12 December 2014

Mee Udang.

Hye,



Mee Udang,ni menu hari rabu kot ..
lupa plak..


Mee Udang style ni baru kali kedua aku pernah masak selama aku kawen kot xsalah..
senang ja nak masak..bahan pun xqenyah mana.


aku share resepi dekat sini .

RESEPI MEE UDANG



Ni bahan yang kena ada + udang segar.

Dalam bahan blend tu ada cabai kering,udang kering,bawang besar,bawang putih,serai n halia.
Blend sampai betul-betul halus.


Carrot dengan ubi kentang tu rebus sampai empuk dan blend halus.


Udang segar tu kalau rajin, kopek sesiap.
kepala,ekor & kulit rebus dan blend. Ambil dan tapis air rebusan tu untuk masukkan dalam kuah.



~~~~~~~~~~~~~

Cara nak masak,
tumis bahan blend tu sampai pecah minyak.
dah pecah minyak masuk pes tomyam dan sos tomato,
dah agak mesra,masuk carrot dengan ubi kentang yang dah di blend halus tu.
kacau la sampai nampak best dan mendidih,masuk air rebusan dan tapisan udang segar tu.


dah mendidih masuk garam gula.
pastu pecahkan telur,tunggu dalam 1minit gitu,laju2 kacau telur dalam kuah tu sampai pecah.
last sekali masuk udang fresh, agak dah masak udang baru tutup api.


macam aku malas,masuk terus udang dengan kepala n ekor.
xrebus dah pun..


taddddddaaaa!!
siap.
makan sampai 2mangkuk
hahahaha



bye.








Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016