4 September 2013

Ikan Siakap masak 3rasa.

assalamualaikum..


1st time oi aku masak dan siang ikan siakap. Punya susah la nak siang... hampir2 ioll nak tengok dekat utube cara siang ikan siakap..hahahaha..


Saiz ikan ni besaq gila..
Tak ingat berapa kilo..tapi murah... 
RM13.00

ikan segar mata xmerah..aku memang cukup payah la nak beli ikan dekat giant or tesco..sebab ikan banyak mata dah merah..lembik..insang pucat..

Maybe haritu rezeki sebab p waktu pagi kan..ikan memang elok..

Dekat giant dgn tesco ikan ayam daging memang kna tengok betul2..silap pilih boleh dapat hat busuk..ayam tu kena tengok tulang n sendi2 dia..kalau dah lebam biru..jgn ambil..gittewww..


Sempat ambil gambar ikan ja hahhaa..eli bawa bekal p tempat keja..

Ikan tu aku buh garam kunyit..pastu gaul juga dengan tepung jagung..perap sat..panas minyak biar betul2 panas..masuk ikan..api kena sederhana..jgn kecik sebab takut makan minyak..

Selamat eli puji kata kuah sedap..hehe..
Ikan goreng lama..berpeluh la kan..kalau makan panas2..lagi ummpph.. :)



Ni bahan untuk buat kuah.
Cili benggala potong 
Bawang besar potong
Cabai melaka potong
Serai ketuk
Halia hiris nipis
Bawang putih hiris
Sos cili life
Sos tiram megi
Sos ikan thailand
Kiub ayam 1

Panas minyak dalam 3sudu besar,tumis bawang putih,halia,serai dgn cabai melaka..agak dah layu2..
Masuk sos cili. Masuk air 1cawan kecik..masuk sos tiram..masuk sos ikan.kacau2..sos ikan tu jgn letak sikit sangat..jgn banyak sgt..sedang2..

Agak dah pekat kuah,masuk kiub ayam,masuk tomato,lada benggala.. Kalau kuah mcm xpekat..masuk sos cili lagi ok..rasa gula garam..kalau xcukup rasa masuk gula garam..gittewww..


Ni kuah second round untuk SIL..
Kuah memang senang buat..5min ja..

Eli payah nk puji..hehe..dia cerewet gak..ini xkena..itu xkena..kahkahkah..

Tapi aku tau pasepa dia kata sedap..maybe sebab sos cili..dia hantu sos..tomyam pun dia makan dengan sos..so bila masak kuah ni guna sos..tu y dia kata sedap..hahaha



Ni kailan ikan masin.
Ikan tu aku goreng dulu..pastu tumbuk..tumis bawang putih cincang..masuk bawang besar..kacau2..masuk ikan yang tumbuk tadi..pastu masuk sayur..gaul2.masuk sos ikan..masuk air sikit..masuk sos tiram...kacau. tengok dah masak...siap!!!


Punya senang la hahaha..
Maka habis diet aku untuk haritu...wuwuwuwu.


Bye.



3 comments:

jeehans.blogspot.com said...

sedap...

Eta said...

Sejak eta baca blog piah, eta pn makin semangat nk masak.:-) tq tau

D Yatie said...

Kte suka jugak masak utk suami tapi tak berapa reti. Wohoho. Piah pandai! Best!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016