28 May 2013

Kuah kacang segera yang masyallah,sedap sungguh.

Sticky post.




assalamualaikum..


Aku jarang beli kuah kacang..sejak kawen baru 2kali makan kuah kacang..1 eli beli mana xtau.. xberapa best sangat... 1lagi jiran taman lama bagii..ha itu sedap gila.. pastu dah xpernah makan kecuali makan masa lepak2 dekat luar ja. Tapi tau saja la lepak makan,kuah kacang tu rasa macamana kan..xseda langsung!


Sampai la ada kakak ni minta aku review kuah kacang segera yang mak ayah dia buat..dah dekat 8thun buat untuk orang beli..kakak tu hantar 500g punya..

500g
Rm16
1kg rm30

Tak termasuk kos postage.



Sebelum di bancuh dengan air panas.


Ni dah bancuh..
Aku guna air panas dari heater ja..
Air kena masuk sikit2..
Aku masuk sikit air..kacau2 biaq sat 3 4minit gitu..
Tunggu kacang kembang..pastu baru adjust balik air..depend pada kita nak cair ka..likat ka..



Ni untuk dinner hari jumaat malam sabtu..
Ada gado2..tauhu sumbat dengan nasi impit.

Minggu ni xp mana2 pun..tengah dok layan tv,eli tanya.."ada apa2 x nk masak..i lapar.."
Terus teringat kuah kacang..
Aku cakap "ada2..kuah kacang..u p kedai beli tauhu,kangkung tauge.."

Eli pun laju ja p.. maka siaplah menu2 dibawah.. nasi impit memang dah ada dekat rumah..rebus jala..


Gado2..
Kuah kacang ni dah xyah tambah gula ka garam..memang dah secukup rasa..yala orang yang buat pun dah tahap veteran..memang dah pakarkan bab perisakan makanan.
Sedappp wei..sumpah xtipu!



Pas gado2 makan plak nasi impit..muahahaha..camno xgemuk kan..
Sedap wei..



Tauhu sumbat untuk eli..
Eli makan bertambah2..licin kuah kacang..
Dia pun puji memang sedap..




Ni menu malam isnin..goreng cucuq udang ja..aku nak kena belajar lagi buat cucuq udang..xberapa nak auuwwwmm sangat..

Tapi bila cicah,jdi auwwwm la sebab kuah kacang tu nikmat. Aku ratah gitu ja kuah bagi habis.. sedap. Xtau nak explain..kalau boleh rasa kot blog..aku suap dah hahahaha


Memang sedap. Dah habis sebungkus..guna 2hari ja..xda langsung yang terbuang..500g licin masuk perut eli dgn aku tau..


Maka sebab puas hati..aku order lagi 3bungkus!!!!
Xsabar nak tunggu sampai.
Hehe..


Pada yang teringin juga nak merasa kuah kacang boleh terus contact

whatsapp/sms no ni..0192609886

Memang puas hati. Sampai dekat aku,aku cium dulu kacang tu..memang xda bau hapak atau apa bau yang xsedap. Memang tau kata kacang kisar tu baru buat n packing..

Alhamdullilah puas hati n sedap. Rasa seronok dapat share/review dekat blog..rasa xsabaq2 tau..hehe..


Sapa nak order untuk raya, pls makesure order before 2mggu bulan ramadhan,selepas dua minggu order ditutup.

Dan kak miza sendiri gerenti yang kuah kacang mak ayah dia buat tahan lama.
:)


Aku memang cukup percaya dan kagum dengan kerja tangan orang2 tua ni sebab lepa kalau berniaga bukan sebab nak untung semata2..tapi sebab nak orang rasa puas hati n dapat rasa air tangan lepa yang sedap tu.


Pada mak ayah kak miza,
Pakcik makcik,kuah kacang pakcik n makcik memang marveles!!!saya suka sgt!



Last but not least,
Kak miza pun buat bengkung untuk baby..
Kain kualiti..jahitan kemas. So pada yang nak bengkung baby juga boleh direct contact kak miza ok :)




Selamat mencuba kuah kacang yang marveles dan selamat membeli bengkung :).

Bye.


Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016