25 December 2014

Resepi Untuk Kanak-Kanak (Homemade) : Salmon Tempura a.k.a Salmon Goreng Tepung.

Hye,


Ni cara aku buat Ikan Salmon goreng tepung untuk Adelia.. resepi senang dan xmenyusahkan langsung.. seminit ja siap dan dah boleh makan..


Bahan-bahan yang kena ada :-

Olive oil (Pure olive -sebab aku guna untuk mengoreng)
Isi Ikan Salmon keping (Potong nipis atau potong tebal)
Blackseed (Habbatusauda')
Telur 1biji
Tepung Gandum tanpa peluntur(aku guna cap Ros) /Rolled Oat tanpa proses GMO /Organik (Blend halus)
Garam Himalaya



Kenapa aku guna bahan-bahan di atas?

Olive Oil - bagus utk otak anak sebab ada kandungan omega 3,antikanser,membantu pertumbuhan tulang anak,Vit E n etc.

Ikan Salmon - Omega 3,kaya dgn sumber protein,Vit D,bagus untuk mata n etc

Blackseed -  Boleh elakkan anak kena alergik, bagus untu imun badan anak.

TelurBoleh baca dekat sini (Klik)

Rolled Oat - Anti kanser,banyak vitamin dan elak sembelit.

Secubit kecil Garam himalaya - Tak ada bahan peluntur n etc.



Cara nak masak :-

Telur +blackseed+garam himalaya, pukul telur yang dah kita masuk bahan2 lain tu macam nak buat telur dadar. Letak tepi.


Isi ikan salmon aku akan basuh guna air asam jawa atau kadang-kadang aku bilas / rendam sekejap dengan cuka apple untuk bunag bau hanyir ikan tu. Potong nipis atau tebal terpulang,kalau nak dia jadi crunchy potong nipis dan sila makesure 100% yang tulang ikan dah xada..jangan dok gopoh..


Celup ikan dalam telur yangkita dah pukul tadi, guling atas tepung gandum/rolled oat. Guling dalam tepung tak payah tebal-tebal..just nipis2 janji semua bahagian tersalut dengan tepung.

Panaskan minyak olive oil, minyak xyah banyak-banyak, dalam 2sudu besar ke 3sudu besar dah cukup sebab ikan salmon ni nanti dia keluarkan minyak dia sendiri.


Dah betul-betul panas,slowkan api,masuk ikan yang dah kita gling-gulingkan dalam tepung. Bila dah masukkan ikan,pelan2 besarkan api,tapi jgn besar sangat sebab takut hangit, n jangan terlalu slow api takut nanti tepung makan minyak.. Pandai-pandai agak.


Dalam 2-3minit biasanya dah masak ikan n tepung. Boleh la hidang dekat anak.


senangkan??seminit ja wei..hehehe




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ini Cendawan dengan Bayam hijau tempura,resepi macam dekat atas,cuma xada blackseed ja..


Kalau salmon tu nak ganti dengan ayam or sayur or kentang pun boleh..cara sama ja aku ikut..cuma lain bahan mentah,lain sukatan minyak. Ayam seeloknya biar goreng minyak banyak.. sayur pun sama.


Spoil gak bila xada handphone,xboleh nak snap gambar.huhuhuhu..



Ni gambar aku masak untuk aku dan Adelia.  Homemade Chicken popcorn. Aku punya aku makan dengan tortilla..Adelia makan kosong gitu ja.


Time ni aku xletak blackseed..
kalau letak blackseed nanti bila kita golek ayam dalam telur,blackseed tu akan melekat dekat ayam juga...


nampak?
isi lembut n luar ada crunchy2

ini ubi kentang..
celup gak dalam tepung gandum.

Selamat mencuba!











 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016