1 October 2013

Mee udang versi Sg.Dua.

assalamualaikum..

Resepi ni aku google. Saja nak cuba resepi baru. Tapi ioll macam biasa mesti derhaka resepi hahaha..


Bahan-bahan versi derhaka.

1. Cabai blend. (Udang kering,cili kering,halia,serai,bawang putih,bawang merah.)

2.carrot blend.(rebus carrot sampai lembut&blend halus).

Dekat rumah ada carrot ja..so aku guna carrot semata2..kalau dkt rumah ada ubi kentang..boleh campur sekali.

3. Air rebusan udang.(kepala udang,janggut udang,ekor udang rebus sampai masak,blend..tapis ambil air dia sahaja.)

4. Kiub ayam.

5. Telur ayam(aku guna 1bji only)

6. Udang & pes tomyam.(nak guna kiub pun boleh,dekat rumah ada pes ja..so aku guna pes tomyam)

Cara2 nak buat kuah versi sg dua :-

1.tumis cabai blend tu sampai pecah minyak.

2.Masuk carrot blend dan juga air udang. Biar sampai mendidih.(api slow)

3. Masukkan kiub ayam dan pes tomyam. Kacau sampai mendidih.(api slow)

4. Masukkan telur biar dalam 2-3min pastu terus kacau laju2..

5. Last,masuk udang..perasakan dengan garam gula.

Siap.

Senang ja kan?..buat pedas2..bestttttt...

Kalau ada daging xda udang..ganti dengan daging..sedap juga...


Time ni lupa nak rebus telur..dah makan baru teringat...aku biasa kalau masak mcmni..kena complete..kalau x..rasa mcm ada xkena..gittewww..



Ha ini cukup korum..ada telur rebus semua..
Gitu la rupa kuahnyaaa..ada rasa macam mee bandung sikit..

Eli pun puji sedap..kira AAAA ler..hheehe..


Tu ja y nak share..

Bye.
Selamat mencuba.

No comments:

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016