16 December 2013

Resepi kebab yang sedap.

assalamualaikum..


Sedap kewwww?...hahahaha..


Aku dekat instagram suka share gambar-gambar aku masak. Siap buat video la...buat hashtag la kahkahkah...saja syok-syok.. hashtag ioll #safiyyahosmanmasak


Baru-baru ni aku masak kebab. Eli yang request.lagi pun senang ja nak buat.



Baha-bahan yang kena ada :-
Tortilla (beli dekat giant-panaskan atas kuali tanpa minyak)
Tomato (slice buang biji)*
Salad (potong)*
Carrot (hiris nipis2)*
Bawang besar/holand (hiris nipis2)*
Isi ayam (goreng dengan butter & masukkan chili flake n serbuk lada)
Daging beger (masak & hiris memanjang)
Mayonis+thousand island(campur sekali)
Kentang goreng garing

*campur sekali


Cara nak gulung :-
Sapu sikit mayo+thousand island sos tu atas tortilla, letak sayur yang dah dicampur sekali tu atas roti, letak kentang goreng, letak isi ayam, letak daging beger..masukkan serbuk lada..chili flake..gulung bagi kejap2..pastu potong 2..siap.


Cara nak gulung sila p belajar dari utube.. aku belajar cara gulung time p istanbul...aku berdiri pacak depan orang yang buat kebab dekat sana..so balik rumah ioll tiru..


Nak ajaq xtau nak buat ayat hahaha..p belajaq dekat utube k..

Kebab versi istanbul ni memang xmakan dengan sos. Makan dengan chili flake ja..aku sukaaaaa..


Oh lagi 1, time nak gulung makesure tortilla tu tgh panas2 k..sebab kalau sejuk dia keras...susah nak gulung..


Itu ja. Simple.


Bye.


No comments:

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016