24 April 2015

Resepi Nasi Kerabu Dan Ayam Goreng Berempah.

Hye


Menu semalam,teringin nak makan punya pasal. Kebetulan ada orang sedekah tauge ke Eli punya la banyak. Terus jem aku tengok tauge banyak-banyak.

Makanya,jadi la Nasi Kerabu. Resepi aku ikut 100% dari blog Azie Kitchen,Resepi Ayam Berempah aku ikut resepi dalam buku.

Resepi Ayam Berempah.

Daun kari,daun limau,serai dari kebun sendiri.
Serai tu kurus lagi..


Daun limau tu racik halus-halus.
Daun kari campak gitu ja.

Blend bawamg besar,serai,bawang putih,halia,lengkuas.

Rempah yang aku guna :-

Serbuk kari daging
Serbuk kunyit
Serbuk cili
Serbuk soto
Serbuk jintan manis
Serbuk ketumbar
Serbuk lada hitam
Garam
Gula
Tepung jagung sikit

*gaul sampai mesra.*


Gaul sampai mesra, perap selama yang boleh. Aku perap 1jam ++

Goreng ayam dulu,pastu baru goreng rencah-rencah dia..


Siap!


~~~~~~~~~~

Resepi Nasi kerabu boleh tengok dekat blog kak Azie ye.

Memang sedap ikut resepi dia.



Aku start masak jam 6ptg++,siap masak pukul 9malam.
Hewhewhewhew

Ulam aku guna timun,daun kesum+kacang panjang,toge.

Daun kesum dah merimbun.
Seronok petik.
Rasa fresh.

Nyok tumbuk. Apa ntah orang kelantan panggil..
Solok lada main-main haha..
Janji mata nampak solok lada.
Gittewww

Sambai tumis.
Jadi wei..
Hahaha..
Takut gila buat xjadi..
Pekat likat cukup.

Cabai cuka.

Fuuuuuuu...
Licin.

Nasi tepaksa warna kuning sebab pewarna biru habis,bunga telang pun dok tangguh-tangguh xbeli lgi.

Hilang terus rasa teringin.
Hahaha..

Ni kira kali ke-2 aku masak nasik kerabu.
Memang kalau nak masak kena tunggu betul-betul teringin,kalau x memang malas la nak masak,sebab qenyah.

Kalau nak resepi kak Azie tu,google ja nasi kerabu Azie kitchen,nanti keluar la depan mata.
:)


Bye!




























For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016