7 April 2015

Cat Litter : Pasir VS crystal.

Hye


Dah nak dekat 1bulan Mekk-On stay dengan kami. So dah 2x aku tukar material untuk dia berak dan kencing.

Mencabar gak bela kucing indoor ni.

Aku saja nak share pasal pasir najis dia..dan blog izyahya memang sangat membantu untuk manusia noob macam aku ni hahaha..


1st Mekk-On punya cat litter adalah jenis pasir clumping a.k.a pasir yang bila Mekk-On berak,terus tergumpal. Bila Mekk-On kencing terus pasir tu jadi bukit kakakaka..


Ni brand 1st aku beli haritu,jenis pasir yang xberhabuk..Rm23 kot untuk 10kilo.


Ni rupa bentuk pasir tu..dalam dia ada bulat2 crystal untuk pewangi. Aku ambl bau lavender.

Serius aku cakap,aku xsuka! Boleh bayang tak taik kucing + lavender?
Hahahahaha

Jem hidung aku oi!kahkahkahkah..

Pepagi bangun memang kena laju-laju buka pintu dapur n tingkap..bau dia ya tuhan..even aku dah buang taik Mekk-On pun memang still bau lavender+taik kucing.

Tapi gigih juga la guna..sebab dah beli sampai 10kg kan.

~~~~~~~~~

Memang sampai bebila la aku xakan guna dah pasir jenis ni..

Murah tapi berbau kuat..kalau kuat lavender saja xpa..hahaha

Pastu jenis pasir ni,habuk yang kononnya dikatakan xberhabuk tu melekat dekat tapak kaki Mekk-On.

Pastu butir-butir pasir tu lekat sekali dekat kaki Mekk-On..xsuka gila..takut Mekk-on makan..

Sebab lantai jadi banyak tapak kaki dia saja..
Hari-hari kena mop tau..

Pastu sisa najis pun dok jadi semak samun dekat bontot Mekk-on. Xboleh aku tgk..

Memang aku xberapa rekemen la..

~~~~~~~~~~~

Aku pun google,google dan terjumpa blog izyahya..dia cerita pasal crystal cat litter ni..pastu aku baca beberapa blog lain juga

Macam menarik..

So aku p pet shop Banting dan beli.

5liter Rm18++..kalau beli sebelum GST baru Rm17.90..aku beli 10liter alang-alang tengah ada duit untuk Mekk-On.

Crystal cat litter brand litter star.
Aku cari yang xada pewangi..tapi xada..so ambil mix fruit.

Ada banyak pewangi dia..lemon,green apple..rambang mata2 hahaha

Ni rupa crystal tu..bulat hijau putih tu bukan mainan Mekk-On,itu perangkap bau najis dan air kencing. Saja beli tambah.

Crystal ni yang kita dok dapat kalau beli kasut tu..
Silica ni berfungsi untuk serap cecair dan bau..

Kalau baca side effect crystal ni untuk manusia dan kucing agak menakutkan la..hewhewhewhew

Semua jenis cat litter ni ada pro n contra.
Tapi sumpah jenis crystal ni memang aku suka.

Seminggu dah aku guna,memang terbaikkkk wei..bau xdak!!! Ya tuhan gembira hati aku.

Dan najis jadi xbersepah or melekat dekat Mekk-On.

Mekk-on suka berak bersepah dalam litter box dia..tpi sejak guna crystal xsepah pun najis dia..sebab bila berak ja,cecah ja najis tu dekat crystal,terus keras kejung..kahkahkah..

Najis Mekk-On yang dah kejung dan kering dengan cepat.
Air kencing pun cepat gila tersejat.
Syokkk!

So bila Mekk-On dok kaih2 najis tu,najis tu xpecah merata..

Kalau time guna pasir tu,bla Mekk-On kaih2 najis dia,najis jdi pecah-pecah bersepah dalam litter box tu..

Lepas tu crystal ni besar-besar xmelekat dekat tapak kaki Mekk-On,xmacam guna pasir crumping tu,melekat dekat tapak kaki dia..memang takut la dia jilat pastu masuk dalam perut dia..

Dan yang paling best,bontot Mekk-on bersih gila xada sisa kotoran,memang crystal ni sejat cecair cepat ..so 100% najis dia keras kejung xtinggal sisa dekat bontot.

So memang best la guna crystal cat litter ni untuk kucing indoor.

So memang akan stick pada yang ini la..

Tq izyahya dan blogger lain yang review crystal cat litter ni.


So pada yang plan nak bela kucing indoor,boleh la cuba.

Cuci pun senang.
Rumah xberbau walaupun rumah sekangkang kera.

:)

Dan aku setiap hari akan kutip najis Mekk-On dan buang dalam tong sampah dekat luar rumah.

Hari-hari juga aku gaul crystal tu.


Bye.
















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016