21 May 2014

Rancang kehamilan menggunakan Apps dari Smartphone.

assalamualaikum..


aku memang plan baby,so far alhamdulillah.
berjaya.
walau haritu jadi konpius samaada gugur atau tidak.
start kes tu aku plan betul-betul.


apps yang aku guna sekarang ada 2.
1. LC (lovecycle.com)
2. Period diary.



paling senang dan mudah adalah apps LC.

Aku dari anak dara,period memang teratur.
28hari tetap.


Bila period teratur,senang nak kira dan agak tarikh kita subur.


Ok apps LC ni akan ambil detail kita.
Basic punya detail.

Isi mcm ni..
Bila dah isi,dia akan terus kira bila tarikh kita subur..bila tarikh period akan datang..


Icon panties.
Bawah tu dia tulis
Start date of cycle.
Kira itu tarikh 1st day.

Warna merah tu tandanya kita tengah period.

Unsafe.
Mungkin kalau make love,boleh lekat..

Tipis sangat potensi nak pregnant.
Sebab hari ke8 ni biasanya kesat.
So make love tanpa rasa gabra.

Tapi sapa takut,boleh ja hold..sebab time2 hari ke8 sampai hari ke 11 12,xbest pun nak make love.. Sebab kesat..xda mukus..



Fertile a.k.a subur, ini boleh try buang dalam if nak pregnant..
Kalau xnak pregnant macam aku,hari yang bertanda hijau mesti dielakkan..

Biasa aku stop time waktu bertanda hijau

Walaupun,4hari lepas fertile,tak berapa safe..tapi aku on ja..janji bukan time fertile gegila.
Gitteww



Hari bertands biru adalah hari yang safe.
Bersoookaaa rialah kamu bagi yang xmau pregnant..
Hahahahahaa


Bagi aku apps ni sangat berguna..
Kadang terlupa hari keberapa..
Buka dan tengok balik..

"Jap i check,harini boleh on ke x"..
Gitteww la ayat aku sekarang..
Hahahaha


Eli pun so far ok..walau mula2 aku ugut juga..hahaha..dia pun dah pernah tengok macamana aku stressnya pasal kes haritu..
So dia support aku dengan lapang dada..aku memang xready lagi nak tambah anak.cukup dulu sorang..

Makanya,
Memang kami sama sama rancang lepas kes haritu.

Cuma aku xzalim la sampai nak guna kondom..dia still boleh dapat apa dia nak..
Dia pun xzalim suruh aku suntik or makan pil..or bawa masuk benda dalam badan..

Adil.

Aku xsanggup juga nak rancang dgn pakai kondom semua..
Sumpah xbest.

Seks ni penting dalam rumahtangga.
Nak plan macamana pun,memang kena tiptop bab ni..

Kalau x..hambar uoll.



~~~~~~~~~~~

Sila la download masuk hf apps LC ni,insyallah membantu..

Xda la isitilah main agak2..
Lupa ja..tengok balik calendar..
Hehehe


Good luck uoll.











Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016