11 November 2014

Movie Review : The Black Balloon (2008)

assalamualaikum..



Movie ni aku sesaja donlod sebab rating macam tinggi gak..
7.4/10 rating dia dekat IMDB.

cerita pasal family yang ada anak autism ..
baju kuning tu nama thomas
yang baju hijau telinga monkey tu charlie ,charlie ni austism dan dia adik kepada thomas.
baju pink n baju askar tu mak apak depa..
perempuan baju merah n jeans tu awek thomas.


thomas dengan family dia baru pindah rumah ke kawasan tu..
thomas ni 1sekolah dengan awek tu..nama awek tu jackie.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang-prang dekat situ macam xboleh terima tau kedatagan depa dekat kawasan tu..
termasuk bapak jackie dan kawan-kawan sekolah thomas.
sekolah charlie plak dekat ja dengan sekolah thomas,so sementara nak sampai sekolah dia,dia akan lalu sekolah thomas..
time lalu situ,akan ada la budak2 jantan yang mengejek si charlie ni..


si Charlie ni dia guna bahasa isyarat untuk bercakap dan suka masuk rumah jiran sesuka hati untuk guna toilet.
Abang dia macam xboleh nak terima tau adik dia autsim,abang dia macam malu la..
malu dekat jackie,malu dekat kawan2 sekolah dia..


ada 1hari tu,adik dia masuk rumah jackie,time jackie tengah mandi..charlie ni p guna toilet yang sama dengan jackie untuk kencing..
thomas laju2 ajak charlie balik dan xsedar tertinggal cap monkey tu..


pastu jackie tu mai la rumah depa nak hantar cap monkey tu..
time tu mak thomas kena rest ja atas katil sebab darah tinggi..mak dia kan pregnant..
so thomas la kena jaga charlie..

masa si jackie tu mai,thomas dia malu tau..takut jackie tau pasal adik dia..so dia kurung si charlie dalam bilik..
dia pun lepak sembang dengan jackie ni..tengah dok rancak sembang,mak dia jerit panggil
"thooooooooooooomaaaaaassssssssssssssss!!"


dia pun laju2 naik atas n tengok charlie..
tau apa charlie tengah buat??

Charlie tengah main taik sendiri..dia berak pastu main taik tu atas kapet..
tampar2 taik tu..


pastu charlie ni lari turun bawah dan jackie nampak...terus jackie ni blah...

mak depa macam frust la dengan thomas..pastu thomas pun cakap la dia benci si charlie..
start haritu,mak dia masuk hospital..so thomas dengan apak dia kena jaga si charlie tu..
Memang menguji kesabaran jaga charlie..
aku yang tengok pun naik stress.


~~~~~~~~~~~~~~~~

Jackie ni dia suka dengan charlie..
dia xada la macam kawan2 thomas yang lain..
jackie n thomas pun bercinta..


sampai la birthday thomas,
thomas ajak jackie makan malam dengan family dia..
mak apak dia celebrate birthday kecik2..

jackie ni pun mai la kan..
tengah dok happy2..
tiba2 charlie ni dia p kencing kot xsilap or dia p keluarkan kemaluan dia tunjuk dekat jackie,jackie terkejut dan terus bangun tutup mata sambil menjerit..


Thomas memang jadi bengang la..
thomas p depan TV,ambil video game charlie n pecahkan.

pastu depa gaduh..memang teruk la gaduh..
Charlie ni dia kuat tau..dia jeneh suka mengigit..
dia gigit thomas gila2..pukul semua..
thomas pun pukul gila-gila sampai pecah dahi charlie..

sampai ke apak2 dia kena sekali..
Jackie dok tengok ja..sampai terdiam..


charlie kena teruk gila,dia tau dia macam kalah kan..dia p hempuk muka dia dekat simen..
hempuk banyak kali sampai berdarah2..

masuk hospital,time ni memang sedih..
thomas dia macam menyesal gila..
dengar plak charlie dok menangis sebab sakit kena jahit dahi..


thomas nangis dalam toilet,mak dia dengar n pujuk..



happy ending..
dia last sekali boleh terima keadaan charlie..



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

cerita ni ringan..
sedih ada..
happy ada..
lawak pun ada..


bila aku tengok cerita ni,baru aku dapat gambaran macamana anak autism ni punya life..
memang susah rupanya nak jaga anak anak autism ni..
kena sabar banyak..


tak rugi la tengok movie ni..
banyak benda yang kita boleh ambil dalam cerita ni..



pandai belakon betei..nampak real gila..
memang boleh rasa susahnya bela charlie tu..



bye.




Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016