10 November 2014

Homemade: Spaghetti Aglio Olio & Garlic Bread #safiyyahosmanmasak

assalamualaikum..


Untuk kali ke 100 aku buat aglio olio ni..
kalini cuba buat pedas sikit..


Aku share resepi sekali..
kali ni guna udang ja..lala nan ado..
kalu ada lala lagi best..


bahan yang kena ada
garlic*cincang*
butter
pure olive oil
oregano
chili flake
serbuk paprika
pasley
udang yang dah aku perap sesiap.
*perapan udang : oregano,garlic,paprika*


cara nak masak:
panas olive oil dengan butter tu sekali,dah panas,masuk garlic.
agak garlic dah naik bau,masuk udang..

tunggu sampai udang keluarkan air udang,angkat dan ketepikan.
tambah sedikit air,masuk oregano,chili flake,serbuk paprika n pasley.
masuk garam gula dan kiub ayam .

kacau mesra terus masuk spaghetti.
kacau la sampai agak semua bahan campur ngam ngam.
tutup api.


~~~~~~~~~~~~~~~~
udang yang kita ketepikan tu,kita bakar...macam aku guna pemanggang ajaib.
bakar bagi garing sebelah ja..
pastu masukkan dalam pasta dan gaul mesra.

SIAP!!


~~~~~~~~~~~~~~


tadaaaaaaaa!
sat ja nak masak..



aku memang suka tabur belambak macamni..
macam eli xsuka,so bila nak makan dia just tabur pasley dengan chili flake ja..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


untuk garlic bread pula..
Aku beli brand buttercup..
beli roti dekat giant,balik potong n sapu..

sapu atas roti pastu tabur pasley punya daun..
bakar.

seminit ja siap hahahaha


Roti yang dah siap bakar.
kalau cicah dengan mushroom soup lagi terangkat..
sedap gak guna brand buttercup..



kalau nak cuba,selamat mencuba..hihihi


bye.











Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016