21 April 2015

#KebunPiyah : Pokok Bendi Sulong Dan Yang Kedua.

Hye


Dah nak masuk 2bulan dah kot aku rasa pokok bendi aku. Sekecil-kecil daun,now dah besar gabak.

Aku memang langsung tak ada ilmu pasal tanam pokok,cuma selalu la baca-baca dekat blog orang,belajar dari org yang terer dalam group tanamsendiri sebab depa xlokek share ilmu.

Tak sangka juga,pokok aku tanam sendiri boleh hidup. Sebab banyak aku men buh ja..buat pala.

Aku niat tanam pokok semua ni sebab nak bantu Eli jimat duit ja..hari-hari belek macam belek anak hahaha..

Taddddaaaaaa!!pokok bendi aku membesar juga.


Dalam 1polistrim,aku letak 2pokok,xsangka pula daun nak jadi besar..pokok 1lagi macam bantut plak hahaha..

Plan nak ubah.
So tanya pandangan orang-orang yang terer dalam group tanamsendiri.

Aku takut nak ubah,sebab takut mati. Aku xmau pokok mati..nanti aku akan sedih berhari-hari hahaha..

Ramai yang tegur daun aku lebar dan besar..
Aku memang siram air beras n buh baja perut ikan n kepala ikan blend.

Dan ramai la bagi pendapat,ada yang suruh ubah..ada yang xbagi ubah takut mati.

Kalau baca komen pak mat tu,dia pun bagi pandangan xyah ubah dan dpt la ilmu baru.

Baru tau kita boleh petik  buang daun kalau pokok dah berbunga..n nak berbuah.
Terima kasih pak mat.

Dan ada juga orang yang tanam 1pasu dua pokok,berbuah elok.

Macam mak ioll,dia suruh juga ubah. Hahaha..
Dia kata nanti kurus macam Adelia.
Hahaha

Makanya,lepas mak sanggup kol suruh ubah pokok bendi tu..aku pun ubah!!!

Tengok-tengok,esok tu pokok jadi mcmni..
Uuuuwwwwwaaaaaaa!
Gelabah gila wei..
Sedih semua cukup hahaha

Laju-laju wasap kak deila,mak dgn Eli
Kahkahkahkah

Hahaha
Boleh tahan juga tahap kebengongan aku..

Aku letak tempat panas kakakaka..
Pastu laju-laju aku p ubah letak tempat teduh.

Baru aku tau,apa saja pokok yang kita ubah masuk tempat baru,kena lex-lex letak dia dekat tempat teduh 3-4hari.

Bila ubah,memang dia kembang elok balik.
Lega wei.

Kalau mati memang sayang la..sebab dah nk bunga..

Cikonet ja..
Hahaha..


Ni pokok yang maintain dalam polistrin..
Elok mcm biasa. Tak terjejas apa walaupun kna pisah dengan member.

Pokok dalam polistrin pun dh ada putik nk bunga..

Lepas ni memang aku beringat la,apa ja pokok yang aku ubah,kena lex-lex dalam kawasan teduh dulu.

Semalam bayam kan letak panas juga,memang nampak la layu juga..ni dh ubah..baru ok.

Fuuuhhhh..
Lega.


Bye.










For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016