8 May 2015

Tomyam Ayam Versi Tumis Dengan Baby Kailan Ikan Masin.

Hye

Haritu saja masak ala thai,sebab dah lama xmakan. Aku buat 3jenis lauk ja. Tomyam ayam dengan baby kailan ikan masin. 1menu lagi untuk Adelia,ayam goreng kunyit.

Meh-meh layan mata..hehehe

Tomyam ayam tumis style.

Tomyam pakai apa yang ada ja..
Tomato nan ado..

Serai(ketuk)
Cili padi (ketuk)
Daun limau
Bawang besar
Daun sup 
Perencah tomyam
Asam jawa(sikit)
Isi ayam
Minyak masak

Cara masak :-
Panas minyak,tumis serai,bawang,daun sup,daun limau,cili padi,bawang besar.

Api makesure slow gila.

Dah lembut n wangi,masuk perencah,masuk air sikit.

Kacau sampai mesra,masuk ayam.
Tambah air.

Biar mendidih.

Dah mendidih,masuk garam,gula dan asam jawa/jus limau.

Siap!

**aku ada buat video time masak tomyam style tumis ni,boleh tengok dekat instagram @safiyyah.osmann **



Masam-masam manis pedas.

*asam jawa tu aku masukkan terus sekali biji..nak ambil air saja pun ok*

~~~~~~~
Baby kailan ikan masin.


Bahan yang perlu ada:-
Bawang putih cincang
Ikan masin tumbuk
Baby kailan
Bawang besar
Cabai hidup
Sos tiram
Kicap manis
Garam gula (jika perlu)

Cara masak :-
Panas minyak,tumis bawang putih dengan ikan masin. Biar sampai masak n bawang kekuningan.

Masuk air yang dicampur dengan sos tiram n kicap manis. Biar mendidih,masuk baby kailan,cabai hidup n bawang.

Masak la sampai baby kailan lembut.
Kalau kurang masin n manis,tambah la gula garam.

Siap!


Baby kailan aku ni,aku masak agak layu sikit-sikit ja..aku suka makan rasa rapuh tu..

~~~~~~

Kalau ada telur dadar lagi ummmpphhh!
Hehehe..



Bye.








For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016