4 November 2015

Cara Tulis Blog Guna Iphone6.

Ada orang email tanya macamana aku tulis blog guna iphone..sebab iphone xsama macam samsung. Kalau android,kita boleh guna direct dari google.

Aku masa baru beli iphone6 ni pun jenuh juga dulu..cuba banyak apps..beli 2apps..1 tu haram mahai tapi xboleh guna.. Last google jumpa..n gamble ja beli.

Aku beli app blogpress. Kena beli. Masa beli memang bodo gila la guna.. Gambar aku jadi kembang!

Sampai la kak suraya(blogger yang baik hati) wasap bagitau pasal gambar aku habis kembang n loading jdi lambat..

Terus la aku gigih study apa xkena..susah gila!

Akhirnya dapat saiz gambar yang ok.. W 436 & H640 .

Guna blogpress best bab nak type panjang-panjang.. Senang masukkan gambar dan link..

Cepat loading..
















Ni masa tengah type entry..
















Edit saiz gambar..

Nanti boleh pilih nak terus publish atau simpan draft on9 atau offline.

Font boleh tukar.. Link senang nak copy paste..
















Klik icon tu utk masukkan link atau tukar font..nanti naik macam atas ni..















Nak masuk gambar klik icon camera tu..naik macam ni.. Senang gila.

Kalau dah siap type.. Klik DONE. Nanti naik jadi macamni..















Jadi macamni terus ja tekan save.
Boleh pilih nak terus publish atau simpan dalam draft.
















Kalau publish now..memang akan terus up dekat blog. Kalau save online draft,nanti kalau on pc kita boleh nampak dekat draft blogger.. Kalau save local draft.. Xda dlm draft blogger kalau buka melalui pc..gittewww..

Dah publish..kalau nak edit apa-apa..klik dekat MANAGE.













Klik ja dekat entry yang uoll nak edit. Nanti dia jump masuk entry tu..

Komen pun boleh baca dari blogpress ja. Siap boleh reply ok.
Memang simple dan mudah keja! Tak yah pakai pc dah!puas hati oi!












Gitewwww..so memang mudah dari guna app blogger yang free tu.. Aku xingt aku beli berapa.. 4.99usd atau 2.99usd kot..


Ok bye!
Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman

2 comments:

Azghen said...

Wahh senangnya. Sebelum ni pun guna apps blogger tu, bila nak upload gambo kena pegi kat pc jugak. Bole beli blogpress nih, tgok tadi USD2.99

Huda Luna said...

wah tenkiu piya
leh beli lepas ni. serius guna apps blogger tu tak best tu malas update blog tu
pasni tak ada alasan lagi haha sebab dah mudah
tenkiu piya

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016