12 June 2015

Resepi Pecal Sayur Jawa & Kuah Kacang Yang Sedap.

Hye

Menu kemarin, disebabkan kuah kacang mama dah sampai,terus la aku ketaq pala nk makan pecal atau orang panggil gado-gado..gittewwww..

Bahan yang ada.. + telur ayam sekali.
Tauge selalu tanam sendiri,kali ni aku beli dekat pasar malam ja.

Kangkung dengan kacang panjang tuai dekat kebun sekangkang semut ioll ja.


Tuang kuah kacang mama dalam bekas,campur air panas sikit-sikit.

Campur sikit-sikit air panas ikut kepekatan yang kita suka.

Kuah kacang yang masih belum kembang sepenuhnya.

Siap kuah kacang..
Aku pun sedia sayur mayur yang lain..

Goreng tauhu
Goreng tempe

Rebus telur
Rebus ubi kentang
Rebus nasi impit

Celur tauge
Celur kangkung
Celur kacang panjang

Potong timun
Potong ubi kentang
Potong kangkung
Potong kacang panjang
Potong tempe
Potong tauhu
Potong nasi impit
Potong telur rebus


Taddddaaaaaaa!
Tepuk tangan untuk diri sendiri sebab gigih.
Hahaha

Kuah kacang pun dah kembang pekat elok.
Seddddaaaaaaappppp gilllaaaa!

Tauhu tu kena tunggu betul-betul sejuk,baru potong..so nanti cantik ja bahagian dalam dia.

~~~~~~~

Pekat..ni kacang dah kembang elok.
Untuk lidah aku,kuah kacang ni memang dah sesedap rasa..
Licin oi.. 2x bancuh..

Eli jeneh ratah gitu ja..
1bungkus cukup untuk 6-7 orang makan..

Aku bancuh 1/2 bungkus untuk di makan 5x.


Habis tenggelam hahaha

Gaul rata n mesra..ngap!!!
2pinggan aku sapu..

Eli pun 2pinggan,pastu tapau p keja pula..
Serius sedap.

Kuah kacang bau fresh ,xda bau hapak..
Bila makan tu terasa gila kacang dia..
Kacang dia ada kasar,ada halus kawkaw..dicampur sekali..

Bila makan tu kadang tergigit biji2 kasar kacang..
Aku suka!!

Dah tahun ke 4 wei order kuah kacang ni..
Mak ayah kakak y jual ni pun dah masuk 12tahun berniaga kuah kacang ni..

Bersih,sedapdan fresh.
Bau wangi kacang tu ada..

~~~~~~

Dalam seminggu aku dah jual dekat 40pack kuah kacang mama.

Tak sabar nak kumpul feedback dari customer.
Insyallah akan puas hati,cuma dari segi garam gula tu maybe ada y rasa kurang..

Macam aku dan eli dh sesedap rasa..
Walaupun kalau ikutkan eli lidah jeneh suka masin lebih..
Aku suka kurang masin..

~~~~~~~

Kalau ada yang berminat nak beli,boleh roger aku.

Whatsapp atau sms 0192609886

Harga : Rm18/500g
Postage : Rm7/500g

Kalau nak sekilo,doublekan harga.
Postage akan di kira semula..


Bye.










For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016