24 December 2014

Cukup Seminggu Aku Ajar Adelia Stop Susu Formula.

Hye,




Cukup dah seminggu aku stop susu formula untuk Adelia.
So far alhamdulillah, dia nak makan real food.
Kalau dulu kemain payah..


Bila dah masuk seminggu, dia sendiri pun dah jadi biasa xminum susu waktu siang kecuali minum susu fresh milk 2-3 gelas kecil atau plain water ja.

Sekarang dia suka makan ikan salmon,brokoli,cendawan..ubi kentang dengan rolled oat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Untuk breakfast, memang menu wajib antara :-

ubi kentang goreng+scrambled egg+timun

atau

rolled oat kosong / rolled oat + brokoli dengan saderi.
Brokoli dengan saderi tu aku cincang sampai betul2 halus.

Pagi aku akan buat breakfast dan bagi dia minum plain water segelas.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

untuk dinner  -

aku biasanya buat ikan Salmon bakar kosong,makan dengan nasi
kadang goreng makan dengan nasi juga..

untuk snack waktu petang atau malam,
ada masa aku goreng tepung ikan salmon tu,potong nipis2..celup telur yang aku letak blackseed pastu guling dalam tepung gandum. selalu kalau goreng isi tebal2,habis la dalam 3-4ketul.. kalau nipis2 aku potong, habis dia makan dalam 5-6ketul..

kadang celup tepung salmon saja..
kadang celup sekali cendawan dgn brokoli..



~~~~~~~~~~~~~~

Untuk Lunch,
Kadang dia makan roti atau nasi dengan telur..kalau pagi tu dia makan rolled oat semangkuk..
kadang aku buat oat lagi dan makan dengan sup daging atau ayam. Nasi ayam.. tengok keadaan dan selera dia..kalau breakfast dah makan oat,memang tengah hari tu dia kurang nak makan berat..

dia bangun tidur pun pukul 11pagi..
hahaha

kadang dia suka nak makan ringan-ringan ja macam kacang..kuaci..



Ada juga menu yang aku masak,tapi bila suap dia xmakan..so terpaksa masak menu lain..


 
macam haritu aku masak pasta hello kitty ni untuk dia,dia makan ada la 2sudu..last xmau..xsedap kot.. terpaksa la masak makanan lain..selalu makanan yang kalau aku masak dia xtolak adalah ROLLED OAT.


Bila tau dia suka rolled oat, kadang dalam aot tu aku letak daging..letak ayam,hancur2kan la daging n ayam tu..letak carrot..kalau sayur carrot saderi tu memang kena nyorok2 time nak suap..kalau x dia xmau HAHAHAHA.. kalau brokoli ok..letak sepokok pun dia makan.. Ikan Salmom pun aku terpkasa tipu kata AYAM hahaha.tipu sunat... 


~~~~~~~~~~~~

serius,stress gila rasa kadang-kadang tu..kadang aku masak dia tolak mentah-mentah.. memang jatuh la ayaq mata... HAHAHA.. Aku memang akan rasa frust bila Adelia xmau makan..tidoq xlena woooo..



~~~~~~~~~~~~~

sekarang boleh dikatakan lega juga,sebab dia dah nak makan..
berak pun cantik..
Susu pun dah 1-2botol ja minum
Alhamdulillah.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seminggu ni aku keluar p mana-mana,memang dah xusung dah botol susu dia segala.. rasa lega gila hahaha.. 



~~~~~~~~~~~~~~~

So esok masuk hari ke8 dah adelia stop susu formula,walau pun xsepenuhnya 100%
tapi better dari masa sehari 5-6botol susu 9oz tanpa makan real food..

sekarang, sehari 1-2botol susu 3oz sahaja dengan selera nak makan real food.


~~~~~~~~

Aku paling takut bila baca yang susu formula ni akan buat anak kurang zat dan badan akan ambil n serap zat2 dari tulang anak..
so tulang anak jadi lemah..gigi lemah...

itu paling menakutkan aku ...
n buat aku nekad nak cuba stop n kurangkan terus susu formula..


lepas ni nak stop dia hisap jari plak..



bye.




p/s : Tak dapat nak share gambar makanan dia,sebab sampai sekarang aku masih belum beli handphone baru.
harap maklum.





















































 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016