14 April 2014

Tolak rezeki kah aku???

assalamualaikum..


Pelik eh ada orang memandai-mandai kata aku tolak rezeki. 
tolak rezeki celah mana??
sebab aku xnak ada baby lagi,maka aku dikatakan TOLAK REZEKI??
kepala bot!!


Anak rezeki,tapi rezeki anak tu tak datang bergolek terus belaga kaki kita. Kita kena usaha!..bukan usaha buat anak ja..itu binatang pun pandai.


Aku ada planning yang tersendiri,aku xnak buat baby accident-accident. aku nak plan secara serius.
Lagi pun, tak betul stabil lagi.. Adelia pun perlukan perhatian..klise sangat nak guna alasan Adelia nak kawan. Kawan belambak dekat luar rumah..kawan la sampai lebam.


Aku xnak la,ada baby baru nanti Adelia tersisih..padahal umur baya dia tu,perlukan lebih perhatian nak membesar. Aku tak mau la sebab tergesa-gesa nak baby,perbelanjaan untuk Adelia terpaksa aku cut.
pampers pun terpaksa beli yang cikai..

kewangan memang tak berapa mengizinkan..
insyallah,bila dah stabil..dah steady..memang nak tambah anak. nak tambah sorang jala HAHAHAHA

tambah banyak-banyak tapi p lungguk dekat mak apak dekat kampung pun tak guna juga..xgitu??hewhewhewhewhew


Ada sorang cikgu ni kata aku plan anak sbb nk kumpul harta dunia ja pun..

Wei cikgu,Hg bleh guna bulu hg ka nak bela anak kalau hg xkumpul harta..xcari duit utk besarkan anak..utk selesakan hidup anak hg..


Apa salahnya aku plan dulu..bagi hidup stabil..aku tau la kemampuan aku dimana..

Aku xmau jadi mcm orang yang kalut tambah anak..tapi anak tbiar..pendidikan ke anak pun kelaut..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

bagi aku
Anak biar kualiti,bukan kuantiti. jangan nak nak dok pegang ayat " anak rezeki".
rezeki kena usaha, tak usaha tang tu jala hg dok.

Rezeki utk anak jdi pandai..mak apak kena usaha..bagi anak pendidikan y cukup..

Hg usaha..allah bagi..
hg malas usaha..allah bagi takat y hg usaha jala..


cuba tengok orang-orang kaya,anak sikit..tapi kaya..kalau banding dengan orang susah..anak bercambah..tapi xkaya-kaya,tak senang senang sampai anak tercicir persekolahan..tapi dalam hidup kemain pegang anak = rezeki.


Sbb ada y bengap nk faham apa aku maksudkan dgn tgk org2 kaya..anak sikit tp kaya..

Org kaya dia kayakan anak dgn ilmu,bagi pendidikan..makan pakai cukup....anak tak terbiar..padahal klu ikutkan anak dia 2 3org ja..tp kenapa nampak mcm rezeki dia anak byk..sebab usaha dia lebih dri org y anak ramai tp usaha takat apa ja..smp anak atas2 kena stop sekolah....anak buta huruf..

Ada orang kaya..anak 9,kesemua masuk universiti,kesemua jadi orang..tapi tgk la macamana mak apak bdk2 tu keja..

Itu baru pikul amanah allah dgn betul..
xaniaya anak2..


Bukan nak kaya duit ja.. anak yang mak ayah dpt bagi ilmu yang cukup insyallah jdi manusia y berjaya..kecuali anak tu sendiri yang bodoh p rosak diri..

Anak kita kena bagi pendidikan yang secukupnya,bagi hidup dia yang selayaknya..

Ni..
baju koyak rabak..makan xberzat..
abg2 kakak2 yang patutnya sekolah habis..terpaksa stop sekolah sebab mak apak keja buat adik ja..


Kesihatan pun rezeki,kalau dah duit xda,nak beli makanan yang berzat pun xmampu untuk bagi ke anak makan, adakah bagus kalau dok keja beromen tambah anak lagi??apa kata hg keja n cari duit untuk beli makan,untuk suap mulut anak2 hg yang dah sedia ada dengan makanan yang berzat.

last sapa yang rugi??anak juga..
mak ayah sedap dok beromen ja. Nak romen guna otak sikit,bukan nafsu.

Allah bukan marah pun hg plan family utk kebaikkan anak anak hg..


anak 4, usaha la macam ada anak 4. 
rezeki anak 4,xmai bergolek kalau usaha setakat anak 2 ja.

Ingat lgi kes bapak pukul anak sampai mati sbb anak nk keja?...

Tau kan adik2 budak y meninggal tu semua xada surat beranak...tak ada ic..

Orang2 mcm mak apak bdk2 tu kerajaan kena pantau n ajar cara nk plan family..sebab depa aniaya anak depa sendiri..


serius aku sedih gila tengok budak-budak yang terpaksa berhenti sekolah,xdpt p sekolah..kerja nak sara family.. siap ada adik kecik-kecik lagi..wtf...dah anak yang dok ada pun tak boleh nak bela elok-elok bagi ilmu pengetahun,lagi dok tambah anak... tak qeti aku nak pikiaq tau orang macamni..

tak kesian ke dekat anak..xsekolah..tak da pendidikan yang boleh ubah hidup dia..mewarisi kemiskinan dan kebodohan mak apak.

ke macamni,rezeki anak,anak yang kena usaha sendiri???macam tu?LOL
mak ayah cuma romen ,produce anak ja..gitu ke?
AHAHAHAHAH


dekat kampung aku,ada pakcik tu,anak 9..siap kawen bini 2..9orang anak tu bini 1st sahaja..
kesian tengok..abang kakak yang atas-atas,terpaksa sekolah setakat form5 ja,nak sambung tak boleh..tak ada duit..adik kecik-kecik lagi.. mak ayah tak rasa bersalah ke dekat anak-anak? Bodoh sangat ke nak rancang keluarga??otak ada dekat mana?

anak mana yang tak mau bina hidup baru,anak mana yang xmau lari dari kemiskinan..anak mana tak teringin nak masuk study universiti dengan kawan-kawan..tambah zaman sekarang,belanja mahal..pendidikan memang sangat-sangat penting..kalau setakat sekolah sampai form 5 ja..macamana??


dan


mak apak mana yang xmau tengok anak berjaya??
tapi usaha mak apak nak tengok anak berjaya tu tak seiring LANGSUNG dengan penambahan anak.LULZZ.

belajar-belajar la plan keluarga.
kena belajar amalkan ayat ini "rezeki tak datang bergolek walau anak 1000orang sekali pun,usaha!usaha!"




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Rancang la family sebaik-baiknya, jangan sebab orang lain mengandung nak tambah anak,kita pun kemain nak tambah juga..relax-relax,cermin diri dulu..mampu tak kita dari segi kewangan..dari segi mental dan fizikal. Rumah kita tu sesuai ke anak ramai-ramai..Anak bukan nak kecik besaq tu ja..


Allah tak marah pun kalau kita rancang family.
siap Allah bagi otak dan akal untuk kita pilih option mana kita nak ambil dan ikut untuk rancang family.


cuba tengok orang zaman tok nenek kita,anak ramai..kalau ada anak 9 orang, 8orang mesti berjaya..mengaji habis,masuk universiti..kerja bagus.. sebab apa?? sebab tok nenek kita dulu usaha kaw-kaw,sampai bongkok-bongkok badan..sampai tua dari usia..kerja cari duit,nak bagi anak sekolah..bergolok gadai..


orang zaman sekarang??zzzzZZZZzzzz
anak ramai tapi penyegan pun tarak guna.


nampak??
rezeki tak datang bergolek sama-sama dengan anak..
mak apak tu yang kena usaha untuk rezeki anak tu sampai pada anak dan keluarga.



sekian,terima kasih.



Orang lain yang suka anak ramai,anak bergenuak..boleh bagi anak ckup ilmu xyah susah payah sentap dgn entry aku tulis ni.
















































































kesimpulannya :

 pada sesapa yang kata aku tolak rezeki sebab xmau tambah anak lagi.
fuck u!















Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016