31 December 2014

homeschooling Adelia Adli : Mewarna #1

Hye,


Aku memang plan nak start homeschool Adelia start tahun 2015 dan kurangkan dia layan ipad. Nak layan kartun cuma dekat tv ja..itu pun kalau mak dia xlayan movie..hihihi


 Tapi xada la nak homeschool teruk2 n heavy.. Nak light2 n nak dia enjoy ja.. Harini kelas start 15min ja. Tengok dia pun macam syok ja heheehe.. Aku rasa aktiviti art ni memang best..


Ada 2 aktiviti harini.

1. Aktiviti pegang ikan.
2. Mewarna


Aktiviti no 1 tu saja suka-suka. Dia pun excited nak tolong aku tukar air ikan,maka aku suruh dia pegang ikan tu jap.. kemain seronok!Adelia bangun tidur dalam pukul 11 gitu, So makan dulu,mandi dulu baru start aktiviti ke2.



Aktiviti kedua ni adalah aktiviti 1st dia selama dia hidup gittewwww.. Pegang berus dengan colour.


memula lukis tanpa alas,jadi licin plak ..kertas tu asyik terbang..
Bear dekat sisi dia tu,dia yang susun untuk teman dia mewarna sekali..
kemain..bab semak barang mainan no.1/

Palette watercolour tu aku beli dekat area Banting, murah gila.. 60sen sahaja.
Berus beli 4 ,sebatang 50sen
Watercolour beli brand Nikki ja. Harga boleh tahan mahal gak RM12.
Ada 12colour.
nanti nak try cari yang non toxic.




warna baru 1,celup air ja banyak..
Adelia dia obses dengan air..
jap ja aku letak sebelah dia,lepas tu aku sorok air tu..
kalau x asyik dok celup dalam air ja.



Warna sampai ke perut2..



Dapat la 1 lukisan..
hehehe

Adelia sambil warna sambil sebut setiap kaler yang dia sentuh dengan berus tu..
Dia kenal hampir semua warna basic.



Aktiviti seni ni sangat bagus untuk anak yang nak membesar.Antara kebaikkan aktiviti seni ni :-

1.Anak fokus 
2. Anak boleh Menggunakan daya imaginasi dan kreativit sepenuhnya. 
3. Dapat merangsang Skil Komunikasi anak. 








Tamat aktiviti seni Adelia.
Nanti try Aktiviti seni yang lain plak.



bye.













 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016