24 May 2013

Entry penuh gambar makanan dan resepi.

assalamualaikum..


Baru-baru ni aku masak mee kari. Teringin nak makan. Maka masak la sendiri sebab kalau beli sah2 xsedap!wuwuwuwuwu.


Resepi mee kari aku ikut sebijik resepi kak haslina hassan(owner blog kasih khairina,ada dekat sidebar blog), aku ikut sebijik2..1st time sebenarnya aku ikut resepi yang dalam kari dia letak ubi kentang.


Aku buat untuk 5-6orang makan(padahal 2perut ja), dan aku xletak kerang sebab nan ado.


Lepas tu aku buat sambal udang untuk letqk atas mee yime nqk makan,sambal udang ni aku belajaq dari customer..hehe..sedapppp..so kira aku dah pandai dah la buat sambal.. ;)


Dalam kuah tu aku letak isi ayam,fishball,fishcake..

Nampak x sambal udang tu?,sambal tu kena buat manis2 pedas tau..baru rasa sedap makan dengan kuah kari tu...dalam kuah kari pun aku letak gula,tapi xbanyak la..sebab aku pun jenis masak x pakai ajinamoto..




Tadaaaa!!!!!
Aku makan berpinggan2,puas hati aku hahahha
Eli pun makan tambah..sukaaaaa!!!!


Esok tu aku p makan nasi arab area inti kolej..tempat feberet kami .


Aku suka makan,mandy chicken xsilap nama dia..
Sorang makan ja even portion dia 2orang makan wahahaha..
Murah.
Rm10 gitu ja.

Tahap sedapnya nasi tu,bila kita makan saja pun dah rasa nikmat!
Aku memang xtengok menu lain dah..



Ni arab style salad.
Senang ja nak buat.
Ni pun menu wajib order bila makan nasi arab dekat sini.
Rm6 ja untuk 1pinggan.
Makan sampai muntah.

Nasi eli lamb apa ntah..rm13 kot xsilap..
Biasanya tiap kali kami makan dekat kedai al-zahrah ni habis dalam Rm30 gitu termasuk air. Air aku suka order mineral water ja. Eli teh o ais mint.


Sap area nilai/sepang boleh p try..bagi aku sedap la. :)


Ni menu tengah hari tadi..

Ayam masak kicap tok belah mak punya style.. kangkung goreng sambal belacan,telur dadar.

Nak masak kangkung ni,aku ikut style mak masak..n aku guna banyak bawang putih..mak dari dulu ajar makan bawang putih n bawang besar mentah..so masakan aku mmg banyak guna bawang putih.

Kangkung basuh bersih,ketuk 6-7 ulas bawang putih..tumbuk cabai merah,cabai melaka(cili padi hijau),buh belacan garam..nk blend pun boleh..masuk minyak,panas minyak tumis bawang..agak bawang dah bau wangi masuk cabai yang sah tumbuk/blend. Tunggu sampai air cabai tu kurang sikit..masuk sos tiram masuk kicap manis cair tu...agak mendidih masuk kangkung. Goreng sampai lembut..berkuah sikit2 tutup api.


Macam aku kuah banyak..so ikut suka nak banyak ka sikit. Batang kangkung tu pun ikut suka nak belah ka xmau ..


Ayam plak..senang ja.

Goreng dulu ayam macam biasa. 
Pastu potong nipis2 bawang putih n halia.
Cabai n bawang besar potong ikut suka..

Ayam y dh siap goreng letak tepi dlu,masuk semula minyak goreng ayam tdi tu sikit..pastu masuk bawang putih dgn halia tadi..kacau 2 3kali..terus masuk ayam ..gaul2 rata masuk cabai merah..masuk kicap..kicap jgn masuk banyak..pastu gaul2 lagi masuk bawang..gaul agak bwang lembut tutup api.siap! 

Makan ayam kicap style ni dgn nasi panas2 saja pun dh sedap tau...gaul2 dgn nasi..waaaaa..dapdapdap..


Petang haritu plak aku ada buat puff telur untuk aku dengan adelia.


Ni inti aku punya..sebab dah campur dengan sos untuk cicah keropok leko tu.. 

Inti puff ni cuma telur goreng hancur+daun sup ja.

Inti untuk puff aku.
Untuk adelia xda campur sos.

Adelia punya..



Ni puff mak dia.
Siap masak.
I like!

Puff ni readymade..aku beli brand KAWAN. Senang dapat dekat tesco or giant.


Ni adelia punya.. y dah masak xdan nak snap..dia ngap licin.


Bawah ni xingat menu hari apa..
Daging rebus cicah air asam.

Daging ni rebus lama..mamat juai daging bohong kata sat ja masak..aku salu beli daging batang pinang tu..sekilo RM20 gitu..
Tapi dekat mamat tu dia cakap ni memang batang pinang..puiiihh!bohong..


Ada yang tanya macamana nak rebus daging xmau bagi ada bau hanyir ..aku xpernah la lgi masak daging bau hanyir..hehe

Tapi dari apa yang aku belajaq dari tok aku..kakau nk rebus daging..ketuk halia banyak2..dalam 3-6ketui saiz dalam 2-3inc gitu..ketuk n masak sekali daging. Insyallah daging nanti bau sedappp ja.




Ni ayaq asam yang xda asam..whaahaaa..aku dok tengok n rasa pasepa rasa lain macam ayaq asam aku..xda warnq nk coklat2 pun..sekali time dah nak makan baru ingat..xbuh air asam..hahaha 
Tapi belasah juga makan..

Air asam aku ikut n belajar dari kak haslina hassan juga..
Tapi selalu aku xbuh kurma sebab xda dekat rumah..

Air asam kak haslina:-
Cabai merah
Cabai melaka
Garam
Kurma buang biji
Air asam
Tomato
Bawang besar

Blend cabai merah,cabai melaka,garam,kurma(xda ganti dgn gula biasa),air asam..blend sampai halus..kalau nk buh belacan pun bleh ja.. maa blend just gna air asam jawa tu ja..xyah buh air apa dah..siap!


Sedap wei masa mula2 try..terus kalau ckup bahan memang follow cara kak ina buat.


Sekian saja entry makanan dari i utk uoll hehehe..

Bye.





3 comments:

deno said...

wow! memang terliur!:)

cikpingu said...

okeyy.. jeles tgk org pndi masak..hahahaha

Sharz said...

suke sangat ngan entry macam ni dan resepi yang simple dan senang!! nanti kite masak kite share ek.. :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016