22 June 2016

Cerita.

Lama xcerita pasal Purebysafiyyahosman. Xlama lagi dah nak dekat 1tahun Purebysafiyyahosman bertapak. Sat ja masa berjalan.

Kadang dok saja-saja teringat rumah di Banting. Antara rumah & taman perumahan y aku suka.

Bangun pagi tengok pokok.. Cakap dgn pokok. Ya tuhan...rindu sungguh la! Nak menanam dkt sini Eli xbagi.. Dia kata nanti aku xda masa nanti..pokok mati. Sedih la....

Boring gak hobi xda nak buat. Dok ulang tengok #kebunpiyah ja la mampuuuu..

---------------------

Ok nak cerita pasai PbySO.








Dalam masa xsampai setahun, macam-macam jadi dalam Purebysafiyyahosman.

Sekarang 2produk aku terpaksa discontinued atas sebab tertentu. Aku stop buat face mask green tea & face lotion.

Face mask tu aku stop sbb bila nk buat dia,memerlukan banyak masa...qenyah sikit nak buat.. So bincang dengan Eli..makanya kami sepakat stop.

Nak pula time tu xda heavy duty blender mcm sekarang. Dulu pakai blender kering biasa ja.. Tiap 2bulan kena beli baru hahaha sbb lingkup. Last kumpoi modal pelan-pelan,aku beli juga heavy duty punya blender.

Nampak mcm bodo-bodo ja blender heavy duty tu..tapi harga boleh tahan.. Aku beli dalam Rm560 gitu.

Sejak guna blender heavy duty memang kerja aku cepat la. Buat 6-7kg fc mask selamba ja..

Face lotion aku stop sbb raw mahal & botol dia mahal & xjumpa botol yang betol2 bagus. So stop. Terpaksa. Insyallah akan digantikan dgn face oil.

-------------

Produk baru.

Now Purebysafiyyahosman ada 4lagi produk baru yang tak release.

1. Acne stick.
2. Fc oil(masih dlm proses RnD)
3. Baby produk.
4. Men produk.

3produk memang sepenuhnya atas tanggungjawab aku. Yang men produk mmg 100% Eli. Dari pilih bahan apa dia nk letak..minyk apa nak guna..tekstur mcmna dia nak..

Acne stick tu dh siap. Tapi label xbuat -buat lagi. Utk permulaan aku buat dlm 200pcs ja.



YouTube Video



Teaser pasal acne stick. Harga semua dah final. Cuma xdi war-warkan lagi.

---------------------

So dekat setahun ni akhirnya aku jumpa kedai print yang jauh lebih murah dari tempat sebelum ni.Alhamdulillah. Terima kasih kak su sbb rekemen kedai baru ni.

Sebelum ni aku print sticker 5000-10ribu modal Rm1.2k-2k mcm tu tau.. Print flyers pun sama. Bila aku sembang dgn member aku,dia terkejut la...rasa bodo gila kot!hahaha

Bygkan 15produk kot aku dh print 5000-10k.. Pengajaran la utk aku & Eli. Lepas ni kena tempah dkt tempat y besar-besar. So harga jadi murah.

Sblm ni print flyers 10k-12k kena almost 2k juga... Baru-baru ni aku print total y sama tapi kena dalam Rm500-600 ja uoll!!

Ok la pengajaran. Atleast di masa akan datang,aku & Eli dh tau. Cuma sayang juga la duit.hahaha..

----------------

Lepas ni nak kena slow-slow simpan modal utk OP plak,bila barang discontinued..memang terpaksa la hantar semula ke OP utk reshoot.

Pastu ada label yang aku ubah design ..ada jar yang aku ubah... Padahal dh snap gmbr dh..

Semoga ada hikmah la utk semua benda yang jadi. Aku & Eli akan try pikiaq positif kalau apa-apa jadi.

Kira dalam masa setahun ni memang akan buat perubahan y sampai sedap mata memandang. Banyak benda lagi yang aku kena belajar. Eli kena belajar.

Botol eye serum dari warna clear ke coklat. Lipscrub pun dah jar kaca ke jar plastik..

Sama mcm label. Ada perubahan. Dan kena reshoot balik.

Lip tint punya botol pun lepas ni tukar ke yang lebih user friendly. Tapi harga akan bertambah sbb kuantiti bertambah. Sebelm ni 5ml nant akan jd 8ml.

Dan aku pun dah lama xsnap gmbr sendiri. Xda masaaaaa. Memang harap ke OP jala. Padahal ada ja portable mini studio.

-------------

Susah wei buat produk sendiri ni. Rasa nk stop pun ada.. Tapi itu la.. Ini jalan yang aku pilih &suka.

Makanya hidup kena di teruskan. Dulu kalau tengok org buat kek mesti aku rasa mcm kagum sbb penat kot nk siapkan order beratus-ratus.

Now kagum dkt diri sendiri. Hahahaa sbb kena bancuh beratus-ratus botol. Dh serupa sotong.

-----------

Start semalam aku buka slot pengambilan utk stokist. Hanya kawasan yang tertulis ja aku perlukan stokis.






Kalau berminat boleh whatsapp number yang tertera itttewww.

Syarat Menjadi Stokist :
1. Boleh beri komitmen.
2. Tidak banyak alasan.
3. Tidak malas.
4. Suka membaca.
5. Ada ssm.
6. Ada online shop.

Keuntungan menjadi stokist PbySO :
1. Margin keuntungan yang besar.
2. Modal permulaan yang kecil.
3. Gambar disediakan oleh HQ.
4. Diajar membuat fb ads/marketing.
5. Diajar membuat copy writing/cara close sale.
6. Tiada paksaan tiap kali restock produk.
7. Ada support group.
8. Boleh menjual jenama barang/produk lain juga. Tiada halangan.

Apa yang tak boleh bila menjadi stokist PbySO :
1. Anda sama sekali tidak dibenarkan menukar label/sticker atau mengubah apa-apa pada produk.
2. Jika perkara di atas berlaku,pihak PbySO akan mengambil tindakkan undang-undang ke atas anda.


-----------------

Purebysafiyyahosman PROMO RAMADHAN.







Promo ni masih available ok. Tapi cellulite oil tu x boleh digunakan utk ibu mengandung & menyusu. Ada eo yang xberapa bagus utk ibu mengandung & menyusu.

So orang yang badan berisi,org y tgh diet atkin or siapa2 yang ada selulit boleh la guna. Nak elakkan selulit pun boleh guna ok.







Next batch, cellulite oil ni akan boleh digunakan oleh ibu yang mengandung dan menyusu.

-------------

Website.

Sekarang website Purebysafiyyahosman dah berfungsi dengan baik sekali.

Sebelum ni aku guna squarelet. Bayar bulan-bulan. Tapi nampak mcm xbest kan. Makanya kebetulan ntah mcmna aku ada friend dgn seorang pemuda yang memang dok buat website.

Aku pun contact dia. Nama facebook dia : @izudin hasan . Bincang2, setuju untuk website di bawah Rm1600.

Serius,Encik Izudin sangat tiptop. Teratur ja kerja dia. Pastu tarikh siap website pun ngam2 seperti yang dijanjikan.

Dan sangat membantu. Idea asal sepenuhnya dari Eli, dia nak mcm tu mcmni..Aku cuma sampaikan pada encik Izudin dan selebihnya mcm permilihan warna/design selain warna hitam tu semua idea dari Encik Izudin sendiri.

Design banner/background website semua tu idea asal dari Encik Izudin sepenuhnya.

Dan apa y kami nak,memang Encik Izudin buat dan JADI!!!!












Boleh la lawati website purebysafiyyahosman. 24/7 operasi. 😉

-------------

Ok setakat ni ja nak cerita. Apa-apa boleh ke IG @purebysafiyyahosman ok. Kalau nak baca testimoni boleh guna #PbySOtestimoni atau ke IG @Purebysafiyyahosman.testimoni


Ok bye!

No comments:

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016