6 August 2013

Juadah berbuka di akhir ramadhan :: Mee rebus & sambal kicap ayam.

assalamualaikum..


Aku still dalam mood memasak. Makan luar sepanjang ramadhan baru 3kali. Beli juadah di bazar ramadhan selain kuih baru 1kali. Syukur. Dapat jimat bulan puasa ni sebab nak simpan duit sikit2..hehehe..

So jom masuk dapur.


Haritu masak mee rebus. Eli pun bagi green light. So masak la mee rebus.

Mee rebus daging 
Telan ayaq liuq..hahaa

Sepatutnya plan nak buat sambal udang..boleh taruk atas mee kan..tapi udang kecik molek sangat..

Macam biasa resepi aku ikut blog kak haslina hassan.

Eli makan bertambah juga.
Aku hantu mee..so penambahan untk pihak aku memang tak terkira..hahahaa
Habis 1bungkus mee untuk kami berdua ja.



Bahan untuk kuah :-
Ubi keledek
Ubi kentang
Baby carrot
Cabai kering blend dgn bawang,udang kering 2sudu besar.
Minyak masak untuk menumis.
Air rebusan daging
Air rebusan udang y diblend n di tapis.
2sudu serbuk kari daging.

Semua jenis ubi n carrot rebus hingga empuk n blend.
Panas minyak..tumis cabai kering n masuk serbuk kari..tggu sampai pecah minyak..masuk ubi y diblend..kacau2 n masuk air rebusan daging n udang..masak sampai mendidih..buh garam gula. Siap.



Mee sebelum rebus makesure cuci bersih k..
Rebus pun jgn lama2.. 2 3min dah ckup.


Ubi kentang(rebus)
sayur sawi(celur)
taugeh(celur)
Telur(rebus)
Daging(rebus n potong)
Tomato(buang biji tengah n potong)


Limau kasturi(potong bahagian atas)
Cabai merah(potong)
Tauhu(goreng n tggu sejuk baru potong dadu,klu potong time panas2 nanti xcantik)


Esok tu plak aku masak :-
Sambal kicap ayam
Tauge goreng kucai

Masak macamni kena minyak banyak. Baru cabai blend massk elok..setengah orang tapis minyak..mcm aku xtapis..penapis p mana ntah..hahaha.

Sambal ayam ni sama macam sambal ayam biasa..cuma aku masukkan kicap manis.
Hijau2 tu daun bawang..masuk lepas dah tutup api.



Tauge goreng kucai..kalau ada udang..lagi ummmppphhh!


Semalam eli beli ayam golek..dia teringin nak makan ayam golek..beli la sebelah..Rm8

Aku cuma masak pak choy sos tiram ja.
Ayam golek.sedap. tambah2 kuah dia bagi tu..tapi ayam aku bakar semula sebab xmasak..tulang semua merah lagi time eli bawa balik..bakar dalam oven 10min..

Eli dia xmakan ayam yang setengah masak gitu..so bakar semula..



Pak choy sos tiram.

Pak choy tu celur asing.
Jgn cerlus lama xsedap. Celur sat ja..
Masa celur letak garam.

Macam aku,masa rendam sayur ni b4 basuh..aku buh garam dulu nak bagi sayur nampak cantik balik..sbb sayur ni dah lama dalam fridge..

Utk kuah sos,
Bawqng putih cincang2..
Isi ayam cincang2..
Sos tiram
Air tepung jagung

Tumis bawang n isi ayam..agak dh msak..masuk sos tiram..masuk air sikit..masuk air tepung jgung sikit.mendidih. tutup api.siap.

Xyah dah buh garam sebab sos tiram tu dah masin.
Tpi klu kurang gula gram..adjust la ok..

Licin eli makan.
Hehehe


Harini ni pun nk homecook juga :)
Nnt ioll share.
Bye.




4 comments:

Wawa said...

haih sedapnye....daku tak larat nak masuk dapur dah...hihi....

Wawa said...

haih sedapnye....daku tak larat nak masuk dapur dah...hihi....

D Yatie said...

Sedap nyer lah hai.. pia ni rajin betul... akak wpun nak simpan tetap jugak nak membeli.. wahahaha

deno said...

wahhh..... sedapnya!!!!! paling tak tahan sayut pak choi peberet deno tu! nyum3!!!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016