10 April 2015

Rutin Harian Sejak Jobless.

Hye


Rutin harian aku sekarang memang 100% macam mak-mak n tok-tok zaman dulu kala..hahahaha..


Memula stress juga,ni dah lama lama rasa enjoy juga. Tapi penat la.

Rutin yang sama ulang-ulang setiap hari uoll. Kalau dulu masa ada side income, memang keja rumah segala bahagi 2 dengan Eli.

Sekarang memang aku handle sorang la..Eli tolong sikit-sikit.

Biasa rutin aku start paling awal 8.00pagi,paling lewat 9.30pagi.

Bangun,settle Adelia dulu..bagi mandi,bagi breakfast..

Sambil -sambil tu kutip baju busuk masuk mesin. Biar situ sampai spin.

Golek-golek sat tengok hf..pastu sambung buat keja.

Kemas tempat tidor,kemas dapur,buang najis Mekk-on,basuh pinggan mangkuk,sapu sampah dapur,sapu sampah ruang tamu dan buang sampah.

Baju siap,sidai laju-laju. Kalau ada lagi baju kotor,masuk mesin lagi..

Masuk dapur masak untuk lunch Adelia n sekali harung untuk dinner Eli kalau Eli keja siang. Kalau Eli keja malam,laju-laju masak untuk dia lunch.

Pastu settle dapur,bagi Adelia lunch semua.

Dok relax golek-golek tengok hf.

Selalunya,jam 12++ ke 1tengah hari dah settle semua.

Petang sikit angkat baju dekat penyidai,lipat terus.

Aku sehari sapu lantai ruang tamu adalah la dekat 4-5x..Adelia suka makan dah sekarang, so bila makan kerap,asyik la jatuh ke lantai.. Kadang aku menaga juga la..geram.

Gittewww la rutin aku hari-hari.


Kalau Eli shift pagi,malam dia akan take over jaga Adelia. Apa Adelia merap n nak,dia la akan handle. Kadang dia rajin dia akan cuci toilet kami selalu guna,kira bab toilet tu dia la handle..buang sampah dalam toilet semua n dia rajin sapu simen luar rumah.

Kadang kalau ada sikit-sikit pinggan mangkuk dalam sinki pin,Eli tolong settle kan..sebab itu tandanya aku dah serender,esok ja aku sambung buat.

Kalau dulu-dulu masa aku keja cari duit juga,memang keja tong-tong. Kalau aku sidai baju Eli lipat..kalau Eli sidai,aku lipat..kalau dia basuh,dia sidai,nnt aku lipat..kalau aku masak,aku malas basuh,nanti eli basuh..kalau eli masak,eli malas basuh,nanti aku yang basuh..gittewww laaa..

Tp before nk sepakat macam sekarang pun,gaduh dulu hahahahaha.. Ponhpangpongpang.. Gaduh..pastu ok dah.

Aku pun sedar la..sekarang dia sorang cari duit,keja penat..kalau tong-tong keja macam dulu,rasa xfair plak.. So xapa la aku handle rumah. Dia tolong sikit2 bab toilet tu pun dah ok.

Adelia plak,keja dia memang menyemakkan rumah. Aku kadang sapu n kemas xsampai seminit,dia dah horey2 bawa keluar mainan dia ke lantai..hoi..geram kadang2 tu..

Selamat anak sorang ja. Tambah Mekk-on rasa macam anak 2 gak la hehehe..

Yang si Mekk-on 24jam keja nak ajak main ja. Pantang orang berjalan,dia keja nak tangkap kaki. Buat keja apa-apa semua nak mai teqekam kacau.

Aku dengan Eli dah serupa saiko. Sebab dok bahasa diri ibu ayah ke Mekk-on. Hahaha..

"Jangan kacau baju ayah!!" --Eli cakap ke Mekk-on. Hahaha..ingat dia marah Adelia..rupanya Mekk-on -.-"

"Sat Mekk-on,sat..sakgi ibu bagi makan.." -- aku cakap ke Mekk-on. Lulz.


Rutin aku seharian ni memang memenatkan,tapi lama-lama rasa macam biasa-biasa. Sebab dah dok ulang 2617284857382191991 kali kan.

Untuk release tekanan,kalau Eli ada duit lebih sikit,dia akan tanya aku apa nak makan,nanti dia bawa.. Or beli barang bundle yang aku suka.

Sekarang beli banyak barang bundle,jimat uoll..seluar baru 5inggit..baju 5inggit..paling mahal 10-15inggit..cuma lenguh tangan la nak pilih2..lenguh sampai ke siku hahaha

Macam baru-baru ni,aku dah lama teringin nak makan dekat Kulcats sana, dia pun bawa.. Serius sedap wei.. N dah lama xmakan tempat hipster hehehehe..

Haritu aku makan pasta arabiata,serius sedap dan pedas kick gila. Dengan portion besar gila. Aku habiskan sorang jewww..padahal tengah diet hahaha..semua pun gila..

Tanam pokok pun salah satu cara aku release stress. Syok jadi ketagih dan setiap hari berdebar2 ok tengok pokok yang kita tanam.



Shopping barang bundle dekat Bonecollecter.
Ini adalah salah satu terapi hilangkan stress,walaupun cuma barang bundle.


Bye.











For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016