11 May 2016

Strategi Dari Usahawan Kecil Ke Jutawan.

Wahhhh gittewwww tajuk entry aku. Hahahahah.. Sahaja ja. Xtau nak letak tajuk apa.

Sebenarnya aku ada buat entry panjang gila. Pastu aku save sebab ingat nak sambung tulis bila free. Sekali buka tengok blank! Hilang apa yang aku tulis.

Aku nak cerita pasal produk pure. Tapi dah jadi mcm tu mungkin ada hikmah. Haahaha..

So aku nak cerita sikit macamana aku start purebysafiyyahosman.. Mcmna aku besarkan circle customer aku.

Pasai nak jadi jutawan tu jauh lagi la. 20tahun lagi kalau masih hidup insyallah hahahaa..

Dari 5barang ke 16barang. Dari tangan manusia jadi tangan sotong. Gitu.

-----------------

Modal betul-betul aku start Purebysafiyyahosman adalah kurang dari Rm2000. Ni masa start sorang2. Eli xjoin.

Aku jana modal purebysafiyyahosman dari duit Rm150 intan bagi pinjam habuan nak bawa masuk detox tea & guna duit jual kuah kacang instant. Untuk dapat harga murah,kuah kacang tu aku kena kumpul 12-15peket sekali order untuk dapat makan untung dalam5-7inggit.

Taqa nak dapat 12-15peket pastu ke 20-30peket aku invest dulu duit buat marketing. Xambil untung banyak. Aku rolling utk ambl produk & buat marketing.

Bagi blogger buat review. Bayar ig femes.Bagi kuah kacang free ,bagi detox free ke blogger...bayar Rm50-100 utk blogger buat entry.

Kalau kira buat apa nk buat marketing untung ciput ja kan..Tapi dari marketing tu la sampai sekarang orang tanya lagi pasal kuah kacang dan detox tea yang aku jual tahun lepas.

Prinsip aku biar rugi sikit dulu dipermulaan bisnes kecik aku,tp dikemudian hari circle customer aku akan jd besar. Bila besar untung pun bertambah.

Dan ada juga kawan-kawan yang baik tolong war2 kan secara percuma pasal apa yang aku jual.. Mcm ifah..kila..kak lily..kaksu..rara..kak mimy..

Dan aku paksa Eli war2 kan juga hahaha..

Marketing sangat penting. Jangan pikiaq nak untung besar masa mula-mula berniaga.

Masa mula berniaga kena pikiaq mcmna nk besarkan circle customer. Nk besarkan circle customer kena buat marketing.

Dan buat customer mcm member. Ramai customer aku dari zaman aku jual pre order barang baby.

Dan kena selalu anggap,produk atau apa ja yang kita buat.. Boleh jual! Produk kita hebat.

Study pasal apa y kita jual betul2. Baru la confident nak jual.

Gituu.

Masa aku jual detox tea,xda nya mat saleh tu ajar apa fungsi detox tea dia..aku bersengkang mata google cari tiap benefit bahan y dia guna dalam detox tea tu.

Aku baca apa fungsi bahan dlm tiap detox tea tu.. So bila customer tanya memang kacang la aku nak berjual beli.

Kena RAJIN. Dari 1jenis detox tea sampai la ke 12-15jenis aku jual. Semua laku macam pisang goreng panas. Syok gila.







Servis. Servis paling kena jaga. Walaupun aku ada juga cacat cela ,tpi sedaya upaya aku layan dan bg servis yang terbaik untuk customer.

Layan customer sehabis baik. Sentiasa minta maaf bila lambat reply pertanyaan customer.

Kalau ada salah dengan customer mcm tercicir order ke,terlambat pos ke.. Bagi la free gift ke..bagi diskaun Rm1-2 ke.

Ikut la mana yang sesuai. Dan niat sedekah.


----------------

Masa buat bisnes dulu,aku xla risau sangat. Tapi sekarang bila ada stokist, aku agak gelabah.

Now aku still buat marketing untuk tolong stokis jual barang.

Dan aku masuk kelas fb ads. Sangat disyorkan ok.

Nak buat fb ads kena ada ilmu.jgn hentam kromo ok.

Dan kalau boleh buat fan page bisnes siap2,walaupun baru start.

Jangan rasa kita kecik,so kita jual kot fb personal ja. Terus buka fan page nama bisnes uoll ok.

Kecik xkecik bisnes kita belakang kira. Janji ada.

---------------

Modal kecik xpa. Tapi jangan sesekali rasa kecik.

Modal kecik boleh jadi besar. Jangan risau. Yang penting MULA.

Aku pernah start bisnes guna modal Rm500. Terkubur.

Aku start balik tanpa apa-apa modal. Alhamdullilah. Bertahan 4tahun. Stop sebab masalah dalaman.

Kemudian, aku start semula dengan modal Rm150--jadi Rm2500 (+Rm3500 duit pampasan Eli)dan now sekali ambil barang mentah modal aku Rm15k gitu. Puas hati walau penat.

Untung berniaga Purebysafiyyahosman aku xambil banyak, 3/4 aku jadikan modal semula. Aku plan tahun ke 3,baru nak makan untung banyak sikit.

Dari 5produk, sekarang 16produk. Soon akan jadi 17. Lepas tu 21..dan insyallah akan jd 25 jenis produk dibawah label PbySO,Insyallah.

---------------
Masa mula bisnes dengan modal yang kecik, sekali buat sticker 100pcs. Produk pun mampu buat 50pcs gitu ja. Tapi buat relax jala. Pelan-pelan kayuh.













Lani, hasil usaha stokist,agent biasa & dropship juga.. Sticker aku dh mampu order 5k-10k. Jar & botol produk pun gitu juga. Lani sekali ambl 1-2k pcs dlm masa 2minggu mcm tu.

Bisnes style ni,lagi sikit hg order lagi mahai. Tapi hadam jala. Sebab modal kecik. Lani lega la sikit. Sebab dapat murah dari masa mula-mula bisnes.

-----------
Tak lama lagi aku bagi kotak pada customer purebysafiyyaosman yang beli full set.






Kotak pula style sekali order kena banyak terus. Baru sekarang mampu nak ada kotak. Tu pun jenuh survey tempat yang buat kotak murah. Hehehe..

Aku selalu jadikan brand-brand besar sebagai contoh. Semua org bermula dari bawah.

So aku rasa cool sikit la. Slowly but surely --ayat kak su selalu bagi.

------------
Jauh lagi perjalanan aku. Tapi apa y aku nak bagitau, jangan takut untuk START. Walaupun perlu start berkali-kali.

Orang yang x give up tak pernah rugi. Percayalah.

Xpa kalau kita start dengan modal yang kecik dan xterus boom! Janji START.

Ok
Tu ja y aku nak tulis.
Bubbyeeeeeee!


Kalau nak beli produk aku buat, boleh beli secara online atau cod dgn stokist purebysafiyyahosman ok.

Whatsapp : +60194163319 atau #stokistPbySO

Purebysafiyyahosman ada 55orang stokist di seluruh Malaysia,termasuk 1 di Riau,Indonesia.


Bye!

3 comments:

Chekgu Azrine said...

Tahniah sis...
Semoga terus maju dan sukses...amiiinn

green apple said...

Akak dah lama gila tak baca blog orang. Your entry buatkan akak rasa nak komen terus. Hahhah. Gitu tau penangan Piah.

All the best Piah. Good luck. Jaga kesihatan.
Insyallah kita sama2 berjaya dunia akhirat.

Anonymous said...

You are my inspiration dari dulu walaupun awak masih muda dari saya.awak sangat jujur..saya follow blog awak since 2011 kalau xsalah..lepas tu jd cust awak.atasrak..mmg betul piya jaga cust macam kawan2..saya doakan awak jadi jutawan bagi inspirasi untuk semua..doakan saya boleh start bisness kecik2 n jadi besar macam awak..

Nasihat awak pasal bisness saya mmg ikut.

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016