29 May 2013

Ketam masak lemak nenas & laksa kedah.

assalamualaikum..


Baru-baru ni beli barang basah,jumpa ketam yang besaq gabak..aku beli 3ekor. RM27.50. Puas hati walau mahal tapi isi memang padat gila weiii...suka gila aku masa makan..hahaha


Masak 2ekor ja dulu.
Sekoq lagi sayang. Hahaha





Siap!.
Masak lemak ketam dengan nanas.
Letak cabai melaka(cili padi) banyak-banyak..
Perhhh...sedaaaapppp.


Aku punya style masak lemak jenis cair..aku xpandai nak buat yang style likat..tapi aku suka masak lemak pekat likat tu.. SIL aku (kak ema) kalau masak lemak..perhhh!!sedapppppp... sampai sekarang ingat lagi masak lemak ayam dia..sedapppp laaaa..


Masak lemak ni senang ja buat..santan aku guna santan kotak 2kotak.
1kotak tambah air bagi cair2..1kotak xtambah air..


masak lemak versi aku :-
Blend cabai(cili padi),bawang merah,bawang putih sikit..serai 1batang..blend sekali..letak serbu kunyit nak bagi kuning..

Masuk dalam periuk..ketuk 1batang serai masuk sekali..pastu masuk ketam..buka api sederhana..tutup separuh periuk..agak ketam dah jadi warna oren.. masuk santan cair tu..kacau2..api kena slow n sentiasa kacau...agak nk mendidih sikit masuk nenas..masuk santan pekat..kacau ja..jangan biaq nanti santan pecah minyak..agak nenas dah lembut masuk gula garam...kacau lagi.sampai nenas memang dah confirm masak baru tutup api.. 

Ini cara aku..lain orang lain cara kan..google pun boleh jumpa macam2 versi..


Esok tu plak aku masak laksa kedah. 1st time weiiii..up status dekat fb,ramai yang bagi petua...

Ikut petua kak haslina,masukkan asam ko 1bji dalam kuah..sure sedap meletop2 dia kata..


Tapi aku masak dah siap baru baca petua dia..wuwuwuwuwuw..


Aku masak pun guna ikan 9ekoq ja..muahahahha..
Xterasa sangat la kan..pastu kuah terlebih pedas..
Tsssskk..


Nak kena buat berkali2 baru sedap.. ada kakak dekat fb tu cakap..nak buat kna gna atleast 2kilo ikan even makan berdua..baru kick!..
Ada yang pm bagi resepi dalam inbox..
Tq semua orang..
Hehe

Tengok kuah merah ja kan...haha
Pedas kuah aku..xyah pakai cabai melaka dah..
Tapi tu la kureng kick..
Eli pun konpiden ja bawa p tempat keja...
Hahahaha



Ni wasap aku dengan eli..biasa la kan bila suruh suami p beli barang. 
Ramai yang komen cerita pasal suami masing2.hahahaa
Lawak tau..
Ada yang nak daun kesum kot p ambl daun pokok ceri..
Nak sawi p beli kangkung..
Kahkahkahkahkah..
Lawak2..

Eli ritu aku suruh beli suhun..dia beli fucuk..
Redhhhoooo i tau..
Miahahaha..


Eli kalau aku suruh p pasar malam bukan dia mau sorang2..xpandai pilih ikan ayam dia kata..

Aku pun tau la sikit2 sbb tok ajaq dulu2..basuh ayam..rebus daging..besiang ikan ketam udang suma tok ajar dari sek rendah lagi...aku darjah 4 dah belajaq masak nasi goreng..bihun goreng..belajaq goreng keropok..Mak tiri ajaq bab goreng2 ni...kalau bab sup2 sambal2 or mee rebus ka apa mak kandung ajar.

Tok aku dlu garang gak kalau ajar pasal dapur2 ni.. mcmna nk pilih bendi..pilih kobis..pilih timun..


Gituuu... tapi still kena banyak belajar lagi..macam buat karipap kak apa mmg xpandai..kek pun xpandai...nak kena belajar..


Tapi tu la..aku suka masak..malas sikit kemas umah..tapi dah kawen..dua2 kena suka..wuwuwuwuwu.. 


nanti i share lagi masak2..hehehe..
Bye.



3 comments:

ina khairina said...

sama la kak ton pun,suka masak tp malas gila nak kemas umh....seb baik abg umaq ringan tulang selalu tlg sapu n mop umah....

tingat dulu masa mula2 kawin,suh abg umaq p kedai beli daun bwg nak buat sup...sekali dia bwk blk daun kucai!!!haha

UMIE SUE said...

su pulak tak suka masak.suka kemas rumah umahhhh jaaaa..hihi

Anonymous said...

salam..

baca ni tinggat mula2 kahwin dulu....
suruh beli agar2 dibelikan cincau...
acaner tu?

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016