6 August 2013

Berbuka puasa dengan group blogger gojes mommy

assalamualaikum..

Alhamdulillah.selepas berkali-kali xdapat join perjumpaan antara blogger dalam group gojes mommy..last ada juga rezeki berjumpa.

Hari sabtu(3.8.2013) hari tu berbuka dekat rumah blogger nama mimy hamid. ^__^

Ramai juga yang join. Dalam 10kapel beserta anak. Kami buat ala2 potluck gitu.

Aku masak awal,jam 10.30 pgi dah start masak. Aku buat daging masak hitam dengan acar timun.

Aku keluar rumah awal sebab nak singgah publika dulu..

Jom!!



Dalam tandas publika..muahahahaha..

Dari publika terus ke ruma kak mimy hamid.
Senang ja nak cari rumah dia..
Muahahaha.
Intro peace dekat dapuq..
Dapuq kak mimy besaq..


Anis pun terjebak..
Hahaha



Daging masak hitam.
Pukul12++ baru settle masak. Aku bagi betul2 empuk daging tu.
Resepi senang ja..
Blend bawang besaq,bawang putih,daun kari,halia,cabai kering.
Tumis bahan y diblend n buh sekali serai 2 3btg. Serai tu ketuk dulu,masuk juga buah pelaga,kayu manis,bunga cengkih n masuk 2-3sudu rempah kari.
Minyak kena banyak k masa tumis..api buka paling slow..tunggu bahan yang ditumis pecah minyak betul2..baru masuk daging. Masuk air sampai tutup daging..api buka sederhana.

Kalau air kurang..tambah air lagi sekali..air kdua dh kurang..masuk tomato belah 4..masuk cabai merah besaq tu..masuk kicap manis..masak sampai agak2 kuah pekat.

Siap.

Daging kalau fresh,masa cuci tu..jgn la cuci smp pucat daging..cuci agak dh bersih pun dh ckup..klu cuci smp pucat..hilang la manis dging tu..


Acar timun ni buat dekat rumah kak mimy hamid. Aku bawa sesiap bawang dgn timun n cuka.
 Acar ni timun ni just kena ada cuka..gula..siap.





Macam2 jenis makanan ada..
Semua sedap2 weiii..

Makan 2 3round gak la aku hahaha..
Dah kenyang2..

Semua siap2 nak snap gambar.

Dgn ciknaa


Dgn mak adelia.
Nama anak sama gittewww..



Dengan kak mimy hamid.
Tuan rumah.


Dgn mommy cha n erina.


Dgn ros anis



Dgn atikah



Dgn aty..

Dgn leenda ja xda gambar..
Leenda tgh kungfu jaga anak..hehehe







Kedudukan xbertukar pun..muahahah.. kekenyangan semua orang..


Para suami para bapa yang sporting habis.
Ikut ja apa bini nak..hahahaha..

Tq pada apak2 sekelian.

Anak2 semua kalut main macam2..
Fayel good boy sebab langsung xkedekut tau mainan. Dia xkisah pun kawan2 pakat main..

Adelia dia bukan kira..xheran mak ayah dia pun..janji boleh bersosial hahaha...


Ada dia kisah semua lelaki..
Kena tolak2 pun dia xheran hahaha..siap xmenangis pun..senang hati mak tau..


-.-"
Sibuk nak main sama2..

Aku kalut buat acar timun dekat dapur pun dia ok ja..mood tengah ok..syukur sgt..

Budak ni kita xleh nak agak mood dia..adelia pun kdg2 mood lautan tasik china selatan juga..tapi semalam semua good boy n good girl.. ada la nangis sikit2 gitu..tapi semua ok.. :)


Tq pada semua.
Ada rezeki kita jumpa lagi ye.
Minta maaf banyak andai ada salah silap xperasan..
Selamat hari raya semua.
Nanti kita repeat dkt rumah aty plak..insyallah.
:)






11 comments:

D Yatie said...

Nengok mommies gathering gini, terselit rasa cemburu dlm hati. Wahhh gittew. Hihihi. Harap2.ada rezeki ad peluang nk jumpa semua mommies kat sini. :)

m@m@yAyA said...

Alahai mak adelia nie pun da mcm rupa org ngandung, kembang yg hamat..huhu
Best jmp awk sb ni pestime, ada rzki leh jmp ag pasni ;)

.ieLah. said...

Haku jelessss!

Wawa said...

Pegh! Teringin gila nak makan piya punye makanan...haha...ok klu ade rezeki jpe umah aty ek^^

cikpingu said...

best best best...

Aty_Fared said...

Nyampah taw amik gmbar dengan piya yang putih cantik..aty rase comot giler..uhuukkss

Chekgu Azrine said...

Jelesnya sis..semuanya best!

safiyyah osman said...

Aty :: hahhaha.. piya dok sebelah aty dh mcm giant dh..sbb aty kecik molek kurus ja..arrrrr..jeles..huhuhu

e.t.t.y said...

ni entry bikin panassssssssssss.....bilalah dapat rasa piya masak..kui kui kui..

Ros Anis Rusli said...

sedap!!!!daging lembut ja...

cplud miera said...

wah seronoknya piya n mommy2 sume! salam lebaran. best gak klu dpt join ngn korang sume nih. hoho

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016