15 May 2015

Anak Jadi Mangsa Cabul,Mak Ayah Sibuk Nak jaga Aib Si Pencabul!!

Hye


Aku rasa ramai yang dah baca apa yang Wardina Safiyyah share dekat fan page dia. Menakutkan kan??.. Tak payah cakap sebab akhir zaman,sebab benda ni jadi 20-30-11 tahun yang lalu lagi.

Sepatutnya,di zaman yang makin maju sekarang,mak ayah lebih alert,sebab banyak bahan bacaan yang boleh dibaca dan di praktikkan..bukan macam zaman mak-bapak kita dlu..mandom ja..

Kalau baca,macam-macam kes.. Kena dengan ayah sendiri,pakcik sendiri,abang sendiri,sepupu sendiri,anak pengasuh,suami oengasuh,cikgu...guru agama..malah ustaz pun serupa dajei..tu tara ustaz yang dok pongpang2 azan dekat masjid,ajar mengaji..pun nafsu mengalahkan babi. Dasar setan!

Boleh la p khatam cerita-cerita based on a true story dekat facebook Wardina.

~~~~~~~~~

Berhari-hari aku pikir,apa aku perlu buat untuk elak benda celaka macamni jadi pada anak aku. Kadang benda mcmni aku takut untuk tambah anak..aku takut terlepas pandang..terabai..takut anak terpaksa lalui kisah hitam bila beranak ramai-ramai sampai tak terbela.

Ada orang dia rasa cukup makan pakai anak,tu dh terbela dh anak dia..padahal..zzzzZzzzzz..

Aku rasa dizaman sekarang,mak apak kena mula ajar anak seawal 5tahun pasal apa yang boleh disentuh dan apa yang tak boleh disentuh.

Bukan ajar anak perempuan ja,ajar sekali anak lelaki..apa yang dia boleh sentuh..apa yang dia xboleh sentuh..

Kena bagitau dia,apa yang abang,ayah dan lelaki lain boleh sentuh,apa yang tak boleh disentuh..

Biar anak perempuan kita sentiasa berjaga-jaga dan xmesra keterlaluan dengan orang lelaki walaupun saudara terdekat.

Kalau anak pertama lelaki,kena ajar dia batas dengan adik perempuan..abang tak boleh pegang dan sentuh private part adik perempuan..mahupun adik lelaki..kena ajar dia respek adik perempuan.

Biar terdidik dari awal..

Lelaki jahanam bertopengkan malaikat ni ramai,orang terdekat kita or org y kita percaya pun boleh jadi manusia jahanam juga.

~~~~~~~~

Hasil dari apa yang aku baca cerita yang dikongsi tu, mak apak banyak tak percayakan cakap anak..

Tau x bila mak apak tunjuk yang depa xcaya anak,anak akan rasa hopeless!!! Anak akan rasa dia xboleh percaya kan sesiapa...anak akan rasa down,sebab tu kebanyakkan kes dicabul dirogol,anak banyak pendam sendiri sampai ke besar.

Benda yang dia pendam tu jadi dendam..jadi hitam dalam hati dia..

Sedih baca, ramai mangsa trauma sampai besar..sedangkan lelaki jahanam tu bersenang lenang hidup mcm xada apa..

Aku pikir,sekarang mak ayah kena guna pendekatan yang lebih dekat dengan ank.. Kena hari2 pesan pada anak..apa saja masalah,cerita pada mak ayah,mak ayh kena selalu cakap yang mak ayah akan sentiasa support anak walau apa pun jadi..

Biar anak jadi terbuka dengan kita..xtakut kita walau ada certain part kita garang..ayah pun kena ambil bahagian,kena selalu cakap yang ayah akan ada bila anak ada masalah..

Kalau hantar anak pada pengasuh,pls tanya anak hari-hari apa yang jadi..ada x suami atau anak lelaki pengasuh buat apa2..ada pegang dimana-mana ke..ada cium2 ke?..

Sebab kebanyakkan kes,aku tengok semua guna alasan yang sama..cakap mak ayah tak pay attention..mak ayah xpercaya cakap anak..mak ayah bila anak certa n luah,mak ayah tak ambil apa-apa action..mak ayah lebih nak jaga aib si pencabul...

Aib pencabul yang terkejar mak ayah dan family nak jaga...tapi jiwa anak yang terkesan sebab dicabul,dirogol xnak dijaga.... Wthell!!takut malu dengan masyarakat..

Habeh hg xpikir pula anak hg kena membesar dengan peristiwa hitam macam tu..anak rebel..anak jauh dgn mak ayah..anak kasar dengan mak ayah..anak xhirau mak ayah..

Nak senang,nak menangkan hati sendiri,bawa keluar term agama..kata anak jadi anak derhaka..padahal mak apak tu sendiri xnak berdiri pertahankan anak..bodohbetei!

aku rasa pak2 ustaz n ustazah boleh dah kot ceramah pasal pentingnya mak ayah berdiri pertahankan anak kalau jiwa anak dh rosak sebab benda2 hitam macam kes cabul n rogol ni..dari dok pongpang xhabis2 pasal anak derhaka.

Ada cerita yang mak siap nampak ada cairan lendir dekat kemaluan anak,bila anak cerita..anak yang dimarah...kebodohan apakah???..

Budak umur 4-5-7-8tahun mana pandai nak berbohong samdol oi!even anak umur 16-17tahun pun.. Xakan la dia nak menipu kalau bukan benda tu bawa kesan dekat hati dia..

Harap kita dapat jadikan tauladan..kuantiti anak tu xpenting...yang penting jaga dan pelihara anak yang sedia ada ni betul-betul sebelum kalut nak beranak ja..

Semoga anak-anak kita terhindar dari setan-setan sial yang ada..



For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016