10 December 2013

Jika anda vaksin anak anda, anda perlu tahu pasal ini........

assalamualaikum..




AEFI....


Ramai tak tau apa itu AEFI...AEFI stand for Adverse Events Following Immunisation (AEFI)... atau bahasa kita-kita..kesan-kesan yang ada %  akan terjdi pada anak selepas di vaksin..y sptutnya nurse2 doktor2 di malaysia inform kpada parent b4 anak divaksin... bkn just inform anak akan demam...gitewww.


Aku pun xtau dulu...ingat vaksin ni benda baik...wuwuwuwu...


B4 tolak vaksin, baca dlu apa vaksin tu...jgn tolak sebab ikut orang & jgn vaksin sbb ikut orang juga.. Hati kena tetap dlm hal2 y kait nyawa anak..

Kalau dah baca..dh ambl tau apa tu vaksin...tapi still nk vac anak, xada masalah..hak masing2..

Tapi ambil tau apa tu AEFI...jgn ingat vac xda side effect ye.

Suruh nurse explain apa tu AEFI..suruh doktor explain AEFI..tanya pasal kandungan vaksin. 

Kalau doktor or nurse kata complicated nak terangkan pasal AEFI..cakap dkt dia.."xapa..saya nk dengar..insyallah boleh faham"

Tiap kali vaksin anak, simpan botol insert tu..bawa balik rumah..ingat tarikh anak kena vaksin bila..pantau anak anda.

Minta pendapat ramai doktor..cari doktor yang pro vac n anti vac..compare penerangan antara dedua doktor..

Lepas vac anak, pantau anak...AEFI ada y jadi selepas beberapa jam..ada y jadi lepas beberapa hari..beberapa bulan..beberapa tahun...

Kesan lepas vaksin bukan hanya DEMAM semata2.

gittewww. 

Ini aku bagi link pdf pasal AEFI..

http://www.moh.gov.my/images/gallery/Garispanduan/Garispanduan_Farmakovigilans.pdf





P/s : aku ibu muda. Bkn doktor bukan nurse. Tapi aku celik mata sbb aku membaca n berjumpa dgn doktor minta pendapat..balik rumah hadam..comparen buat keputusan. Aku tau sebab apa aku xmau vaksin anak...bukan aku ikut orang.



7 comments:

Mar Mansor said...

nak share..doktor inform bahaya vaksin lepas dah cucuk ank..emmm..
tak paham pasal kena simpan botol tu..boleh ke?
kat buku merah ada tulis date,chop,ID nurse sekali..

safiyyah osman said...

Boleh mint utk di simpan. Xsalah.

Chekgu Azrine said...

Tq for info sis..good sharing

Fieda Eryda said...

setuju...doktor pun tak thu apa itu GPF :)

Allene said...

dear.. lin pun ragu2 bab vacsin ni. tapi... xcukup knowledge untuk unvaccine anak pula. baca artikel pun macam tak fhm jew...

Salhah Suhot said...

Oh.. Boleh minta ye...baru tau. Cam sy vacc anak bukan sbb ikot orang gak. Sy aware dgn pro n cons vacc ni. Xpe lpas ni vajsin anak sy nak minta simpan botol. Kesan apa2 boleh terus rujuk ospital.

IbuNoey said...

tq for the sharing..masa anak 1st dulu,main ikut jer..kali kedua ni,kena berhati2 la..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016