23 November 2015

Resepi Laksa Rizalman.

Kemarin aku keluar settle kerja,masa lalu dekat pekan lama,ternampak stall makanan orang-orang cina..pastu ternampak "laksa"..

Teruih tanya Eli, "dkt mana laksa y sedap ?"..

Eli memang xtau la kan..tanya pali,asma semua..

Pali suruh p depan econsave yang dekat jpj tu..tpi dia kata bau otak udang kuat..

Aku xmakan otak udang..so next.

Asma suruh p dekat laksa buyong tepi long wan..

Aku dh pnh makan situ..xsedap.so next..

Niny suruh makan dekat kedai tok imam taman kempas..

Aku dah penah makan juga..xsedap!hahahaha..so next.

Eli ajak p kedai cucur udang taman ria..

Ha situ memang sedap,bkn laksa ja sedap mee rebus,laksam semua sedap..tapi azab menunggu tu..malas la aku.

Makanya,







Lajak p econsave dekat jpj tu.. Aku semangat gila babi kot nak makan laksa.

Bila ada rasa nak makan,memang xleh nak tunggu2..aku kna makan la2 tu juga!wahahaha..

Aku beli :-
Ikan kembung 5ekor Rm2.59
Daun kesum 50sen
Nenas madu Rm2.00
Laksa beras
Sardin tin marina
Salad
Timun
Periuk besar
Mangkuk plastik

Habis dekat Rm60++

Periuk dengan mangkuk kena beli sebab masa pindah lupa nak bawa balik. Gittewww

Balik google resepi laksa rizalman.JUMPA. Rizalman pernah share dekat blog dia tahun 2009.
Share siap gambar ok.

Macam biasa,aku derhaka resepi dan ubah ikut sedap tekak aku.

Pastu terpaksa letak ikan sardin tin marina tu dgn cupking ja,sebab ikan termenung aku tercicir,cashier tu xbawa masuk dalam plastik n aku pun xperasan.






Resepi derhaka seperti dibawah. Derhaka pun eli makan 5mangkuk. 1st time ok dia makn laksa byk gitu..3mangkuk mkn lpas siap masak,2mangkuk mkn tghri..😂

Ni campuran :-
1. Blend ikan sardin marina 1tin besar + 1tin sederhana sardin kingcup. Aku blend sekali dengan sos dia.
2. Blend cabai kering dalam 10biji.
3. Blend belacan bakar besar ibu jari + bawang merah 6ulas+bawang besar 1biji(saiz sederhana).
4. Blend nenas madu(ambil 1/4).
5. 1mangkuk kecil air asam jawa.
6. 4-5pcs asam keping.

Masuk semua senarai diatas tu dalam 1periuk.






Letak daun kesum dan bunga kantan(racik halus)

Pastu tambah la air dalam 1mangkuk. Jangan campur banyak air takut ceroi(cair) sangat.

Masak la atas api yang perlahan. Bau semerbak oi!

Dah mendidih tutup api perasa garam gula.

Rasa tobat meletop! Memang sedap! Kalau ikut resepi rizalman betul-betul dia ada letak otak udang 1mangkuk dalam kuah. Rebus naik sekali.

Aku xletak. Yang lain memang ikut dia,cuma kuantiti bahan tu sendiri agak.







1mangkuk. Puas hati i.








Rebus teloq,racik salad,bawang besar saiz kecik2(baru sedap),cabai melaka,telur rebus,nenas(racik),timun.

Sedap! Kalau masak laksa guna sardin dalam tin,kena ada nenas. Baru kick.






Gaul2 bagi mesra..

Sedap!
Huhuhu..


Makanya bawa ke harini la,kuah laksa makin kita perangat(panaskan) makin sedap gila!

Ok.
Bye!


Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

3 comments:

nadiah hanum said...

Sedapnya laksa...baca entry ni, tengok gambar laksa semangkok tu..tetiba rasa cam hidung saya ni dok terbau laksa..haha..meresap aromanya ke sini!

sHieRa cAkAp said...

Piya oiiiiiiiiii... Aku mmg teringin nk pekena laksa 2,3 arini. Tgk hang buat lagi la menggila keinginan. Igt nak masak sendiri tp nk keluaq malas plak hahaha... Kuah laksa pas perangat lagi kick pegi dia.

Syazwani Mazlan said...

sedapnya terliurrrrr

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016