7 June 2013

Tak berkurang pun rezeki untuk aku..

assalamualaikum..


Aku ada buat entry pasal dekat mana aku ambil barang dan supplier aku siapa.. dekat facebook pun aku share benda yang sama. Setengah orang kata aku bodoh sebab bagitau supplier dan tempat aku ambil barang.


Maybe setengah orang pikir dengan share nama supplier..share tempat dia ambil barang..dia akan rugi...dia takut nanti orang tu lagi maju dari dia...takut dah xada orang nak beli dengan dia...


Come on...rezeki kita..allah dah tentukan..ayah kata kalau dah xada rezeki untuk kita,tu tandanya allah dah nak cabut nyawa kita...allah dah tentukan setakat umir tu ja rezeki kita.


Aku share pasal supplier tengah bulan 5haritu..bulan 5 ritu customer aku still ramai...ramai new customer..walau ada entry memburukkan bisnes aku since bulan4...


Sale bulan ni still capai target..still ada new customer..still ramai regular customer yang order...walau orang dah tau mana tempat aku ambil barang...siapa supplier aku..


Nampak x..rezeki tu dari DIA...xkurang walau sikit pun rezeki kita bila kita buka jalan untuk orang lain nak maju...


Aku sendiri pernah bertanya orang yang berniaga..mana dia ambil barang..yala masa tu aku baru nak mula bisnes..sama2 melayu xbagitau pun...siap cakap dia pun xtau..sebab barang dia semua kawan dia yang handle..


Tapi aku ok..mayb dia takut rezeki dia jadi sikit...tapi start dari tu..aku dah tanam dalam hati..once aku dah dapat berniaga kecik2..start aku dah tau tempat supplier..siapa tanya..aku akan bagitau..aku nak jadi lain dari orang lain..


Aku percaya dengan rezeki dari allah..aku percaya  ketentuan dia..kalau dia dah tentu rezeki aku setakat tu..setakat tu la aku terima..


so pada zaman dah maju gila nie..aku rasa kita kena ubah mindset kita...apa salahnya buka jalan pada orang yang nak cuba ubah hidup dia sikit2..


Setiap dalam kehidupan tu ada persaingan..sapa yang dia amalkan persaingan yang xsehat mcm buat entry burukan bisnes orang..sms orang cakap barang orang ni xori..brg dia ori...biarkan...dia xakan kemana..


Kita fikir positif... allah tu maha besar.


Kita kena percaya dengan rezeki yang dah ditetapkan pada kita... kalau tengok orang yang berniaga sama2 kita dia maju..mayb rezeki dia lebih dekat perniagaan..mungkin rezeki kita allah lebih dekat perkara lain..


Paling penting..hindarkan perasaan dengki khianat..busuk hati..

Dengan customer kita cuba jadi seAMANAH yang termampu...jangan makan duit haram...


Ramai tanya pendapat aku..mana lagi ok buat ready stock barang baby atau buat pre order barang baby...


Ikhlas aku cakap.. barang baby kalau ready stock memang slow kalau untuk orang yang baru nak bisnes..sebab orang xkenal fb ampa..kena cekal hati..selalu promote dekat fb tanpa TAG orang..sekarangkan siapa like status kita or gambar kita..orang lain pun dapat tengok..so dah xrelevan dah bab TAG2 orang ni...


Kalau nak pre order barang baby macam aku buat pun ok..tapi qenyah sikit... kadang bila ambil barang. Barang dah outofstock...kena refund duit semula...kadang dpt customer yang xfham..dia marah kita sbb baramg xda..kadang warna barang kena tukar tanpa minta kebenaran customer..kadang dapat customer yang faham kenapa terpaksa tukar warna...kadang ada yang xboleh tunggu..kejan..marah2..cakap aku menipu..cakap aku tentu masa untuk buat payment kemain..macam aku,aku terima semua...xpa rugi pun...tapi aku nak orang puas hati..tapi ramaiiiiiii customer yang baik..yang ok..yang xok tu boleh kira dengan jari..gitu..macam2 la benda kena hadap..tapi ok la..sebab tak payah keluar modal..cuma kumpul2 order..minta customer buat pfull payment..set 1date..p ambil barang..


Part nak packing n pos tu seksa sikit...sebab banyak..tapi berbaloi la..insyallah.


Aku masa mula bisnes dulu..yang order cuma 65 orang gitu ja..time tu untung sikit ja sebab supplier bagi barang harga borong skit ja..slow2 customer bertambah...sekarang ni alhamdullillah..dah capai 150-200 orang sekali order..


Kena usaha...tawakal...dah 2kali orang yang sama buat entry burukkan bisnes aku...sekali hujung tahun 2012..sekali yang dalam blog carutan jari tu..


Maybe masa mula bisnes aku dia burukkan aku rasa down...masuk kali kedua..kuasa allah...sedikit pun xterjejas bisnes aku.. malah makin ramai plak new customer yang order...alhamdulillah.



Nampak x?..kuasa allah melebihi kuasa manusia yang hati busuk...yang dengki khianat..



Pada yang nak mula bisnes barang baby or barang perempuan ke...good luck.. bagi aku kalau nk bisnes kecik2 n ready stock..better jual barang perempuan ..macam baju peplum..blouse..skirt...modai mula dalam 15inggit ke 25inggit untuk sehelai...biasa dia juai 1kodi(12helai)... kalau barang perempuan uoll kna terjah kenanga wholesale city...


Good luck untuk uoll. Kalau ada pertanyaan apa2..boleh email aku : milodalamtin@gmail.com


Mana aku boleh tlg..insyallah aku tolong.


Bye.

6 comments:

With Julia said...

Go mommy go! Sungguh jgn bodoh sombong dlm bisnes...nanti rezeki kurang....baik murahkan hati utk tolong mereka yg ingin menceburi bidang bisnes...insyaAllah berlipat kali ganda Allah bg rezeki :)

Cik Puan Rara said...

gud luck piya.abaikan org lain.

Anonymous said...

betol ke Harga POS dah naik?

kueh

Chekgu Azrine said...

Caiyok.sis..semoga terus berjuang dlm.perniagaan ye sis..akak.pun ada la 2-3x order brg dr sis..ngee

Mimy Hamid said...

tak kedekut lagi bertambah rezeki..moga piya dikurniakan tubuh badan sihat dapat cari rezeki meluas..amin

Rinah said...

kagum dengan "urban mommy" ini.. semoga rezeki bertambah dan bisnes berjalan lancar :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016