20 April 2015

#KebunPiyah : Bayam Makin Membesar!

Hye


Akhirnya,dapat juga beli polibag saiz sederhana besar dengan tanah campur kemarin.


Polibag dekat nursery aku beli tu dia style kira kilo,dia timbang. Semalam dapat la 12pcs polibag dengan harga Rm3. Tak tau mahal ka murah. Tanah campur 6bag Rm10.

Beli polibag sebab nak jimat dari beli pasu n aku plan nak ubah anak bayam masuk polibag ja.



Baru la nampak bernafas sikit anak bayam ni,kalau x kesian ja..share bekas kecik ramai2..

1polibag aku letak 4anak. Tak tau la ok ka dak..xpa try n error.

1st time kan,nanti dah biasa tanam,dh pandai la agak bapa anak pokok 1polibag.gitteww..

Memang 100% dedahkan dekat cahaya matahari,mai malam ja aku ubah letak bawah bumbung sebab takut hujan lebat. Tunggu besar n kuat baru xubah dah.

Bila guna polibag,memang senang la ubah p mai p mai..tak la sakit belakang.

Harap bayam aku berjaya la hidup subur hendaknya.amin.

~~~~~~~~~

Anak tomato.
Tanam 5anak benih,berjaya naik 2biji benih ja.
Yang lain habis layu mati.

Ni pun aku dedahkan awal juga pada cahaya matahari direct. Nampak la cepat juga dia nak tumbuh daun ke 3..

Sama juga dengan kailan,awal juga aku dedahkan dekat cahaya matahari sampai petang,nampak daun ketiga tumbuh.

Kira xkemut macam anak bayam la,anak bayam aku lambat dedahkan dekat cahaya matahari,dok biar ja dekat tempat redup.

Aku kira follow blog yang haritu la,yang cakap bila tumbuh ja 2daun,terus dedahkan dekat cahaya matahari sampai petang.

Kalau agak tghari tu terik sangat,lindung dia dengan net hitam.

Gitu la aku ikut. Memang nampak beza. Laju tumbuh daun ke-3.


Bye!






For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016