16 September 2015

Cara Turunkan Suhu Badan Anak Ketika Demam.













Ni cara aku selama aku besarkan Adelia. Adelia jarang demam,batuk atau selesema. Kalau bercampur dengan budak yang selesema pun, kadang xjangkit..kadang jangkit juga..kalau dia bcampur dengan budak yang selesema hingus dah hijau tu memang nanti dia akan soksek2 juga..

Tapi biasanya xlama..habis kuat pun 3-4hari ja dia akan selesema. So far aku jaga dia,Kalau demam pun habis lama 2-3hari..cuma batuk jala akan lama sikit lepas dia sembuh dari selesema.

Adelia xpernah makan paracetamol,ubat selesema,ubat batuk or antibiotik lagi,Aku 100% homeopati dan home remedy. Tapi aku bawa juga Adelia jumpa doktor pakar kanak-kanak untuk check,cuma aku xambil ubat ja dekat doktor tu..kalau adelia setakat demam batuk selesema biasa.

Aku dulu kalau Adelia batuk ja,mesti laju-laju p dekat doktor india,pakar kanak-kanak banting tu..dia la ajar aku mcmna nak kenal batuk kokol. Kalau batuk biasa tu dia kata jgn risau. Dia juga la doktor yang ajar aku psal budak bawah 2tahun xboleh on antibiotik,ubat selesema,ubat batuk kalau setakat anak baru demam,selesema,batuk 1-3hari..tapi jgn la biar anak gitu..kena la monitor suhu dia..kurangkan benda manis paling penting kalau tgh demam,selesema n batuk.

Panjang berjela plak aku cerita.

Aku kalau Adelia demam,suhu tiba-tiba panas, benda pertama yang aku buat adalah CHECK TAPAK KAKi dia.

Kalau kaki panas ,suhu badan 37.8-38..aku akan mandikan dia air biasa. Mandi kerap. Tutup kipas,bagi dia pakai baju biar berpeluh. Selalu kalau jenis demam kaki xsejuk ni,kemain susah dia nak berpeluh..kena tunggu lama..bila berpeluh biasanya suhu dia memang akan turun esok tu..aku mmg biar dianerpeluh kaw2 macam mandi..dengan aku2 sekali peluh.


Kalau kaki sejuk,suhu badan 37.8-38++..aku mandikan dia dengan air suam kalau ada lemon /limau nipis aku masukkan dalam tub dia..kalau xda lemon aku masukkan teabag detox tea lemon ginger yang aku jual tu banyak-banyak.Mandi kerap tiap 1-3jam sekali kalau suhu naik balik lepas dah mandi(Adelia xsuka jelum badan & pakai cool fever),kadang curi-curi juga jelum guna air suam.bogelkan dia,bagi pakai pampers ja..tutup kipas.

Kadang pukul 2-3pagi terpaksa kejut dia untuk mandi air suam juga..sebab nak bagi kebah..xmau bagi kaki dia sejuk.

Demam kaki sejuk ni paling aku takut. Sebab senang nak sawan.

Laju-laju p dapur,ambil bawang putih bakar..tenyeh dalam minyak masak(minyak baru),sapu dekat tapak kaki,dada,belakang badan,hidung,dahi. ---step ni aku buat dekat dua-dua situasi.

Dedua demam kena monitor kaw-kaw terutamanya tengah malam nak ke subuh tu..aku memang xlena la..takut suhu tiba-tiba tinggi.

Biasa kalau hari-hari aku ulang step yang sama..demam dia hari kedua ketiga dah kebah elok..

Hari pertama mula demam tula nak kena jaga betul-betul.

Ubat homeopati aku standby siap-siap. Kalau dah kebah,aku jarang bagi..kalau hari kedua tu demam lagi..aku terus bagi.. Biasa kalau bagi homeopati,suhu akan naik semula sebelum dia turun balik.

Tapi jarang la guna homeopati bila demam,yang kerap guna bila selesema dengan batuk ja. Homeopati power kalau nak buang kahak n okkan selesema.


Pastu aku biasa akan buat sup ayam..letak ubi kentang..bagi makan banyak protien mcm ayam,telur rebus..dan Kurangkan makanan manis.


Bukan senang nak jaga anak. Susah gila kot! Hewhewhew..eloklah maintain sorang ja anak.hahaha


Haritu ada y tanya aku pasal ni,so dia pun cuba untuk anak dia..lega esok tu anak dia kebah.










Bye.


Instagram : @safiyyahosmann & @purebysafiyyahosman


Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016