29 July 2013

Semua gambar makanan.

assalamualaikum..


Dok tangguh2 entry masak2 ala kadar aku ni... haritu ada buat popia gunting pedas. Gigih uoll gulung sorang2..gunting semua..huhuhu..resepi google. Banyak uoll..


Popia aku beli brand fiqa kot..halal..n paling best senang nak tarik..xkoyak ok..

Gulung la dalam 25helai gitu..



Gunting serong2..

Pastu masak la sambal ikan bilis.. 
Panas minyk..tumis cabai blend y msa blend buh ikan bilis 2sudu..

Masak sampai pecah minyak. Buh gula garam. Siap.

Goreng popia.. sejat minyak..masuk sambal yang dah siap tu dlm bekas popia yang dah siap goreng..

Sambal kena pandai agak..masuk sikit ja ok..jgn banyak sebab nanti popia lemau..

Aku goreng sekali ikan bilis..campur n gaul sekali.

Siap!





Gambar bawah ni plak, chicken wrap ala turki. Ni aku tiru balik chicken wrap yang aku makan masa dekat istanbul.

Dekat sana makan tanpa sos n tanpa mayonis. Tapi sedap weiiii...rasa fresh sayuq suma..



Wrap ni aku beli dekat giant. Ada jual..kena panaskan tanpa minyak baru sedap..



Gulung.
Tanpa sos tanpa mayo..kalau ada chili flakes..lagi sedap. Sebab dekat istanbul depa guna chili flakes ja utk bagi pedas.



Ni ramuan yang kena ada.. aku dulu masa beli chicken wrap dekat istanbul..aku tepacak depan muka org yang buat benda ni hahaha..so tau apa dia letak dalam tu..

Salad potong..
Timun potong
Carrot potong nipis2..
Kobis potong nipis2..
 Kalau ada kobis ungu tu lgi best..

Isi ayam hiris nipis..perap dengan lada putih n lada hitam..bakar atas pemanggang ajaib smp masak..

Kentang goreng..goreng dulu..nk buat kentang goreng homemade pun boleh.. goreng agak2 nk garing..

Nanti susun dulu isi ayam atas roti wrap tu..pastu susun plak kentang goreng.pastu baru letak sayur..

Masa nak gulung,uoll kna gulung pastu kena tekan2 bagi dia padat..nak senang gulung time roti wrap ni panas2..

Siap!


Bawah ni xingat menu berbuka ke berapa.. aku masak sambal kicap ayam dengan kobis goreng ja..



 Ayam tu goreng dulu.. pastu tumis bawang putih n halia...pastu masuk cabai kering yang kita blend..masak sampai pecah minyak..cabai blend masuk sikit ja..xyah banyak..dah masak cabai n pecah minyak..masuk ayam gorenf tadi..api slow ye.. gaul2..masuk kicap manis..gaul2 lgi..siap. 


Ni menu berbuka semalam. 
Eli suruh masak gulai ikan termenung.

Gulai tu semua pandai buat kan..hehe..google ja..senang juga..tapi penting kena minyak banyak masa masak serbuk kari tu..serbuk kari bancuh dengan air sesiap..

Tumbuk bawang putih bawang merah..campur dalam pes serbuk kari tu.. api kena slow n kna selalu kacau..tggu sampai betul2 masak pes kari tu baru masuk santan..

Gittewwww...


Ikan caru belah belakang ,aku buat sambai bodo2 ja.. tumbuk cabai buh bawang..tumbuk kasar2.. buh belakang ikan..goreng. senang ja. Aku suka ikan caru ni..

Sambal belacan plak.. tumbuk cabai melaka cabai merah..aku buang biji dulu..tumbuk agak nak lumat masuk garam masuk belacan..lgi banyak belacan lagi sedap.tumbuk sampai lumat..perah air asam jawa likat2..siap.

Itu jala menu yang ada.
Masih belum membeli belah lagi di bazaar kecuali beli kuih n air.

Makan luar pun baru 1kali. Wuwuwu..misi tercapai untuk berjimat cermat.syukur.


Nanti ioll share lagi ye.
Bye.


4 comments:

Makbed Journal said...

pandainye dia masak.

minat tgk chiken wrap tuh. besok leh try.

nabila zaremi said...

sedapnya..menjejes ailiuq tau..tp berkenan sungguh dgn chiken wrap tu..(^__^)

IbuNoey said...

sedapnya chicken wrap tu..my favret..nnt nk try la..

promises_promises said...

Piyah rajin & masak pon sedap! berniaga pon ikhlas tak hasad dengki dgn org..sbb tuh rezeki mudah masuk..syabas adikku! semoga piyah terus berjaya dan berjaya.

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016