12 November 2013

Adelia Adli, si gadis Syurga.

assalamualaikum..


Anak dara i dah besar. Alhamdulillah,allah still pinjamkan dia untuk kami.

Adelia cepat tumbuh gigi dan lambat berjalan. Mulut potpet2 juga..
Boleh sebut beberapa perkataan.
Dah pandai berlari dah..
Dah pandai main masak2..
Merapu pun pandai gak hahaha..


Aku nak kata manjakan dia, xla sangat sebab aku ni boleh tahan NAGA juga dengan adelia..
Apak dia maybe nampak macam manjakan dia..mengusik pun apak dia terer juga..
Aku maybe manjakan dia dari segi material..
Aku xboleh nampak dia macam teringin something..mesti aku belikan..

Yoyo car ni dia buat pala main time aku p ambil barang..time dia main tu nampak dia suka gila2..maka aku pun beliiiiiii...
Kemain dia suka..pandai dia main sendiri2..kadang mak apak dia pun join naik sekaki wuwuwuwu..

Bearbear pun banyak aku beli..kadang nampak bearbear terus pop up dkt pala otak "adelia mesti sukaaaa ni.."gitteww..


Apak dia la peneman setia..selalu main sama2..
Apak dia pun layan ja anak dara ajak main bear2..ajak main masak2..
Adelia dah la jeneh kalau masak suka paksa mak n apak dia makan hahahha..

Sometime aku beli barang mainan ni ,aku anggap macam hadiah untuk adelia.. hadiah sebab sporting time aku busy buat kerja..
Now dia dah memang jarang la kacau barang niaga..dah boleh steady ja tengok barang niaga aku..kalau dulu dia kacau hampir 95%..sekarang dah jdi 10% gitu ja..
Dia kacau penimbang..kacau pen..kacau plastik2 gitu ja..

Ramai customer datang rumah ambil barang,depa terkejut tengok adelia steady ja xkacau barang2..

Kadang2 takut juga kalau2 adelia terbiasa nak semua benda dia dapat..maybe tunggu besar sikit baru ajar suruh cool kot..

Now kalau ajar suruh cool..xlut..dia dah la suka jerit..suara kuat..
Huhuhu

Suka duduk sorang2 belek buku dibo yang dapat free sebab minum susu NAN..
Buku ni dapat dengan cd..
Ramai juga customer yang dapat buku ni sebab terlalu banyak sangat dekat rumah..
Now dah tggal utk adelia ja..
Dia ada 3buah semua..
Setiap buku ada cd. Boleh pasang dekat kereta.
Adelia suka la..warna2 yang buku tu guna pun agak terang..memang bagus utk mata budak2..


Suka hisap jari.
Sekarang jari dia dah xterbelah dah..
Dah pandai adjust kot..
Kalau x dulu terbelah siap luka lagi..
Aku baget2 nak ajar dia stop hisap jari sebelum masuk umur 2tahun..
Tapi macam xberjaya ja..
Dia still hisap..
Dah cuba letak macam2..
Ibu jari dia dah xlawa..jadi leper..
Aku takut dia jongang ja nanti..habis saham jatuh nanti.kakakakaka..

Rambut adelia pun makin banyak dah..
Dia ikut apak dia..rambut kerinting..
Kerinting jenis besar2 tu..haiissshhh xsabaq aku nak main ikat2 rambut dia tau..

Bab baju,aku jarang beli baju dekat adelia..sebab aku rasa qenyah nak bagi pakai seluar jeans suma dekat dia..aku lebih suka dia pakai rompers.. mudah cepat dan selesa.

Baju dalam gambar ni,mak sarimah yang beli dekat hatyai..aku suka sebab cantik n simple.

Aku berapa kali dah plan nk beli boot,sneakers dekat adelia..tapi memang asyik bertangguh..sebab rasa sayang..nanti boleh pakai sekejap ja..

Tiap kali nak beli,mesti dok cakap "nanti la..tggu dia umur 2tahun"..

Kesian adelia dapat mak yang cheapskate kahkahkah..

Tapi xpa..nnt dah besar, 1kilang baju mak beli utk kamu..hehehe..now kamu pakai dulu rompers ok.. 

Bab makan..adelia sekarang dah xda selera makan macam dulu..

Doktor hassan cakap sebab cacing..so now aku bagi ubat cacing homeopati punya dulu...cukup 2tahun baru bagi ubat cacing klinik..sebab bawah 1thun xboleh lagi ubat cacing..nanti jadi racun..

Itu apa yang doktor hassan cakap.. kalau doktor uoll cakap ok..go on saja ye..jangan ikut cakap doktor kepercayaan i..

Sama macam kes ubat batuk,ubat selesema utk baby bawah 2thun..

Doktor i cakap bahaya..boleh sebabkan kematian pada baby..tp if doktor uoll cakap ok..xmati..uoll go on..xyah ikut cakap doktor ioll..

Dah la nak ikut apa yang kitteww percaya..tapi dok kondem..bodoh betol. 
"Doktor kami kata jgn dok caya apa blogger2 tulis..ubat batuk utk baby xbahaya.."LOL..xbahaya sgt..*krikrikkrik -bunyi cengkerik juta2*

Jadi mak ayah ni xboleh mcm lalang. Kena banyak cari2 bahan bacaan.
Gittewwwww...

...sambung pasal adelia xda selera makan, bila bagi makan ubat cacing homeopati,dia jadi berselera juga la makan..tapi still memilih..dia cuma akan makan nasi putih saja2..or pasta..
Atau pun ratah bawang besar(dimasak),bawang holand(dimasak),roti gardenia,satay ayam..

Itu ja.buah ka..sayur ka..dia memang tolak kecuali carrot.

Dah lama aku xdeco2 makanan dia kan..rinduuuu nak tunggu dia ada selera makan semula..

 Pasal jab bulan2..adelia dah lama stop.
Aku pun memang xpergi kk dah..
Full homeopati.
Alhamdulillah adelia susah nak demam..selesema dan batuk berkahak..
Bab kahak paling aku risau dari dulu..so aku sentiasa pantau adelia time dia tidur waktu malam..
Dengar bunyi tak nafas dia..kalau bunyi..macamana bunyi tu..macam orang tua bumyi ka..or bunyi macam bersiul ka..

Kalau bunyi,cepat2 bagi homeopati esok pagi tu..ubat homeopati memang selalu standby sesiap.

Selama 1thun lebih ni adelia memang aku elakkan untuk neb,ubat batuk,ubat selesema & antibiotik.

So far alhamdulillah allah still bagi kesempatan utk adelia xyah makan ubat2 sintetik n neb..kedepan2 aku xtau..semua kuasa allah.

Uoll jgn la rasa down ke hapa kalau anak uoll asyik kena neb,sikit2 batuk..sikit2 selesema..maybe rezeki uoll allah lebihkan dekat lain..gittewww..

Kita sama2 doa yang baik2 utk anak kita ,okeh :)

Bab jajan plak..
Adelia xtau kata benda ni boleh di makan hahahaha..dia ingat mainan.
Gula2 sebelah kanan tu, adelia yang nak..sebab dia berkenan keychain bearbear tu..dah dekat 1bulan lebih dah gula2 tu..

Yang belah kiri tu apak dia beli..saja nak bagi dia main .


Segala jenis jajan macam keropok merapu2 pun aku elakkan bagi pada adelia..coklat ke..memang aku elakkan..

Air bergula macam teh..ada juga bagi..tapi air kotak..air tin memang BIG NO.

Aku part makanan memang aku pulun jaga..over pun ya juga..tapi xapa la..sementara aku still boleh control dia dari makan benda2 merapu..aku usaha control..nanti dia besar..terpulang pada dia...huhuhu

Semoga Allah terus beli kesihatan yang baik2 untuk adelia dan anak2 kalian juga.

Semoga kita dapat jadi mak ayah yang berjaya mendidik anak2.

Bye uoll.


























8 comments:

Chekgu Azrine said...

Semoga membesar dengan sihat ye adeliam.

~emi~ said...

Pasal ubat utk baby tu setuju. Anak sedara sy pun klu dia selesema or x sihat ke ape, mmg bwk pergi pusat rawatan homeopati. doc ckp ubat klinik biasa kurang sesuai utk baby bwh 2 tahun...baik ambik lgkh b'jaga2 kan..

cplud miera said...

so cute adelia.. :) doktor hasan homeopati kt bangi tu kan? aritu pon tgk dari blog piya jugak mase ank kene gatal2 badan. gi homeopaty tu. tq piya

Iza Fiza said...

Hehe.comel je adelia nek moto bwk bear ;-)

FARHANA said...

yeahhh!!..say no to drug medicine..saya YES to homeopathy...same to my princesss...wiwiiw..alhamdulillah..
NO JAB anymore..no KK anymore..hihihi....

Ayu Zan said...

comel adelia. control makan tu perlu utk anak2 kecik kan.. setidak2nya kalau da besar baru dia makan pun, tak la byk sgt toksin dlm badan.

Anonymous said...

Yeeeaaah...vote for homeopathy...
Same to me...i pn mmg x jab both my son n doter except BCG sbb x smpat nk halang..sobs3...
Dkt KK mmg smpai berbahas dgn doc sbb die paksa utk jab siap ugut lg ckp blh naik court...tp yg x blh blah nye kn,bile dh berbahas mcm2 tu,doc tu dgn sdirinye setuju dgn hujah i...lg2 bile i ckp i bg homeopathy utk anak i,trus die pn ok siap tanye klinikmane lg...doc tu buat surat n agree utk i x perlu jab my son..just ckp yg nnt bile skolah,i kne la buat surat akuan...

Mimy Hamid said...

Alhamdulillah adelia adli..dah big girl...nanti jumpa ye..Insha Allah...

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016