30 June 2014

Cara aku beli barang dapur basah dan kering untuk makan berdua.

assalamualaikum..


Tiap bulan lepas eli gaji memang akan cari pasar malam or p giant untuk beli barang dapur basah dan kering. Eli akan asing siap2 duit untuk barang dapur. barang dapur dengan barang adelia asing. Setiap bulan duit tu aku yang pegang.duit untuk barang adelia,apak dia yang pegang n handle. setiap bulan eli akan baget RM400 untuk barang dapur basah dan kering.Lebih-lebih tu aku akan tambah guna duit aku kemudian. gittewwwww...


aku akan buat list barang yang habis setiap bulan.
biasanya barang basah macam ikan,ayam daging,aku beli dekat pasar malam sebab fresh..
barang kering macam bawang semua,aku beli dekat giant or zeemart sebab murah baaaaaaaaannnyyyyyyyyaaak dari pasar malam.


aku punya style,aku xbeli jajan buat stock dekat rumah so boleh jimat banyak..
gula pun 8 9 bulan tahan,sebab aku just guna untuk masak ja..minum semua air mineral biasa..
aku jenis tak minum manis..so jimat juga dekat situ..hihihhii


kicap dengan sos tiram,biasanya akan beli botol besar,so tahan lama..next month tu duit kicap boleh beli makanan lain..gittewww

sos aku biasa beli yang kimball dalam plastik tu,balik tuang dalam bekas sos.
settle.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

cuma aku still noob bab nak elak sayur-sayur yang dibeli terbuang.
sekarang aku dah tanam sendiri pokok kari,pokok limau purut..
pastu rembat pokok pandan dekat rumah MIL,siap request nak sekali pasu hihihi
dapat la 2pasu..
1pasu pokok pandan,1pasu pokok kunyit.
pokok kari dengan limau purut aku tanam sekali dalam pasu panjang.

plannya lepas ni nak tanam la sawi,pakchoy segala..tapi dok tangguh-tangguh lagi..
sebab dengan cara tu ja aku boleh elakkan diri dari buang sayur-sayur yang dibeli.

sayur-sayur cabai melaka semua ni,aku beli sikit-sikit ja..
macam halia,biasa beli 1ketui besaq ja..
serai beli 2-3ikat untuk sebulan..
limau nipis semua wajib ada..


tomato aku akan pilih yang ada hijau-hijau sikit sebab nak dia tahan lama..
ambil yang keras-keras..
so lambat la dia ranum..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


koteaw,bihun,mee memang wajib ada dalam peti ais,sebab kalau mai mood nak masak mee sup..mee goreng,senang..tak yah tunggu laki balik keja beli dekat kedai.
tapi biasanya,aku standby 1bungkus ja setiap jenis..
minggu ni buat mee..minggu depan buat koteaw....minggu satu lagi buat bihun ..
macam tu la selalunya..
macam bihun xapa..1bungkus boleh 2-3kali masak..
macam mee dengan koteaw,sekali masak ja..
sebab takut busuk kalau biaq lama dalam peti ais..
lebih tu sedekah ke jiran..or panggil Tat mai makan.


~~~~~~~~~~~~~~


biasa,rempah-rempah memang wajib restock kalau tinggal ciput-ciput..
cabai kering memang wajib restock setiap bulan.
minyak masak, setiap bulan beli sebab aku biasa guna minyak 1-3kali saja.
pastu guna minyak baru..rotate gitu..
minyak masak jgan guna sampai hitam..xbagus..
lagi bagus kalau minyak sekali guna ja..
macam aku,xmampu la nak baut sekali guna kan..
guna la sampai 3kali masak..or 2kali masak..
pastu buang,guna minyak baru.


untuk adelia minyak dia asing,aku guna olive oil.
2bulan sekali baru beli botol baru.


~~~~~~~~~~~~~~

ikan aku dok beli 2 jenis ja..cencaru dengan ikan kembong.
ikan kembong eli suka..
ikan cencaru aku suka.
beli sikit ja..ikan kembong biasa aku beli 3-6ekoq.kadang2 4ekoq ja..
ikan cencaru 2ekoq. tak pernah lebih..kadang sekoq ja aku beli..


udang selalu dok beli 18-20ekoq setiap bulan.
aku memang gigih kira k..
ahhaahha
boleh buat 2-3kali makan.
sekali makan aku masak 6ekoq gitu ja..dapat la sorang 3ekoq..
kadang masak 8ekoq..dapat la 2kali masak..


sotong pula aku biasa beli 4-6ekoq..
beli yang saiz besaq n panjang..
sekali masak 2ekoq..kalau besaq n panjang masak sekoq ja..hewhewhew
potong-potong dapat selambak..


daging aku akan beli sekilo setiap bulan..wajib k..
balik aku akan bahagi untuk 4-6kali masak..
kadang lebih..
tengok la pada besaq daging tu..


sama macam ayam..
akan beli saiz sederhana sekoq,potong sederhana kecik.
asing siap-siap.
sekali masak 4ketoi-6ketoi..


barang basah ni memang aku xcuci dah..aku asing-asing dalam plastik or tapawe..simpan.
nak masak nanti baru keluarkan n basuh bersih.


~~~~~~~~~~~~

tepung jarang beli..tepung yang wajib ada dalam laci..
tepung gandum,tepung jagung,tepung beras.


bawang goreng,kacang tanah pun wajib ada..kot-kot nak buat nasi lemak ka..nak buat soto ka..
senang.


~~~~~~~~~~~~~~


tiap bulan RM400 tu kadang tak cukup,kadang cukup..
kalau tak cukup,aku akan adjust barang basah jadi cukup sampai 1bulan..


dulu masa baru kawen,rasa macam susah..tapi lama-lama enjoy..
best masak.
sini makan luaq kan mahal gila..
aku ingat lagi,eli beli nasi ayam..harga sebungkus 7inggit..
2bungkus dah 14inggit..
baik aku masak..
jimat.


tapi kadang,makan luar juga..
sebulan ada la 3 4kali makan luar..



~~~~~~~~~~~~~~~


tahun ke 3 shopping barang basah n kering untuk sambut ramadhan.
^_________^


bye!
selamat berpuasa!








Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016