5 December 2014

3 Tahun Dah Aku Jadi Surirumah.

Hye,


Sat ja dah nak masuk tahun ke 4 aku jadi surirumah sepenuh masa.
Baru tahun ni aku xberapa dengar dah soalan-soalan mcmni..last ditanya msa bulan 6 tahun ni kot 

"bila nak keja.."
"bila nak sambung belajar??"
"xmau kerja ke??"
"kerja la hantar anak dekat pengasuh,biar pandai bergaul"
"sayang la ada diploma xsambung belajar..."
"bila nak keja?xtry minta mana-mana kerja ke??"
"Kerja la mana-mana pun..janji kerja.."
"anak tu nanti xpandai bergaul sebab dok berdua ja dengan mak dekat rumah"


yes,selama aku kawen,soalan-soalan macam tu aku hadap xberhenti.
tambah masa 2tahun awal kawen..
nampak muka aku ja,keluar soalan tu..


Yala duit yang aku dapat atas usaha sendiri ni semua bagi depa duit Eli yang bagi.
Aku cuma kangkang ,masak.. tengok tv ja pandai.
itu pun kalau depa ras aku masak..

ntah2 depa kata aku tau kangkang sok rumah saja ja..laki dapat gaji makan luar..
anak silap2 jiran yang jaga..
kahkahkahkah

AKU BODO CARI DUIT SENDIRI.
gittewwww tanggapan orang sekeliling aku.

Lulz.


~~~~~~~~~~~~~~~~~

Depa xtau aku ni dah biasa kerja cari duit xtunggu duit mak apak jatuh atas tangan aku..
Form 3 aku dah belajar cari duit sendiri. Nak apa-apa yang diluar kemampuan mak apak aku,aku cari duit sendiri untuk beli.Aku cari kerja.


Sepanjang 3tahun aku dekat Poli dulu,duit mak apak aku boleh kira ..xsampai RM200 pun duit depa habis masa aku belajar.Aku jeneh malu nak minta duit dekat mak ayah,takut depa jdi susah. 
Lagi malu nak hora-hora guna duit mak ayah bagi..
maka baiklah aku kerja partime sendiri..


agak-agak kalau jadi surirumah pun ingat aku boleh dok saja rembat duit laki semata-mata???
nehiiiiii..

.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Bila dah bersuami pun,aku dah biasa cari sendiri.
Apa benda sangat yang aku minta ke Eli..
Kebanyakkan aku suka guna duit sendiri..
sebab bila guna duit sendiri,aku xada rasa malu..


~~~~~~~~~~~~~


Masa mula orang dok tanya aku soalan-soalan jilaka tu,tobat aku sentap dan rasa marah.
ringan ja mulut aku nak balas pedih2..

Duit yang aku dapat sebab aku buat online shop ni depa macam buta xnampak..
Income aku dapat sama macam orang yang keluar bekerja hari-hari balik pukul5 .
tapi disebabkan aku ni SURIRUMAH,maka depa ingat tu duit Eli semata-mata.


Apa koman sangat ka surirumah??

puuuuiiihhh!!



~~~~~~~~~~~~~~~~

Dulu masa soalan tu orang sekeliling dok tanya,aku jenis cakap

aku xmau keja,aku suka niaga macam sekarang..aku dapat masak untuk Eli,dapat jaga Adelia sendiri..
Aku xcaya orang luar untuk jaga Adelia..

tapi biasa la..
orang yang anggap surirumah ni beban suami mesti la fire aku balik..


depa kata
"kerja la..atleast ada kwsp..ada pencen...jadi apa-apa senang..niaga ni xtentu..hantar la anak dekat pengasuh,biar dia pandai bergaul..xjadi jakun"



aku biarkan bagai angin lalu..
ayat-ayat keramat cercaan yang aku rasa nak luahkan tu,semua aku simpan dalam hati.

*mesti kawan-kawan baik aku kagum aku boleh simpan dalam hati tanpa org tu kena fire balik..haha*



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

3tahun weh aku tahan ...
aku telan ja apa orang tanya..aku telan nasihat -nasihat benda yang sama.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Alhamdulillah la,aku ada kawan-kawan yang non stop support aku jadi surirumah..
bila dengar apa aku luah,depa sudi jadi pendengar yang sangat setia..
depa sikit x blame aku jadi surirumah..


~~~~~~~~~~~~~~~~


3tahun juga la aku dalam bisnes online ni..
3tahun dah aku hidup tanpa bergantung 100% dekat Eli.
malah aku boleh tolong dia sikit-sikit.


Aku dapat beli apa benda yang aku suka guna duit sendiri..
aku dapat beli mainan untuk Adelia..kain baju dia..
Aku dapat beli barang yang Eli suka..dapat guna duit titik peluh sendiri untuk buat suami aku seronok. Anak aku seronok.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dah nak masuk tahun ke 4 aku jadi surirumah..
bila masih ada soalan macamni..


"bila nak keja.."
"bila nak sambung belajar??"
"xmau kerja ke??"
"sayang la ada diploma xsambung belajar..."
"bila nak keja?xtry minta mana-mana kerja ke??"
"Kerja la mana-mana pun..janji kerja.."


aku akan balas 
"saya memang dok cari keja,xdapat-dapat lgi..dah hantar resume semua..nanti kalau dapat nak hantar Adelia dekat pengasuh."
*tipu sunat xdosa..*

AJAIB!!!
dah xdengar weeeeeeeiiiiiiii soalan-soalan tu..
dah lama aku xditanya soalan-solan di atas ittewwwww
last dengar dalam bulan 6 macam tu..


HAHAHAHAHAHAHA


~~~~~~~~~~~~~~~

Selama jadi surirumah,aku memang enjoy gila
dapat tgk Adelia besar..
Dapat siapkan makanan untuk Eli sampai Eli perut buncit seluar xmuat dah 
HAHAHAHA..padan muka.
ADA DUIT SENDIRI BULAN-BULAN.
gittewwwww



dan fyi,Adelia anak aku,xjakun pun..dia pandai bergaul..serius,anak aku xcempeqa macam yang orang2 tu dok  kata..
Adelia xsuka merap xtentu hala..
aku tengok anak aku lagi better dari anak orang yang pengasuh jaga..

semoga orang-orang yang pernah kata anak aku akan jadi xpandai bergaul sbb dok rumah berdua dengan aku,telan balik kata-kata dia tu,semoga masuk usus besar dan laju2 jadi najis.
hewhewhewhew


~~~~~~~~~~~~~~

semoga tahun yang ke 4 ni,aku dapat jadi suriumah yang lebih bergaya
hehehe




sekian,
terima kasih.


bye.








Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016