan rakyat malaysia bila produk kita xda kkm. Walaupun produk kita boleh di telan & di makan. Dan fyi, orang persendirian macam aku xboleh simpan bahan kimia tanpa lesen. Nak simpan merkuri??? Nehi. TAK BOLEH. So produk yang aku buat semuanya beri kesan yang lambat tapi selamat pada kulit & manusia.






Dan kepala mcm nak pecah,pikiaq & buat produk. Hahahaha. Serius xtipu. Xpernah lagi aku buat 1-1produk terus jadi. Banyak kali buat & bila dah jmp formula yang paling best baru aku release untuk dijual & catit resepi dalam buku rahsia.

Sepanjang aku buat Purebysafiyyahosman ni, selain belajar dari mentor aku,seorang manusia berbangsa cina, aku juga dah habiskan duit almost 1k untuk beli buku pasal Pure oil & pasal natural | organik punya bahan.

Duit untuk belajar dengan mentor aku pun habis dah xterkira. 😂

Sukatan nak dilute pure oil bukan sesenang ABC ok.

Dan kena tau produk buatan sendiri, dia xtahan lama... Cepat rosak kalau jaga xbetul. Pastu bila xdi buka langsung dalam masa beberapa bulan, jadi tergumpal habis...

Gittewww la..

--------------

So kalau ada duit, p la buat dekat kilang ok. Hahaha.. Kaya pun cepat uoll.

Aku start Purebysafiyyahosman dengan modal 2k. Kemudian 6k sbb dapat partner iaitu suami sendiri. Kemudian rolling modal guna duit stokist bagi.

Gitu la aku bangunkan Purebysafiyyahosman.

---------------





Masuk tv FREE ke BAYAR??

Soalan ni pun ada yang tanya.

Aku masuk tv free & paper free. Tapi modal mesti ada. Iaitu modal MUKA KULIT BIAWAK. Hahaha




Nak dapat masuk tv9 haritu dalam rancangan SIS, 3kali aku direject. Kali ke4 aku cuba baru di terima. Itu pun kebetulan sangat-sangat dalam rancangan SIS tu akan ada slot pasal organik. So depa terima Purebysafiyyahosman. Terima kasih Nad sebab sudi terima.



Masuk astro oasis, kak Ezy yang offer. Dan mesti la aku terima hahahaha. Tq kak Ezy, tq Mun!

Masuk tv alhijrah, diri aku sendiri y offer pihak produksi. Hahahha.. Alhamdulillah rezeki. Diterima.

Masuk paper pun aku, diri sendiri juga.












Apa yang aku buat? Aku tanya sudi ka dak depa masukkan cerita pasal aku dalam paper /tv. Aku cerita la y aku buat sekian,sekian produk. Base dekat rumah. Ada yang reply email aku. Banyak juga yang ignore.

Ada yang aku contact dari hujung tahun 2015,baru tahun 2016 depa reply.

Apa pun yang depa kata,aku terima. Tak cuba tak tau kan. Kena reject xpa.. Aku akan cuba sampai x di reject hehehe..

Aku sebenarnya bila kena bercakap dalam tv,depan orang ramai atau depan strangers yang tengah bagi perhatian tunggu aku bercakap, aku memang akan GABRA. Aku memang darah gemuruh.

Tapi aku suka nak bercakap. Aku berani nak bercakap tapi aku darah gemuruh! Hahaha.. Tu y jem sikit! Aku ambil masa untuk rasa selesa..bila selesa puuuussshh! Hilang terus rasa gemuruh tu.

Teringat masa zaman sekolah rendah. Tiap minggu aku akan naik pentas untuk bercerita. Time tu darjah 3. Satu hari masa dkt perhimpunan tu,aku cerita pasal kisah Badang makan muntah.

Cerita punya cerita, dah habis,nak ucap la sekian,terima kasih.. Sekali xboleh sebut perkataan sekian tu... Yang aku dok ulang kesian,terima kasih!!! Kakakakka..

Banyak cikgu yang dok pebetui.. Tapi tetap la aku dok sebut kesian,terima kasih. Lol.

Sama macam masa form 1, aku masuk syarahan. Sampai turn aku, aku xleh nak bercakap. Ayooooo..

Aku pun xtau nak hilangkan darah gemuruh ni macamana.

---------

Melalut dah aku ..hahaha

Gitu la.. Kalau rasa nak buat sendiri produk. Xda duit macam aku juga.. N xmau buat dengan kilang..

Ok ni tips aku nak bagi.

1. Banyakkan study pasal apa y ampa nak buat. Kalau guna pure oil atau org panggil eo, ampa study la banyak-banyk pasal eo.

2. Benda yang kita makan, sebenarnya boleh di apply pada kulit. Nak dgn xnak ja. Banyakkan membaca.

3. Kalau nak cari buku-buku berkenaan dengan eo ka apa, carilah di kinokuniya. Mahal sikit harga, tapi ilmu yang kita dapat insyallah berbaloi.

4. Buat dan terus buat. Jangan cepat give up.

5. Invest untuk marketing. Jangan kedekut.

Itu ja kot tips aku. Nak share dimana aku belajar, buku apa aku baca.. Maaf na. USAHA TANGGA KEJAYAAN. 🙃

Ingatlah, kita xyah jadi hebat untk bermula. Tapi nak jadi hebat, kita kena bermula.

Mula ja dulu dengan apa yang kita ada. Ada sikit mula sikit. Gitu.

Ok.
Bye.

Doakan i kurus k.
Tengah gigih diet ni..

Ok
Bye!
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016