30 December 2015

Tinggal Lagi Sehari.

Sat ja kita dah sampai ke penghujung 2015. Bagi aku tahun 2015 ni antara tahun paling mencabar dan agak susah nak lalui.

Memang agak struggle la tahun ni.phewwww..

Antara yang aku ingat apa jadi utk tahun ni..





Jan 2015
- Aku kena pindah rumah dalam keadaan yang tergesa-gesa sebab rumah aku sewa tu tuan rumah jual senyap-senyap.
- Aku jual bisnes yang aku usahakan dari tahun 2011 ke orang lain.
- Aku jual kereta.

Feb 2015
- Jobless. Bergantung sepenuhnya dekat Eli.
-Mula niaga barang dari China,tapi xlaku. Aku stop.
-Mula jadi dropship Intan,tapi sekerat jalan.
- Kereta xada. Kemana-mana naik moto kawan Eli(Ketai).

March 2015
- Masih jobless.
- Aktif bercucuk tanam depan rumah.
-Masih tiada kereta.

April 2015
- Berniaga teh detox dari UK.
- Masih tiada kereta.

Mei 2015
- Keluar ura-ura yang MAS nak buang pekerja. Time ni aku n Eli yakin gila babi yang Eli xakan kena buang keja.
- Aku maintain jual detox tea.
-Masih tiada kereta.

Jun 2015





- Aku maintain jual detox tea.
- Hujung bulan Jun, Kak Lily(Owner Luni Resources) wasap kata nak bagi pinjam kereta,yang last2 sekali dia jual ke aku murah ja n bayar secara ansuran.

Julai 2015
- Dah mudah bergerak sebab ada kereta.
-Masih maintain jual detox tea dari UK.

Ogos 2015
- Masih maintain jual detox tea dari Uk.
- Dapat surat Eli kena terminate dari MAS.
-Mula plan dengan Eli bermacam-macam bisnes.


September 2015



- Run sikit-sikit produk sendiri. Time ni aku buat untuk bagi orang cuba ja. Tak berani lagi nak war-warkan.
- Eli confirm xnak dah sambung dengan MAS walaupun dapat offer jadi pekerja kontrak.


Oktober 2015
- Start war-warkan pasal produk purebysafiyyahosman, aku start jual secara online.
- Eli confirm berhenti kerja dengan MAS.
-Kami pindah balik kampung.


November 2015



-Aku dengan Eli 100% setuju invest 1/3 duit pampasan Eli ke produk purebysafiyyahosman.
-Aku dengan Eli mula kerja dengan purebysafiyyahosman.


Disember 2015



- Masih dengan purebysafiyyahosman.
- Dari 2jenis produk pada bulan September,now kami dah buat 12 jenis produk dibawah label purebysafiyyahosman.
- Purebysafiyyahosman juga dah ada stokist hampir keseluruh Malaysia termasuk Sabah Sarawak.

Tahun depan mesti lagi mencabar. Aku serius takut nak hadap tahun depan.

Harap lebih baik dari tahun ni. Dan paling aku harap purebysafiyyahosman dapat pergi lebih jauh.

Sekarang pun kerja lebih mudah,sebab Eli 24/7 ada dengan aku. Kerja rumah dan kerja usahakan purebysafiyyahosman memang kami bahagi.

Hidup aku sekarang lebih mudah.

Aku :
Masak(kalau sempat)
Basuh pinggan
Mandi Adelia/basuh berak Adelia
Kemas tempat tidur
Pack brg customer
Lipat baju kalau Eli xdan lipat

Eli :
Basuh baju
Basuh pinggan kalau aku xsempat basuh
Vacuum rumah
Sidai baju
Lipat baju
Pack brg MA/Agent
Basuh berak Adelia/mandikan Adelia

Pasal Adelia tu kami memang gilir-gilir. Kalau aku bagi mandi,if lepas tu Adelia berak xkira la malam ka siang,memang turn Eli kena basuh berak.

Sidai baju lama dah aku xbuat,aku akan buat bila Eli kena turun KL ja.hehe
---------
Settle semua keja di atas. Bahagi pulak kerja buat produk.

Aku bancuh body scrub/lip scrub/lip balm/soap/foot soak ---Eli adun sampai sebati--aku cedok masuk jar/bekas---Eli tutup jar & lekat sticker.

Bab design sticker memang Eli buat.
Aku cuma kena pikiaq nak tulis apa atas sticker,pikiaq nak letak nama apa.

Facebook bisnes Eli jaga.
Instagram bisnes aku jaga.

Pass tracking dkt customer --Aku.
Up tracking dkt laman sosial --Eli.

Jaga account bisnes --- Eli.
Jaga duit bisnes --- Aku.

Penat masih terasa walaupun bahagi tugas. Tapi aku rasa best sebab hujung-hujung nasib kami mcmni. Masa bulan-bulan xda kereta semua tu..lagi rasa azab.




Doakan kami lebih kuat dan berjaya.

Apa yang aku dapat belajar lepas macam-macam hal yang jadi adalah, apa ja yang hati kita pikir n nak kita buat.. Kita kena BUAT. Just do it!

Jangan takut fail..jangan takut dengan kata-kata dan cakap-cakap orang.


JUST DO IT!

Ok.
Bye.

Selamat menyambut tahun baru.



Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

14 comments:

Suria said...

best baca perkembangan hang piyah,
dr zaman hang belajaq, struggle nak kahwin, dah kahwin dpt adelia hehehe.

kira aku boleh khatam la story hang ni utk jd sumber semangat.
semangat hampa kental gila..
goodjob piyah dgn eli!

qieyah said...

I'm proud if u.,

Anonymous said...

adelia comel sgt2la

Miss Ika said...

I ada lalu your booth dekat Dewan Millennium Kepala Batas. May your business success

safiyyah osman said...

Hehehehe.. Tq suria. Hg pun good luck ok.

safiyyah osman said...

Tq qieyah!

safiyyah osman said...

Hehee Adelia tu kdg ja comel..selalu comot huhu

safiyyah osman said...

Terima kasih awk.

sarah shamsyul said...

Good luck piya...akk slalu bc blog awk...or status awk...ms awk citer eli kene buang MAS..akk kan ade komen kate awk pandai niaga.buat apepn msti boleh pegi jauh...skg alhamdulilah...awk bleh pegi jauh lg piya...

Azghen said...

Semoga terus maju. Bestnye ada bisnes sendiri. Tapi tu la kan, bukan senang nak sampai tahap sekarang. All the best!

Dylla Fadzil said...

Kagum dengan piyah! Good luck untuk masa akan datang!

amal said...

all the best piya n eli. amal doakan korang akan terus berjaya, insyaallah :)

Syazwani Mazlan said...

semoga bertambah kuat kak :)

e.t.t.y said...

senyum je baca. sebab tau dari awal. paling best part cucuk tanam tu lah. good luck piya.

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016