24 August 2013

Suami,tolonglah isteri anda.

assalamualaikum..


Bagi aku, kasih sayang..cinta..kita kena zahirkan. Tak boleh simpan-simpan baget pasangan kita tau yang kita sayang..kasih..or cinta.

Zaman sekarang..kebanyakkan suami bergantung pada gaji isteri. Isteri kena tong2-tong perbelanjaan isi rumah. Dapat pula suami yang malas nak bekerjasama tolong isteri jaga anak dan kemas rumah. Demm!!


Duit isteri nak di tong-tong..tapi tenaga jaga rumah jaga anak..xmau tong-tong dengan isteri. Kesian isteri zaman sekarang kan.


Ada juga suami-suami yang lebihkan family. Nafkah bini pun lintang pukang. Tapi belanja mak ayah adik kakak serupa diri tu bujang trang tang2..



Orang lelaki kena pikir panjang, kena ingat..seorang wanita,bila berkahwin dia bukan nak hidup susah,bukan dia nak hidup suffer...dia kawen sebab dia nk cipta bahagia dengan orang yang di sayang..dia nak atleast hidup sederhana jika xboleh hidup macam orang kaya.


Tapi paling wanita idam2 kan..dia nak orang yang dia sayang tahu TANGGUNGJAWAB. Tahu yang mana nak didahulukan. Ringan tulang bantu isteri buat kerjarumah. Ringan tulang bantu jaga anak.


Kebanyak lelaki, sedap nak romen & request nak anak ramai. Tapi lassstttt..longgok dekat bini untuk jaga..wtffff...anak kencing berak pun malas nak tolong basuh. Tolong bancuh susu anak pun boleh kira dengan jari..Semua harap isteri. Kejadah apa kah???..


Duit support isi rumah pun harap isteri..tu pun buta perut xbantu isteri buat keja rumah... sepatutnya, bila isteri berkorban untuk tidak jadi surirumah atas sebab nak bantu ringankan beban ampa..ampa pun kena la guna otak..balas balik kebaikkan isteri ampa tu dengan cara tolong dia bersihkan rumah, basuh baju,sidai baju.. basuh pinggan, jaga anak..isteri bukan robot..24jam nak buat kerja macam maid.


Atleast dengan cara tu,isteri rasa redha walau dia kena bekerja sebab nak bantu ringankan tanggungjawab suami dia.


Zaman sekarang,gaji 2-3k pun xcukup nak tampung perbelanjaan isi rumah kalau sorang ja bekerja. Tambah pula kalau hidup dekat KL or kawasan yang taraf hidup tinggi.

So tak yah la jadi bodoh cakap bini yang bekerja tu kejar dunia. Perempuan mana yang xmau jadi surirumah???..perempuan mana yang xmau masak untuk suami?..perempuan mana yang xmau tengok anak -anak membesar depan mata?..perempuan mana yang xsusah hati bila terpaksa hantar anak ke nursery??... tak semua perempuan bersuamikan lelaki kaya raya harta turun temurun mak bapak.


Tak ada perempuan yang bekerja sebab nak manjakan suami. Kebodohan apakah sangkut pautkan  isteri bekerja dengan suami manja?..LULZZ

Bini mana yang sanggup tengok suami dia pening pikiaq duit xcukup nak sara family???..

Wanita yang berkahwen pun ada keinginan nak beli itu ini untuk diri sendiri.. bila duit gaji suami cukup2 makan..isteri nak kena korbankan keinginan sendiri..awal-awal maybe xbawa kesan dalam hati...lama-lamaaaaaa....bengkak hati.

Kita kena support each other.. dia kena bekerja mungkin sebab komitmen keluarga kecil dia memerlukan dia bekerja.


Suami, ingat..ringankan tulang tolong isteri jaga rumah dan anak. Aku sure semua isteri akan rasa redha dengan penat lelah dia kena bekerja untuk tolong ringankan tanggungjawab suami dia. Dia akan redha walau dia terpaksa lepas peluang tengok anak membesar sendiri depan mata... hati dia lebih tenang kalau suami dia zahirkan perasaan sayang,kasih &cinta terhadap dia. Pls la zahirkan perasaan sayangkan isteri tu secara terang--terangan. Tunjuk pada isteri yang anda sayang dia..tunjuk pada dia yang anda sangat sangat sangat hargai pengorbanan dia.


Para suami,sentiasalah ucapkan terima kasih pada isteri sebab susah payah turun bekerja untuk bantu ringankan sikit tanggungjawab anda yang sepatutnya anda sendiri kena pikul 100%.. ingat,tempat isteri sepatutnya dirumah..jaga anak,asuh anak,masak dan layan suami... berterima kasihlah pada isteri anda atas pengorbanan yang dia telah lakukan untuk kesejahteraan rumahtangga anda berdua.


Hidup ni singkat.
Kalau kita xhargai apa yang kita ada sekarang..
Bila lagi kita nak hargai?


Kita pun xtau sampai bila allah nak pinjamkan dia pada kita...
Jangan sampai dah tiada depan mata,baru nak merindu &menghargai..

Semoga rumahtangga kita semua sentiasa diredhai. Para isteri,redhakan lah hati kerana terpaksa berkorban menolong suami mencari rezeki. Mungkin allah janjikan sesuatu yang baik untuk kita.


Para isteri yang bekerja, anda superwomen!!! Saya sangat salute pada anda.semoga pahala untuk kalian melimpah ruah.


:).















7 comments:

!k@ said...

Setuju sgt la piya oiii...ika rasa kalo dibagi pilihan..semua mak2 berkejaya ni nak dok umah tengk anak2 membesaq depan mata...tp isteri2 yg bagus ni keja nak bantu ringankan beban suami...kos sara hidup skrg bukan murah...semua nak pkai duit..tp tu la..berapa kerat sgt somi2 yg reti menghargai apa yg wife2 depa buat ni..

Mar Mansor said...

entri y menarik

cikpingu said...

setujuuu!! kdg org yg bkerja tu bsebab... bukan suke2 je nk keje...
yg suri rumah.. bukan sekadar goyang kaki kat umah..

Anonymous said...

Entry yg menarik....

S.n.Fariza said...

Well said :-) tq

mOoN said...

setuju sangat2... huhuhu..

sha said...

best tajuk ni...huhuh...sbb akk pn bekerja dik oi...sgt la pnt bila blik umh....bley plak blik umh nk berkejar msk pe sume..huh...sgt penat...nsib dpt suami yg sgt memahami...sbb dia ckp kalo xlarat nk msk beli je kt luar....sekali skala msk xpe la..tp kte ni bini rse xsedap plak...kalo leh nk la msk bg laki mkn kn...huhuhu...

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016