25 July 2013

Baru tau, kenapa sembelit di kalangan kanak-kanak terjadi.

assalamualaikum..


Aku bawa adelia jumpa pakar kanak2 untuk sekian kalinya..even makan ubat homeopati... still aku bawa jumpa juga doktor pakar..semua ni ilmu...so aku yang xberapa berilmu ni kena la jumpa dengan orang yang banyak ilmu untuk ambl ilmu.


Jangan la dah obses 1benda..ilmu lain sampai langsung xmau ambil tau...

Macam ayat ni "dh xvaksin anak..nnt anak sakit xyah la p hospital kerajaan.."

LOL... pemikiran kalah orang asli. Muahahahha.


Hidup ni kita kena ikhtiar..  allah buka banyak jalan pada kita..ilmu kena cari sendiri..bukan dok ikut pungkok orang ja..gittewwwww...


Aku bukan nak sembang pasal vaksin ka apa.. pasai vaksin xvaksin ni..sampai ke kiamat xhabis...sama mcm isu susu formula dgn susu badan...

Adelia tengah dalam fasa "makan ikut mood"..

Ada hari dia makan nasi..ada hari dia xmau nasi...xmau buah..xmau sayuq...ada hari dia telan semua...


So dia sembelit. Aku tukar susu..sebab ingat punca dari susu. Masa bagi novalac it tu..ok sat..pastu jadi balik...


Banyak jenis aku tukar susu. Now adelia minum susu nestle NAN grow 3. Aku baca ada kata dulu susu nan ni ada melamin. So aku pun contact orang nestle.

Now dah selamat sebab susu nestle NAN ni bukan datang dari china. Selamat dimnum.


Adelia pun suka susu NAN ni. Alhamdulillah.


Kalini aku diskus dengan doktor pakar kanak2 sungai petani, xingat nama klinik..tapi direct dengan ambank kot.. dekat center square.


Aku cerita la kata adelia sembelit on off dah dekat 3m..now aku tukar susu...

Doktor tu kata..bukan pasai susu..tapi pasai pemakanan adelia... even minum air masak tapi xda kandungan serat...tiada guna doktor tu kata..

So dia explain panjang lebar dekat aku bila aku kata..xmakan serat tapi air masak dia minum banyak...

Doktor tu explain : air yang dimnum..bila xda serat dalam badan...usus akan sedut air tu...n kalau air dalam badan berlebihan..dia akan jdi air kencing...so najis still keras...

Bila makan makanan berserat, serat2 tu akan terkumpul pada najis..so bila minum banyak air..makan banyak serat..nanti serat yang ada dekat najis, akan serap air yang dimnum...

So najis yang ada serat akan jdi kembang dan basah..so senang anak nak membuang.... gittewwww..


So aku tanya..ada x idea yang boleh doktor tu bagi untuk paksa sayur(serat) masuk dalam badan anak aku...so doktor tu bagi cadangan...


Dia cakap, kena buat macam zaman adelia baby... semua jeneh sayur buah kena blender....


Dengan cara tu ja dia akan dapat serat yang cukup..


Lama tau sembang dengan doktor tu...bagus sungguh2...


Now aku dah nampak jalan mcmna nak bagi adelia dapat serat... terpaksa kembali ke masa2 dia umur 6m dulu...



Tuff gak menjadi seorang ibu ni kan..
Hope adelia akan cepat ok.


Total 20min jumpa doktor sekali ubat...Rm56 saja. Murah uoll..


So hrap sapa anak dia sembelit mcm adelia..entry ni mbantu ye.. marilah kita kembali menjadi mak2 y excited buat anak puree buah ,sayur n kanji..hehehe..


Bye uoll.

20 comments:

Suria said...

aku pernah bwk dhafea p klinik tu, doc cina kan? mcm apek sikit tp serius best tnya dia mcm²..aku pn p sbb dhafea x berak masa dlm pantang 4hari klu x silap..dia charge rm22 ja utk 15min kami masuk..so nanti klu ada prob boleh p lagi..hewww

Suria said...

aku pernah bwk dhafea p klinik tu, doc cina kan? mcm apek sikit tp serius best tnya dia mcm²..aku pn p sbb dhafea x berak masa dlm pantang 4hari klu x silap..dia charge rm22 ja utk 15min kami masuk..so nanti klu ada prob boleh p lagi..hewww

Nelly Norizal said...

My daughter oso sembelit... since dia 4m old. Well, I do blame myself coz stop BF tp kerja, susu x ckup bnyk.. bla bla bla.. (ayat defend dri sndri). tiap kali ngadu dgn nurse, advice yg sama. "Mama sila bg air yang ckup, bg mkn sayur & buah (serat) dgn anak ye.. " So, kena paksa anak mkn syur,buah & mnum air. Susu pn da bnyk kali tukar. Tp sekarang pakai dugro perisa vegie & fruits.. so far ok. I won't say because of the susu tp maybe sebab apa yg dia mkn kot. Alamak, sori komen panjang lebar..

Mar Mansor said...

cik aisyah saya x sembelit tp dia x byk mkn dah..klu x nk dah pandai ckp "nanak"...sy stick dgn dumex mamex..tp br je tukar dumex mamil all in 1..sbb ada sayur & buah2 dlm kandungan susu tu..tp cik aisyah asik mintak susu je la pulak skrg nih..

Umi Qi said...

Berusaha untuk anak tersayang...insyaAllah, allah akan bg caranya....suka tgk anak beranak cun2

Mimy Hamid said...

mood budak sekarang susah nak makan sayur...iklan budak tak nak makan adalah realiti hehe

ciksuen said...

mungkin leh try bg roti kot ek..roti bnyk serat kan? baby i pon kekadang sembelit jugak..

Aty_Fared said...

Yer ar..anak akak pon kemainn susah mkn sayur..tp ok sbb die pecinta buah...kurang sikit sembelit..cume khasiat sayur tu tak ade la kan...

safiyyah osman said...

Roti xtau byk serat ka apa..xsalah roti dia mcm nasi kot..hehee

safiyyah osman said...

Dia mcm apek juai beskat muahahahhaa...

safiyyah osman said...

Tu la kak...buntu kepala nk bg depa suka mkn...adelia dh la aktif...mkn kurang...xsabaq nk tggu selera dia mai blik..

safiyyah osman said...

Tq umi qi :)..bru tau kata jdi mak ni susah..huhu

safiyyah osman said...

Sama la kak..adelia mkn ada 3 4sudu..now susu jala kerap...

safiyyah osman said...

Adelia buah pun ikut mood.. T__T

ina khairina said...

klinik C.P.Oii piya,mmg best sgt2 doc tu...ank2 kak ton dr kecik mmg p klinik tu ja

Cik Puan Rara said...

princess so far berak ok.sbb rara selalu bg dye mkn brokoli n carrot.tu termasuk dlm kumpulan serat ke piya eh? hehehe

safiyyah osman said...

Rara..suma sayuq serat heheh..tmbh btg2 sayuq..

IbuNoey said...

wah,best entri akak nih..anak Noey nih pn jenis yg bermood nak makan..nmpaknya kena blender la sayur n buah nih.sbb dulu dia makn jer carrot yg dblender tuh..

Nurul Aziz said...

La yeke..... adeh! hari tu masa piya ada up entry pasal susu novalac tu sy ada komen. sebab anak pun sembelit time tu. pastu sembelit dia okay.. tak jadi la nak beli novalac... sekarang...... sembelit balik! baru petang tadi beli susu novalac tu.. wuwuwwu...


pernah try Nan, pun takboleh, keras jugak.


eh nak tanya, Adelia sembelit tu macam mana? dia berak hari-hari or 3 4 hari? macam anak sy tu, berak nya hari-hari, tapi tula keras.. mungkin serat jugak la kurang..


pernah jugak bagi susu dugro yang apa ntah, yang ada serat tu.. pun sama.. keras jugak, yang tu lagi la horror.. keras sangat.


tapi najis anak sy tu kan, dia cuma keras masa mula-mula nak keluar tu je.. pas dah keluar kepala taik (HAHAHA ada ke istilah ni??).. pastu terus berak macam biasa.. kira nya nak keluar yang memula tu je.. urgh.. stresssss!!


Jadi mak memang susah...... tapi best :))


safiyyah osman said...

Hehe..doktor ckp klu xda serat kita tukaq p la 100 susu pun..still keras..kna bg depa mkn byk serat la..rini dh nk start bg dia mkn mcm zmn dia kecik2...hehehe

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016