29 May 2015

#KebunPiyah : Booster Untuk Pokok Bendi,Pokok Limau Dan Pokok Terung.

Hye

Untuk kesekian kalinya cerita pasal kebun aku. Huhuhu.. Itu ja hobi yang ada buat masa sekarang.

Aku ada masalah paling besar tau sekarang, pokok-pokok aku yang mana perlu hasilkan buah, TAK BERBUAH!!

Just tumbuh tunas bunga ja,tapi belum sempat kembang dah jadi kuning dan jatuh lalu terus mati..gittewwww... Itu pokok bendi.

Pokok terung pula,bunga dah kembang elok, dok 2-3hari jatuh mati. Hoi!stress gila.


Nampak x?..sayangnya, dedua bunga jatuh..
Pokok terung aku ni memang galak berdaun,berbunga..tapi itu la..luruh.

Bunga yang kembang elok semalam,harini dah jatuh.
I is sad!

Sama juga pokok bendi.

Bendi lagi la gila berdaun.
Bercabang-cabang.
Banyak tunas bunga naik..tapi semua jadi kunig xsempat nak kembang.

Tunas bunga yang jatuh n mati.

~~~~~~~
Mula aku ingat sebab semut,sebab semut memang banyak tau dekat kawasan rumah aku ni.. So aku beli ricset h2o tu,dah hilang semut,tp still jadi mcmni juga..

Makanya,aku PM encik Iskandar untuk kali yang ke 162515151817 hahaha..

Aku memang guna baja buah dan baja taik ayam.

Tapi still masalah tu xsettle.

Lepas tu aku PM balik,bila aku cuba google pun harem xdapat info.

Aku mmg siram air beras segala..cuma baja perut ikan ja dah lama xbuat sebab kes semut.

Semut style korek sampai dalam tanah wei..stress aku..hahaha..padahal aku lepas siram perut ikan blend tu,aku akan kambus tau dengan tanah..

Lalat memang xda kalau kambus,tapi tu la..semut mai banyak hurung pokok..

Ini jawapan encik iskandar.
Start dri ni,aku dh xsiram dah air beras ke pokok bendi,pokok tomato,terung..kira mana pokok yang keluarkan buah,aku stop siram..
Aku ikut la apa encik Iskandar ni bagitau.

Still pokok aku kuning..akhirnya...
Aku beli booster dari encik Iskandar.

Rm10/botol
Postage Rm10

Bancuh --kocak --sembur.

~~~~~~~~
Apa jadi dekt pokok aku lepas sembur??..

Rahsia.

Hahahahha.. #lawakhambar

Itu nanti aku share lagi.
Aku baru sembur.

Hasil dari apa yang aku baca,kena sembur hari-hari,sampai la dah jadi buah.


Hanya boleh sembur pada pokok buah sahaja.
Pokok berdaun xboleh.


~~~~~

Terima kasih banyak-banyak pada encik Iskandar.
Banya ilmu dia share ke aku.

Bye..













For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016