6 June 2013

Untuk bacaan ibu yang anak minum FM sahaja : (Review susu untuk anak yang sembelit)

assalamualaikum..


Adelia sembelit almost 1bulan. Ambil homeopati..jumpa pakar kanak-kanak pun xlega2.. aku syak sebab susu. Orang kata kurangkan dos susu..aku follow..still sama..xlega..


Sampai la aku up status pasal sembelit adelia..banyak dapat feedback dari customer aku sendiri.


Ramai yang bagi idea macam2 jenis susu. Antaranya...

1.pekatkan susu ikut sukatan yang betul.
2.tukar susu snow
3.tukar susu novalac it
4.bagi betik
5.bagi prun


Banyak lagi lah...tapi aku tertarik dengan susu novalac it sebab kakak tu kata dia memang khas untuk sembelit. Maka aku google.


Jumpa few blog yang review pasal susu ni n ada juga anak customer yang minum atas nasihat doktor.


Aku hari tu juga ajak eli p beli. Susu ni cuma ada di setengah farmasi,guardin dan giant. Aku mula cari dekat guardian..tapi dia kata xda jual..terus p giant.. ada.




Novalac IT
harga : Rm70
Berat bersih : 800g
umur baby : 0-12m



dia ada explain pasal susu ni.. dan memang dibuat untuk melegakan sembelit.


Adelia minum macam biasa susu ni..dia xreject pun..tekstur susu ni halus ja. Memang kalau compare dengan susu enfalac a+ yang adelia minum,susu novalac it ni nanpak lembut ja tekstur dia..dan bila bancuh..time nak basuh botol,memang perasan la yang susu novalac it ni macam berminyak sikit.


Habis 1tin 800g ni,terus aku continue bagi adelia susu enfalac a+ step 3 balik. Alhamdulillah ok. Dah dekat 2minggu dia xsembelit.


Aku ada sembang dengan customer nama ckin. Kakak ckin ni pun doktor suruh baby dia minum novalac it ni sebab sembelit teruk katanya..tapi doktor pesan jangan continue selamanya...once dah elok dia berak..stop n bagi susu yang tekstur dia kasar sikit atau lembut mcm novalac it juga.

Kak ckin ni ada la bagitau nama susu yang lembut..macam dumex..

Lega adelia dah ok. Cuma dia menangis juga kadang masa nak berak..fobia kot.. aku tengok najis dia dah ok..cair n ketul lembut macam sebelum dia sembelit.


Adelia dari 6bulan minum susu dari enfa..dari step 1 sampai step 3.
Enfa punya brand ada 2jenis. 1 tanpa a+..1 lagi ada a+..adelia aku bagi yang a+. Perasa aku bagi yang original.

Now dah xrisau..dan dapat stick dengan susu enfa juga.susu enfa bagi aku xmanis. 


Harap dapat membantu ibu3 yang ada masalah sembelit macam adelia.


Bye.




16 comments:

Nurul Aziz said...

Akhirnya! ada jugak yang mengalami masalah yang sama. Anak kita pun minum enfa, tetiba je sembelitttt.. tapi bila cek rupanya kurang air masak. Memang dah plan jugak nak beli novalac nak buat sulam2 camtu... rm70 eh? mahal sikit, kelmarin kita tengok kat kedai ubat cina 60lebih je.. tapi kedai ubat cina memang murah sikit susu/diapers.. lagi sekali, tq sebab share..


kita ni bukan apa, risau dia ada masalah usus je, huhu.. berak hari2 tapi keras.. seksa je tengok...

safiyyah osman said...

Sama2.. hehe..aa risau la kan dia sembelit..tkut ada masalah lain..ok la klu murah..sni kdai cina xtau dkt mana y murah..tpaksa beli dkt giant

KUREKURE COMEL said...

anak sy dulu complete, sembelit ada...cirit smpai sebulan pun ada...


penyelesaiannye skrg, sy bg susu kambing brand karihome or purenat..

mmg terbaik...najis sgt elok....
sejak minum susu kambing ni, anak akan buang air besar ikut time dan byk terkentut..


smile..

Zaireen Zulikha said...

Dulu adik sedara akak pun minum novalec jugak..sampai umo dye 4 tahun..bg susu lain dye reject..mmg xsembelit dah pastu..hehe.. So skang dye dah 7 tahun..Alhamdulillah xde masalah sampai skang..hee

Chekgu Azrine said...

Risaukan kalau anak sembelit..huhu..so far sejak aish dh start solid food ni alhamdulillah blm kena lg..

With Julia said...

Greatttt!
Umi Qi suka bila ada review yg berguna mcm ni...if Qi sembelit teruk nk twist Novalac....bagusssss yer.... :)

susu kambing said...

mohon singgah :-)
https://www.facebook.com/susukambing.bayi

pla gamsb said...

Baby sye allergic cows milk. Bdn naik ruam teruk, reflux yg teruk, kuat meragam, poopoo berbau sgt busuk, meneran bila nak poopoo, berat naik mendadak, etc etc etc.

Skrg ni sye dah tukar kpd goat milk brand karihome. Susu ni mmg bersifat alkali spt susu ibu hinggakan poopoo baby sye sama mcm poopoo baby yg full bf dan xberbau busuk. Kentut2 dan terus poopoo-tiada lgi meneran. Ruam kering tak sampai seminggu. Berat dia dah ok. Dia cepat kenyang...dan byk lgi perubahan positifnya.

Yang saya pelik, lebih ramai org non muslim yg bagi goat milk kat baby. Yg muslim sibuk kata susu ni panas la itu la ini la..padahal minum goat milk ni sunnah nabi kita..

Cubalah goat milk. ia bersifat alkali sama spt susu ibu. Cow milk brsifat asid. Goat milk boleh mmbentuk IQ dan EQ anak kita...insyaallah

pla gamsb said...

Baby sye allergic cows milk. Bdn naik ruam teruk, reflux yg teruk, kuat meragam, poopoo berbau sgt busuk, meneran bila nak poopoo, berat naik mendadak, etc etc etc.

Skrg ni sye dah tukar kpd goat milk brand karihome. Susu ni mmg bersifat alkali spt susu ibu hinggakan poopoo baby sye sama mcm poopoo baby yg full bf dan xberbau busuk. Kentut2 dan terus poopoo-tiada lgi meneran. Ruam kering tak sampai seminggu. Berat dia dah ok. Dia cepat kenyang...dan byk lgi perubahan positifnya.

Yang saya pelik, lebih ramai org non muslim yg bagi goat milk kat baby. Yg muslim sibuk kata susu ni panas la itu la ini la..padahal minum goat milk ni sunnah nabi kita..

Cubalah goat milk. ia bersifat alkali sama spt susu ibu. Cow milk brsifat asid. Goat milk boleh mmbentuk IQ dan EQ anak kita...insyaallah

Siti Nur Ain Hassan said...

saya bg anak minum susu mamex yg step 2 tp sembelit gak..ingat nk try mcm puan la. ni bancuh novalac it saja ke atau cmpur ngn susu yg dia minum skang ye? mohon pencerahan. TQ

Siti Nur Ain Hassan said...

saya bg anak minum susu mamex yg step 2 tp sembelit gak..ingat nk try mcm puan la. ni bancuh novalac it saja ke atau cmpur ngn susu yg dia minum skang ye? mohon pencerahan. TQ

safiyyah osman said...

Xyah campur..awk bancuh susu novalac tu ja pda dia.

Anonymous said...

sy nk tanyela.bby sy br sebln lbh b4 ni poo poo ok jek tp lately ni 3ari xpoo poo.g klinik doc msk ubt cairkn najis.sblm ni gune susu yg same ok tp sejak akhir2x ni je.xpoo poo sbb susu ke?cm nk tukar novalac jgk la ke xperlu..mohon cadangan dr puan.thanks byk2x..

noorelliana binti abd rahman said...

Sis..nak tanya. Anak sy dulu minum enfalac a+ step 1..bila tukar enfalac a+ step 2 terus sembelit..napa ek? Risau..berak sampai berketul2. Mksudnya novalac tu kasi dia minum skejap, bila poopoo dah ok..blh tukar enfalac balik kan..tima kasih share info..nk cuba novalac:-)

Kenari Putih said...

Anak saya ada eczema. Saya bg dia minum susu purenat. Tak berani tukar susu lain. Setakat ini alhamdulillah kesihatan dia baik2 sahaja.

nor shahidah md zaki said...

pada mummy yg bg anak susu purenat boleh tak tahu mcm mana sukatannya? sy baru nk try bg pada anak..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016