9 July 2015

Persiapan Hari Raya Tahun Ini -- Tema Hitam + Dark Purple Songket.

Hye

Persiapan nak sambut raya,bab baju memang settle sepenuhnya,tinggal nak beli baju melayu Eli ja nanti dekat bazaar Parit Buntar,sebab situ murah gila baju melayu..kain pun elok..jahitan elok,sepasang Rm50 ja.

Untuk Adelia pun settle. Lama gila kot xshopping baju bajan Adelia. Kali ni ada duit lebih terus la aku n apak dia borong baju dia..tong-tong duit sorang sikit..kemarin p GM Klang borong Baju,kasut Adelia.

Hasil borong dekat Gm Klang.
Now harga dekat sana dah termasuk GST.
So agak susah la nak bargain.

Kalau sebelum ni,seluar ada yang jual 5-6inggit,now 8-10inggit.

Stoking 6pasang --Rm30.
Kasut converse ciplak tu --Rm30
Legging 6helai---Rm48
5helai seluar H&M --- Rm50
7helai baju --- Rm56

Total : Rm214.

~~~~~~~

Stoking tu dapat harga retail.
Kalau nak borong kena ambil 36pasang baru dapat Rm15/6pasang

Kasut converse pun harga retail. Tak jual borong.

Legging dapat harga borong,selai Rm8,kena ambil 6helai keatas. Kalau beli satu-satu mahal.
So ambil semua warna yang ada..
Adelia aku ambil saiz L,sebab dia tinggi.

Seluar H&M fake juga kot..
Made in Bangladesh. Tapi kain sedap. Cutting pun cantik. Slim fit.
Sehelai Rm10..dia jual harga retail.
Ambil 10-20lai pun tetap Rm10.

Baju 7helai tu sehelai Rm10.
Beli 5-6helai dapat sehelai Rm8.
Baju cotton nipis tu,elok sangat la dengan cuaca sekarang. Kain dia sejuk.

Aku cuma berdoa moga Adelia nak la pakai baju tu,sebab dia cutting mcm dress.
Adelia kalau baju jenis dress dia xsuka..
Mesti xmau pakai..zzzzZzzz

Jangan tanya kedai mana jual legging..kedai mana jual baju..jual kasut..

Sebab aku terjah gitu ja..xingat tingkat berapa..
Aku pun dah lama xpergi GM,last bulan 1-2 haritu ja. Masa p haritu,memang round setiap tingkat,setiap pelosok la.

~~~~~

Untuk baju pakai raya pun dah siap. Aku tempah last minit dekat isteri kawan Eli.

Tahun ni tema hitam + dark purple songket.
Songket tu aku beli yang cotton sarawak tu.
Kain kaler maler tu mak bagi..itu aku buat long cardigan.

Kualiti cotton tu memang sangat lowwwwwww..
Tp setanding la dengan harga..
Rm30 ja untuk 2meter.
Aku beli 6meter.

6meter tu dapat sampin untuk Eli,long cardigan untuk aku dgn letak dekat baju Adelia sikit.

Kain plain hitam dengan kain chiffon hitam,wife kawan Eli tolong belikan.

Untuk Adelia chiffon tu aku buat kain.
Belah tepi untuk senang dia melompat lari semua.

Kain Adelia inspired dari gambar ini.
Cuma nanti aku bagi dia pakai legging.

Senang ada ruang besar bila kain tu potong tepi macamni.

Nak-nak pula tahun ni raya belah Parit Buntar.
Ramai abang-abang..sure dia melompat sakan.

Kain hitam plain satin,aku buat longsleeve dress..nak pakai dengan long cardigan songket tu.

2helai long cardigan
3m Kain plain
1 sleeveless dress
2kain Adelia
1baju Adelia
1jubah outer
1cardigan outer
1 sampin

Total : Rm170 upah+tolong beli kain.


Pastu aku gatai p beli pula baju kurung peplum dekat zalora..
Hewhewhewhew..

Harga : Rm99
After diskaun dapat Rm79 ja.

Harap kain cantik la.
aku ni memang obses dengan baju peplum..
Hahhah
Masuk ni dah 4helai kurung peplum.
Raya tahun lepas pun peplum.

Shawl pun dah beli siap.
Hahaha
Semangat gila.

Eli berkenan shawl ni..
Aku beli warna dark purple lace hitam.
Rm29 ja.

~~~~~~

Lepas ni nak cari kasut utk diri sendiri. Eli tu bila tau aku nk cari wedges,dia gelisah la..
Dia xsuka aku pakai kasut pompuan2 hahaha
Ada suruh aku beli sneakers high cut.zzzzZzzz

Nak juga beli wedges,pastu recycle ja kasut wedges Nike yang dok ada tu.


Settle la persiapan aku n Adelia.
Lepas ni xyah pikir dah..
Pikir nak kemas rumah ja utk pindah.

Aku balik raya sekali dengan pindah terus ke sungai petani.

Sedih,sebab lepas ni kena duduk jauh dari Eli.
Aku dh la xleh dok jauh-jauh..aku suka tengok Eli ada depan mata. 
Huhuhuhu..

So selamat berpuasa dan selamat membuat persiapan utk hari raya.

Bye.











For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016