28 January 2015

Nasi Lemak Ayam Goreng Tepung & Kangkung Celur.

Hye

Ini menu semalam. Saja terlebih rajin..maka jadilah nasi lemak ayam goreng tepung.


Aku pernah makan nasi kukus macam gini dalam 2x gitu...haritu keluar makan tgk ada menu ni..bila makan rasa mcm mana ntah,sedap tapi ayam kecik hahaha..


Maka aku saja masak sebab rasa xpuas makan dekat kedai. Tapi nasi tu aku buat nasi lemak..xpandai nak kukus..



Ayam tu patutnya ketuk2 dulu baru best..ni sebab xketuk rasa isi tebal. Selamat masak cukup elok.. Eli dia xsuka kalau ayam masak xbetul2 masak..dia geli. Lagipun memang xbagus kalau ayam masak tak well done..boleh sakit perut..

Ayam ni aku gaul garam kunyit,perap jap 2-3jam sebab nk goreng bila eli ready nak makan nasi..pastu pecah telur dalam bekas ayam tu gak..panas api kaw2 sampai berasap belanga..hahaha


Golek2 ayam dalam tepung gandum,kalau ada tepung beras lagi best..pastu slow api dari kuat ke sederhana kecik..masuk ayam.

Api mmg xboleh kuat la..kena adjust jadi kecik sederhana..pastu biar ja sampai ayam masak..kaleh2 ayam tu utk semua bahagian masak n tukar kaler gold2..selagi dok dgr air ayam keluar,selagi tu ayam belum masak sepenuhnya..



Bahan-bahan yang aku buat untuk taruk atas nasi lemak. Ikutkan banyak ni..macam eli timun tu dia xsentuh pun..sebab dia kata macam xkena ja sebab dh ada kangkung..

Tapi bini eli lain..hahahahaha..semua pun taruk atas nasi..dah ada kangkung pun timun nak juga.. Kacang tanah aku goreng dalam minyak..nak sangai lambat..


Ikan bilis aku suka yang jenis kecik2..tapi cari xjumpa plak..ada besar2 ja..besar2 ni kena goreng betul2 garing baru best..kalau x cepat lemau.,


Kangkung tu celur dalam air panas ja..settle..masa celur tu masuk garam sikit..



Sambal aku buat sambal ikan bilis kosong ja..blend ikan bilis,bwg besar 1labu,bwg putih 3ulas,cabai kering 10bji.

Tumis dalam 1senduk minyak masak,slow api terus masuk gula melaka dalam besar 1ibu jari,masuk garam n gula putih sikit,asam keping. Biar sampai cabai pecah minyak n kering sikit.. Siap!

Nasi aku style buat simple punya.. Masuk santan sikit..air..pastu ketuk serai..masuk garam gula. Masak nasi mc biasa. Settle.




Tamat.


Habis diet aku kelaut hahahaha



Bye.


For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016