12 July 2013

Ramadhan 2013 :: Juadah hari pertama & kedua.

assalamualaikum..


Puasa hari pertama, masak jam 6.00ptg uoll.balik dari ambil barang baby terus masak. Tapi sayang la..eli xdan nak bawa bekal utk berbuka.


Sahur pagi tu aku masak sardin dengan rebus telur masin. Papadom goreng malam before tidoq..

Ini jala menu berbuka aku hari pertama puasa.


Sambal belacan. Tiba2 teringin nak makan sambal belacan macam mak buat. Buat sendiri xsama sangat macam air tgn mak..

Sambal belacan tu, tumbuk cabai dgn garam..dah lumat sikit,masuk belacan..nak sedap masuk belacan banyak sikit..pastu tumbuk lgi sampai lumat.masuk gula sikit..perah air asam sikit..air asam kena pekat2..wuwuwu

Kobis masak lemak lagi la senang.. masak pukul6 kan..kena masak benda mudah jala..

Dalam masak lemak tu aku masuk suhun dgn fucuk sekali.. fucuk rendam masa jejak dapur..so sempat la kembang..

Kobis basuh n potong.. masuk dalam periuk..cabai merah besar tu potong serong masuk sekali dgn kobis..santan aku guna santan kotak.. aku akan tambah air dalam santan tu utk bagi cair sikit..

Masuk sekali santan dalam periuk juga..tumbuk ikan bilis kasar2.masuk sekali.. baru buka api paling slow.

Santan kalau masak api paling slow,insyallah dia akan masak elok..kena rajin kacau sbb kalau xkacau takut dia pecah minyak..

Agak mendidih,masuk garam dgn gula. Kacau2..siap. :)


Ayam goreng kicap tu simple ja. Macam aku memang suka makan kicap minyak2 gitu..

Hari pertama berjaya makan cuma 1pinggan nasi..nasi pun portion xla banyak.

Bawah ni menu hari kedua kita puasa.
Lidah still teringin nak buat sambal belacan mak juga..



Hari kedua mula plan nak buat mee kari..tapi eli nak makan nasi.. so buat la gulai ayam.

Gulai ayam aku buat ikut hati ja haha..belasah sudah. Ingat2 lupa sebenarnya..kol mak xangkat..

Gulai ayam aku buat xpedas. Masuk ubi 2biji.. santan 1kotak..masuk air asam jawa..masuk air sikit utk xbagi likat..

Tapi likat juga sebab qalit ..selamat xhangit hahaha..

Ulam just sayur kobis fresh..kacang panjang celur dengan timun.

Kicap jangan lupa hehehe..

Berjaya makan sepinggan juga. Tapi portion harini macam banyak juga ..mati la xkurus hahah

Hari kedua ada kuih.. eli beli dekat pasar malam...karipap sedap..tapi xbleh lawan karipap kak haslina hassan a.k.a kak ton.

Roti john pun eli beli..ingat nak tong2 bagi dia bawa p keja..tapi dia xmau..gila apa aku nak perabis.panjang gila kot roti john..

Sahur pagi kedua makan teluq dadar dengan ayam goreng kicap balance buka puasa ja..papadom pun ada. 

Tunggu hari ketiga plak..dalam kepala dah ada menu yang nak dimasak..hehe..


uoll makan apa hari pertama n kedua??
Share2 ler..

Bye.

4 comments:

Mimy Hamid said...

dap dap nya piya masak handal ni main campak je sekejap..masterchef

safiyyah osman said...

Masak kg2 ja kak hahaha... sdri mkn msak campak2 ja..hehe

Wawa said...

Hari pertama pergi bazar...kuciwa sbb tak sedap!
Hari ke2 tomyam...pestime wat..mkn dgn sayur kobis...
Hari ni, asam pedas ikan pari...aummmm! Pestime buat jugak^^

ina khairina said...

aikkk nama kak ton disebut2 di sini,hehe...lemak kobis tu mmg sedap,boh suun byk2 pastu pecah teloq dlm tu....perghh sedap gila babas!!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016