3 June 2013

Gadis dari Syurga.

assalamualaikum..


Nur adelia lahir tepat jam 5.45pgi,hari jumaat,24.2.2012. Tak tau nak gambarkan macamana perasaan aku masa tu. Blurrr...

Jam7, kami masuk wad ibu n anak. Wad biasa. Duduk la aku dengan adelia. Tetiba adelia menangis nak susu. Aku ambil dia..riba dia nak bagi susu. Tapppiiii xpandai.


Aku xtau macamana nak bagi dia susu. Sampai la sorang nurse ni datang. Dia ajarkan. Minum la adelia. Pandai dia minum even baru 1st time.


Masa tu dah ada rasa sayang. Rasa ajaib gila. Xcaya kata aku dah ada anak.


Time tu baru air mata aku jatuh. Tak tau nak rasa n cerita macamana... rasa bersyukur anak sehat dan sempurna fizikal.


Beberapa minit lepas lahir.



Hari pertama lahir,alhamdulillah.. sehat. Sampai la hari ke5 dia disahkan jaundis berada di paras bahaya. 403 bacaan jaundis dia time tu.

Doktor refer kami ke putrajaya,masa tu la baru aku tau macamana air mata ibu jatuh. Takut hilang anak...takut anak sakit..takut anak seksa kena cucuk.


Menangis aku xboleh ditahan-tahan. Nak2 plak doktor minta aku sain surat untuk tukar darah yang ada side effect pada anak.

Sedih time ni jangan cakap la. Tapi tahan juga sebab kalau aku menangis time tu..eli pun menangis.

Tidur malam, termimpi2 adelia...cium,peluk baju adelia. Pagi2 bangun..tengok eli solat sambil menangis... hanya allah yang tau perasaan aku. Call ayah minta ayah solat n doa banyak2 untuk adelia..dengar suara ayah ja aku menangis.


Time dekat NICU putrajaya.
Terima kasih pada nurse dan doktor yang jaga adelia.

Masa ni adelia menangis xkeluar suara.
Sedih jangan cakap la.
Sempat jumpa berapa jam ja.



Adelia bawah lampu untuk ok kan jaundis 




Lepas doktor n nurse sedaya upaya cuba ok kan jaundis adelia..akhirnya doktor xjadi untuk tukar darah adelia. Lega.



Balik la adelia ke rumah macam biasa..sebelum kena admit kali kedua sebab jaundis juga. Lepas umur sebulan baru adelia sehat.


Aku cukup fobia lepas adelia kes jaundis teruk..sebab tu aku cukup jaga permakanan adelia. Dan aku start homeopati lepas adelia umur 3bulan



Dalam pantang.



Still dalam pantang n jaundis.


Masa ni dah pandai potpetpotpet
Umur 3-4m gitu..


1st time senyum 
:)




Now adelia dah umur 1tahun 3bulan. Dah banyak akal..
Dah pandai panggil ayah...panggil mak..

Kadang tak dinafikan..aku marah n tertinggi dan terpukul juga adelia...tapi xpernah ada rasa marah benci atau pukul benci..


Tapi lepas termarah dia..terpukul dia..aku peluk cium..aku sayang adelia lebih dari nyawa aku.
Anak xda penganti.
Hilang yang satu ni..maka hilanglah dia...


Adelia pun pandai ambil hati...bila dia tau aku suka dia acah2 aku..dia akan ulang buat benda yang sama dekat aku..pastu gelak sama2..

Banyak benda aku korban sejak ada adelia.. korban masa lapang aku untuk berjimba..korban masa tidur..korban everything yang aku ada untuk dia..

Dia datang dari syurga untuk bagi aku harapan untuk terus hidup.
Untuk bagi aku ada matlamat.


Biar habis segunung duit ringgit pun..aku sanggup.
Asalkan adelia sehat..ceria n jadi anak yang baik dan solehah.


Aku selalu ingatkan dekat diri aku..jangan la sesekali aku doakan benda yang tak baik untuk adelia..


Adelia sekarang gigi pun dah banyak..dah pandai nak gigit2 orang..jalan pun terkedek2 bertatih lagi...


Dia suka pakai kasut..suka juga menerai kasut mak dia..
Pandai beza mana 1 kasut mak..mana satu kasut ayah.

Wuwuwuwu..
Dapat masuk kaki dalam kasut terus hidung kembang kempis..
Bangga!
Hehehe



Time ni dah pandai sangat2 dah gelak...tau macamana nak respon bila mak or ayah buat lawak...




Bangun pagi...buat muka macamni...
Masa ni xpandai lagi nk panggil mak ayah..sekarang dah pandai..
Celik mata xda ayah cari ayah..."ayyyyaaaahhhh"..
Xda mak panggil mak.. "maaakkkkmaaaakk"




Waktu2 dalam rela mak buh apa ja atas kepala..sekarang..buh seminit ja..dia dah tarik buang..hehe..



Raya pertama adelia dengan kami.
Rasa excited lebih pada biasa.
:)



Umur 6bulan.
Pertama kali makan air tangan mak.
:)


Time ni xkisah pun jalan2 sambil duduk dalam stroller..suka. kadang sampai terlena sendiri..


Manja dengan ayah dari dulu sampai sekarang. Rasa macam lama xrasa ayah dalam rumah..mula la panggil.. ayah..ayah..
Letih mulut mak bagitau ayah p kerja..




Pak lawak dan suka support apa mak buat..muahahaha..termasuk terpaksa rela dibuli.



Hikhikhikhik..



Masa ni dekat kg...teman mak ambil lesen..steady ja dia kena tinggal 8jam..sebab mak dengar lesen keta..




Saya dah big girl sekarang.
Terima kasih allah.


Saya sekarang dah pandai tengok kucing..saya suka kucing..
Saya panggil kucing tu "mbekkkmbekkk"..
Walaupun mak cakap tu "cat"..



Saya suka hisap jari.
Tapi mak takut saya jongang..
Tapi jari tu feberet sayaaaaaa..

Mak tengah usaha nak bagi saya xsuka hisap jari...
wuwuwuwu



Mak sayang kamu adelia.



Setelah almost 2bulan ajar pakai snowcap ni tau..
Selamat time disana dia nak pakai..




Adelia..
Mak ayah sayang kamu dunia dan akhirat.


Ini gambar paling latest .
Susah nak snap gambar dia sekarang ni..




Adelia semoga kamu membesar menjadi anak yang solehah..yang baik...


Mak ayah sayang kamu,anak.

Xoxo,
Mak n ayah.





3 comments:

Yong Baiaah said...

adelia dah makin besar . gadis dari syurga, semoga adelia membesar dengan baik sebab supporters mak dgn ayah yang terlalu sayangkan adelia ..

LisaLisut said...

comelnya adeliaaaa ni..geram gile! :D

Cik Puan Rara said...

kasih ibuu.comei adelia masa baby.heeeeee

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016