15 July 2013

Ramadhan 2013 :: Juadah puasa ke-4 & puasa ke-5

assalamualaikum..


Puasa ke 4 eli ajak buka dekat luar..laju la aku pun hahaha..lama dah xmakan nandos..

Kami ambil set promo untuk ramadhan tu ja. Rm56 untuk 2orang xmasuk tax..kalau total dengan tax jadi Rm64.95

Set tu akan dapat refreshing salad,2set ayam with 2side dishes n ayaq bleh plih nak coke or lemon tea.

Suma licin termasuk salad2 sekali. Jakun aku makan salad sejuk gedi..baru tau salad jenis gitu orang makan sejuk2.


Mencabar buka puasa dekat luar. Adelia merabat merata. -.-"

B4 berbuka aku p buat spek mata..mula niat nak repair ja..sebab adelia patahkan kaki spek aku.

Sekali kedai tu cakap xbleh repair. Terpaksa buat spek baru..melayang duit dekat 3rat..
T__T


Spek baru titeewwwww..
Hahaha
Macam y lama cuma besaq sikit n cutting lain sikit.

~~~~~


Untuk juadah berbuka puasa hari ke-5, aku buat nasi beriani. 1st time buat.


Aku guna perencah adabi yang khas untuk nasi beriani.

Ikut resepi yang dok belakang packet tu. Tapi banyak bahan aku xletak..

Macam daun pudina,daun ketumbar aku xletak..sebab xsuka.

Gajus kismis pun xletak..

Pewarna pun xletak..



Nasi just nice. Nak kata lembik xlembik..
Nk kata masak gebe elok..xgebu sgt..
Tapi ok la nk mkn kan..

Xpandai la nak agak ayaq..tu pun aku guna macam2 cara xmau bagi lembik..

Buka tudung periuk tu lama2..pastu tutup balik..dok sat buka balik..sebab takut nasi lembik..


Lauk. Ada acar timun,ayam massk kari kicap,dalca sayur.



Acar timun.
Potong timun nipis2..potong bawang nipis2..potong cabai merah sikit..masuk gula..lebihkan gula..pastu masuk cuka dalam 3-4sudu besar.
Kalau buat sikit jangan masuk cuka banyak..pastu gaul2 simpan dulu dalam petiais. Nak makan nanti baru bawa keluar.



Dalca sayur.
Ada kacang panjang,carrot,ubi kentang n kacang dhal.

Mula kacang dal aku rendam sat..pastu rebus atas dapur sampai empuk.

Blend bawang besaq,bawang putih,halia sikit..tumis sekali dengan buah pelaga,kayu manis,bunga lawang n bunga cengkih.

Pastu bancuh serbuk kari daging pekat2,masuk dalam periuk. Api kena paling slow.tunggu serbuk kari masak n pecah minyak. Pastu buh sayur2 n kacang dhal yang dah ditapis buang ayaq dia..

Buh plak santan  pekat sikit n santan cair. Aku guna santan kotak ja..setengah kotak aku bagi cair..setengah kotak aku masuk santan pekat.

Kacau2 sikit2 pastu biaq jala carot ubi n kcg pjg masak..kacang dhal pun akan jdi lgi empuk..gitu..

Agak dah ok..masuk gula garam untuk perasa.


Ayam masak kari kicap.

Mula nak buat ayam merah. Tapi eli xmau.. dia suruh masak kicap.

Aku salu buat guna daging. Tapi dekat rumah ada ayam ja..guna ayam.

Blend bawang merah/kecik ,bawang putih,halia n serai..

Tumis bahan y blender tadi..masuk sekali kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga..

Agak bawang dah wangi elok,masuk serbuk kari daging yang dah bancuh..api slow..tunggu sampai serbuk kari tu pecah minyak.

Nampak dah pecah minyak..masuk air..agak nk mendidih..masuk ayam. Aku goreng dulu ayam..goreng setengah masak. Air kna masukkan banyak sikit ok..

Pastu terus masuk kicap pekat sikit..kicap cap kipas udang manis..masuk la agak kuah jadi hitam..

Api sederhana. Tunggu sampai mendidih..n air jadi pekat..

Agak nak pekat kuah tu..masuk tomato potong 4..masuk cabai merah yang dibelah2..agak kuah dah pekat elok..tutup api.

Xyah dah buh garam gula..kalau suka pedas..masa bancuh serbuk kari tu..masukkan sekali cabai kering y dah diblend..

Masakan macamni kena guna minyak banyak..kalau x nanti serbuk kari y kita tumis tu xmasak n xpecah minyak..

Nak tau macamana dia pecah minyak,tgk dkt atas bancuhan serbuk kari tu..jadi bulat2 mcm lava guna berapi..haha..pastu nampak minyak2 tu naik atas permukaan..gitu..kena salu kacau n api paling slow..sebab takut hangit.

Gitu..


Dok sat..relax2 solat..sambung buat bean bag.. terus masuk dapuq..buat popia gunting pedas.

Qenyah oi..respek la pada orang yang dok berniaga buat popia gunting ni..


Pukul12 baru siap.
Hahaha..


Nanti i share resepi.


Bye uoll.




7 comments:

Chekgu Azrine said...

Rajin sis..hehehe

P/s : pasal pelplum tu nasi watsup akak ye..akk ada bg no kat sms sis semalam

safiyyah osman said...

Ok sis..sya dok bz packing beancbag..jap g settle saya wasap k

Mimy Hamid said...

tq resepi kari kicap...serius unik dan nk cuba...rasa apa eh piya

nieysz said...

rajin nya piyah...anis ns perasa2 ni xlulus lg..huhu

safiyyah osman said...

Klu ikut lidah sya rsa sedap..tambah2 tggu esk tu..sedap hehehe

Haslinda Sadiken said...

wahh..sedapnye nandoss..

!k@ said...

Rajinnya piya.. :-)
Nampak sedap semuanya..lepas ni boleh try.. :-)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016