16 August 2013

Homecook :: Roasted chicken.

assalamualaikum..




Ni menu last ramadhan haritu. Saja nak cuba buat lahi sekali roasted chicken. Haritu buat guna rosemerry kan..kali ni xguna herba apa pun.. yabg ni baru kena dengan tekak.



2ketul Ayam(kulit ayam jgn buang)
Bawang besar(belah 4)
Tomato(belah 4)
Batang saderi(potong serong2)
Baby carrot
Bawang putih(ketuk)
Ubi kentang


Campur ayam dalam 1bekas dengan bahan lain yang dh dipotong2 tu..
Masuk madu,kicap pekat,kicap cair,sos tiram,lada hitam(tumbuk),kiub ayam(bancuh dgn air panas,bancuh pekat2).

Gaul semua sekali bagi rasa. Tak payah dah masuk gula atau garam sebab kiub ayam tu dah masin..tapi kalau agak kurang perasa..tambah la..

Perap lama mana yang suka. Lagi lama kita perap..lagi terbaik rasa dia.

Pastu bakar dalam oven,suhu 180c..bakar la sampai masak.

Aku xberapa pandai nak set oven..hahaha..tp aku masak sampai aku rasa puas hati.

Ayam ni boleh buat makan dengan nasi ayam or nasi biasa. 

Tadaaaaaa!!!

Kuah perapan tadi,masak atas api yang slow.agak mendidih tutup api..siap.
Jadi la kuah kicap.

Senang ja kan?..
Hehe..


Bye uoll.



7 comments:

iwillbeibu soon said...

sedapnyee nampak..microwaveoven boleh guna jgk tak?

safiyyah osman said...

Rsanya kna gna oven jga...hehehe

m@m@yAyA said...

hoila piya sodapnya tengok kecomelan aym nie tergolek..
Nti ada potluck umh sape2 bwk tau..hewhew

IbuNoey said...

hehe,kalau Noey ada oven,mesti dah try dah resepi ni..

deno said...

wahhh... gila2 terliur nih!

Chekgu Azrine said...

Terliur je tgok...hehe

Fara Atiqah said...

mcm senang nak buat, bolehla try buat nnt..thanks share resipi! :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016