16 June 2015

#KebunPiyah : Kebun Kecil Aku, Jimat #4

Hye

Aku start tanam-tanam sayur segala ni pada bulan 3. Now dah bulan 6.. Dah 3bulan la..hasil pun aku dah tuai 2-3x.. Ada pokok yang masih tunggu untuk dituai..gittewww..

Tapi aku dah stop tanam pokok baru bulan lepas..nanti balik kampung kalau sempat baru nak tanam balik. Insyallah.

Semalam baru ada mood nak ubah kedudukan pasu dan pokok.

Kangkung tu dah dituai,sedekah ke jiran.
Eli xmakan sangat kangkung..aku ja pulun makan..sedekah ke jiran jala sebab xda idea nak masak apa dengan kangkung.

Lepas diubah..

Tarik bekas kangkung..ubah bekas kailan..ubah pasu limau nipis..ubah pasu lidah buaya..ubah pasu pokok limau purut..ubah pasu pokok terung bulat.

Pokok terung bulat,berbuah baru 1..yang lain lepas jadi punya semua jatuh.

Pokok terung susah gila nak jaga,sebab semut suka hurung bawa sekali telur-telur kecik warna kuning tu..

Memang xboleh biar langsung daun jadi besar..
Kalau x memang banyak la semut.

Pokok terung aku ada 3pokok,2pokok lagi aku tanam dari biji benih.

Anak pokok terung panjang.

Baru besar ni..
Pokok terung memang slow gila besar.

Pokok kacang botol /kacang kelisa.
Pokok ni pun asyik galak berdaun ja..

Gigih pacak kayu sebab dia menjalar.
Malas aku nak letak dekat pagar..
Takut xterbedung..


Tapi kesian juga tengok,sebab dia macam xada arah tuju..sebab aku pacak batang kayu pun rendah..nnt nak angkut bawa balik..boleh bagi menjalar.

Pokok kacang renek dah masuk cycle kedua.
Yang pertama dah selamat masuk dalam perut.

Aku potong daun-daun lama yang dah besar tu..
Biar pucuk baru dengan daun baru tumbuh.


Tuai haritu..buat pecal..

Patutnya,banyak lagi..tapi aku silap,p sembur booster xtambah air..mampoih habis bunga dia..
Daun pun habis layu..
Sedihhhh!

Bayam ni cycle kedua..dah boleh tuai dah sebab batang dia dh jadi keras..
Pastu keluar macam bulu2 hijau..ada biji warna coklat..

Aku pokok bayam segala aku letak baja taik ayam..daun memang galak gila tumbuh. 2minggu sekali aku letak baja taik ayam.


Dah tuai..tuai daun ja..batang tinggal..sebab masih ada daun kecik-kecik.

Kailan.
Kailan memang feberet aku dengan Eli.
Xsabar nak tunggu besar.

1bekas aku letak 2pokok..mana yang besar memang survived la..yang kecik kadang mati..


Pokok kailan ada dalam 15pokok juga.. Ada yang aku tanam dalam polibag,ada yang aku tanam dalam botol mineral ja..pastu malas ubah sebab takut mati.

Belakang pokok kailan tu,pokok bayam hijau.
Ini ja pokok yang hidup padahal aku semai juga sawi..tapi bekas sawi tu kucing berak..habis..
Tinggal la bayam ja..

Kalau x ada la sawi,pak choy,spinach..


Pokok limau purut.
Bila letak ja baja taik ayam,memang akan galak la pokok tumbuh daun baru.

Macam pokok limau ni,bila tumbuh daun baru,aku kena belek hari-hari.
Sebab rama-rama rajin datang bertelur.

Serai pun tumbuh elok.padahal guna serai yang beli dari pasar malam.

Pokok pandan ja xjadi hijau lagi..dok kuning ja..jiran aku cakap nnt dia hijau bila dah lama-lama tanam..

Maybe dia akan hijau bila dengan tuan baru nanti..aku xbawa pandan balik kampung..tinggal sekali dengan serai.


Bendi pun dah berbuah.
Alhamdulillah.

Pokok kari pun galak berdaun sebab baja taik ayam.


~~~~~~~

Aku still beli juga sayur macam kobis..bunga kobis..carrot..cili..pak choy,sawi..

Tapi sejak ada pokok bleh makan ni,macam serai,daun limau,daun kari..aku dh stop xbeli..


Seronok bercucuk tanam,walaupun kadang stress dengan serangga hahaha..

Biji benih,booster dan segala info pasal pokok,aku banyak dapat dari owner tanamsendiri.

Bye.
















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016